
Με απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στην κορυφή της διόρθωσης, χωρίς όμως να απειληθεί το θετικό εβδομαδιαίο σερί, αλλά και η παραμονή του γενικού δείκτη πάνω από τις 1.700 μονάδες.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,79% στις 4.296,50 μονάδες, ενώ στο +0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.637,68 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,46% στις 1.645,08 μονάδες
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,60% στις 1.735,68 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.734,04 μονάδων (-0,70%) και 1.749,90 μονάδων (+0,21%). Ο τζίρος ανήλθε στα 197,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια αξίας 21,7 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,79% στις 4.296,50 μονάδες, ενώ στο +0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.637,68 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,46% στις 1.645,08 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,27%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,54%. Ωστόσο, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,31%.
Μάρτης αλλά όχι γδάρτης
Η παράδοση που ήθελε τον Μάρτιο να είναι ένας μήνας διόρθωσης για το ΧΑ με πιθανότητα άνω του 70% έσπασε και αυτό έγινε με εκκωφαντικό τρόπο: Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη άνω του 8% από τις 28 Φεβρουαρίου στην καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Μάιο του 2023 (+12,3%) με μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα 260 εκατ. ευρώ που για τελευταία φορά είδε η ελληνική αγορά τον Νοέμβριο του 2009 (270 εκατ. ευρώ), υπενθύμισε ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.
Τα υψηλά 14,5 ετών έρχονται ως απόρροια δύο βασικών συνιστωσών: Των ζυμώσεων που κυοφορούνται στον τραπεζικό κλάδο οποίος οδηγεί σταθερά την αγορά και τον τζίρο σε νέες κορυφές και των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών καθώς και της ανανέωσης των προσδοκιών για ακόμα καλύτερα μεγέθη στην φετινή χρήση.
Παράλληλα η διάθεση ενδιαφέροντος της αγοράς δείχνει να απλώνεται σταδιακά και σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις είτε με την απορρόφηση πακέτων από τους βασικούς μετόχους είτε λόγω υστέρησης των αποτιμήσεων με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη. Το εγχώριο ενδιαφέρον ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έξαρση, αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών καθώς και οι ως τώρα εισροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού.
Τα αποτελέσματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων οι 37 εισηγμένες εταιρίες που έχουν δημοσιεύει αποτελέσματα ως τώρα διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας ιστορικής επίδοσης για τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη της χρήσης του 2024. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 6% στα 64,9 δις ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 9,1% στα 11,0 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη είναι οριακά μειωμένα κατά 0,4% στα 8,9 δις ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα (έκτακτα, συνεχιζόμενες δραστηριότητες κλπ) καθαρά κέρδη ωστόσο παρουσιάζουν αύξηση 5,1% στα 9,7 δις ευρώ. Η υπέρβαση έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε 2% για την λειτουργική κερδοφορία και 5% για τα καθαρά κέρδη με το 58% των εταιριών να έχει υπερβεί τον πήχη των αναλυτών και το 21% να βρίσκεται κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Την ίδια στιγμή τα μερίσματα που έχουν ανακοινωθεί ανέρχονται πλέον στα 3,9 δις ευρώ με αρκετό απόθεμα εταιριών να αναμένεται να ανακοινώσει χρηματικές διανομές ως την λήξη της προθεσμίας.
Ο Απρίλιος…
Η έλευση του Απριλίου αναμένεται να κρατήσει ακμαίο το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας καθώς είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του ΧΑ από τον οίκο FTSE για την μετάταξη του στις ανεπτυγμένες αγορές. Παράλληλα θα έχουμε το πρώτο δείγμα γραφής των επιδράσεων της πολιτικής Trump από τις αμερικανικές επιχειρήσεις καθώς από τις 11 Απριλίου θα εκκινήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου με τις εκτιμήσεις της αγοράς να αναμένουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή κατά 7,1%.
Στο γεωπολιτικό πεδίο η πρόοδος στην υπόθεση της παύσης του πολέμου Ουκρανίας δείχνει να αποκτά κάποια δυναμική ενώ η θεωρητική λήξη της προθεσμίας για την αλλαγή της στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης στο μέτωπο των δασμών ενδεχομένως να δώσει αφορμή για ένα νέο κύκλο αντίμετρων από τις χώρες που εμπλέκονται στις Επομένως υπάρχει μπροστά πολύ υλικό προς τιμολόγηση αλλά και λόγοι για να αυξηθεί η μεταβλητότητα στην αγορά, ειδικά από εξωγενείς παράγοντες.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών διανύοντας 11 συνεδριάσεις παραμονής σε αυτές, φαινόμενο εξαιρετικά ασυνήθιστο που συναντάται σε ανοδικές αγορές υψηλής έντασης. Πλέον οι ταλαντωτές καταγράφουν μεγάλες παραμονές στην υπεραγορασμένη ζώνη τόσο σε εβδομαδιαία (7 εβδομάδες) όσο και σε μηνιαία διαγράμματα τιμών (3 μήνες) βάζοντας ακόμα και τον MACD σε ακραίες υπερτιμήσεις.
Παρόλα αυτά η διόρθωση εξαντλείται μέσα στην διάρκεια της συνεδρίασης ενώ οι πιέσεις αντισταθμίζονται από άλλες δεικτοβαρείς εταιρίες που αναλαμβάνουν χρέη οδηγού της ανόδου. Σε αυτό έχει συμβάλει και η αύξηση και διατήρηση του συναλλακτικού όγκου σε υψηλά επίπεδα ο οποίος είναι επαρκής για να απορροφήσει τις πιέσεις.
Ενδείξεις κάποιας τοπικής κορύφωσης δεν έχουμε δει, η όποια διόρθωση είναι ελεγχόμενη ακόμα και σε ημέρες αδυναμίας των ξένων αγορών και οι αγοραστές ελέγχουν απόλυτα την τάση. Πτώση με σημαντικό όγκο στο χαμηλό ημέρας θα είναι μια σοβαρή ένδειξη βραχυπρόθεσμης αντιστροφής η οποία θα εξεταστεί ως προς την δυναμική της, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημείωσε βουτιά 3,35%, με τις Εθνική και Πειραιώς να χάνουν πάνω από 2%. Άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΟΤΕ, Τιτάν και Alpha Bank, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΑΑ, Aktor, Aegean, ΔΕΗ, Optima Bank, Helleniq Energy και ΕΥΔΑΠ.
Στον αντίποδα, η Cenergy κέρδισε 2,57%, με τις Λάμδα, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα να κερδίζουν πάνω από 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Metlen, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΕΛΧΑ.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS