Ο μεγιστάνας του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ  σκέφτεται να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την νέα φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες που βρίσκονται σε καθεστώς non – dom. Πρόκεται για τους πολίτες που κατοικούν ή έχουν περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά οι φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι σε άλλη χώρα.

Ο Ινδός επιχειρηματίας — ο οποίος ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και τρεις δεκαετίες — έχει ήδη ενημερώσει συνεργάτες του ότι η πιθανή αποχώρησή του οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης των Εργατικών να αλλάξει την νομοθεσία, σύμφωνα με τους Financial Times. «Εξετάζει τις επιλογές του και θα λάβει την τελική απόφαση κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ένας φίλος του Μιτάλ. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταματήσει να φορολογείται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Εξετάζει τις επιλογές του και θα λάβει την τελική απόφαση κατά τη διάρκεια του έτους

Ο Μιτάλ και η οικογένειά του κατατάχθηκαν στην έβδομη θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων της Βρετανίας από τους Sunday Times πέρυσι, με περιουσία που εκτιμάται στα 14,9 δισ. λίρες. Διαθέτει ένα τεράστιο σαλέ στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Σεν Μόριτζ, καθώς και ακίνητα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας.  Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επίσης αγοράσει ακίνητα στο Ντουμπάι.

Εκπρόσωπος του Μιτάλ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μιτάλ: Στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1995

Ο Μιτάλ έχτισε τον ομώνυμο επιχειρηματικό όμιλό του σχεδόν από το μηδέν, μετατρέποντάς τον στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα στον κόσμο, σε μια πορεία σχεδόν πέντε δεκαετιών. Μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1995.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Μιτάλ — ένας σημαντικός δωρητής του Εργατικού Κόμματος επί πρωθυπουργίας του σερ Τόνι Μπλερ — αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ArcelorMittal και ανέλαβε εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου, ο οποίος έχει χρηματιστηριακή αξία 24 δισ. ευρώ.

Τη θέση του ανέλαβε ο γιος του, Αντίτια Μιτάλ. Η οικογένεια κατέχει το 40% της εταιρείας.

Η αναμενόμενη αποχώρηση του δισεκατομμυριούχου τον εντάσσει στην αυξανόμενη λίστα εύπορων ξένων που εγκαταλείπουν τη Βρετανία λόγω της φορολογικής πολιτικής των Εργατικών. Μετακομίζουν σε χώρες με ευνοϊκότερη φορολογία, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιταλία και η Ελβετία, σύμφωνα με πολλούς non-doms και τους συμβούλους τους.

Η αναμενόμενη αποχώρηση τον εντάσσει στην αυξανόμενη λίστα εύπορων ξένων που εγκαταλείπουν τη Βρετανία

Ο Μιτάλ διαθέτει αρκετά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης μιας έπαυλης στο Kensington Palace Gardens στο Λονδίνο, η οποία ήταν το ακριβότερο σπίτι στον κόσμο όταν την αγόρασε από τον τότε επικεφαλής της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστοουν, έναντι 67 εκατ. λιρών το 2004.

Οι φορολογούμενοι του Ηνωμένου Βασιλείου που εγκαταλείπουν τη χώρα αντιμετωπίζουν περιορισμούς στον χρόνο που μπορούν να περνούν στη Βρετανία. Συνήθως, μπορούν να την επισκέπτονται έως και 90 ημέρες τον χρόνο, αρκεί να εργάζονται το πολύ τις 30 από αυτές.

Αντιδράσεις στην κατάργηση του καθεστώτος non-dom

Οι επικριτές της κατάργησης του καθεστώτος non-dom υποστηρίζουν ότι, αντί να ενισχύσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η επακόλουθη έξοδος των πλουσίων θα βλάψει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Υποστηρίζουν ότι οι εύποροι κάτοικοι και το προσωπικό τους ενισχύουν τα δημόσια έσοδα μέσω φόρων στο εισόδημα και την κατανάλωση, ενώ πολλοί από αυτούς είναι ενεργοί φιλάνθρωποι.

Το καθεστώς non-dom, που είχε ισχύ για 226 χρόνια, επέτρεπε στους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, που δήλωναν τη μόνιμη κατοικία τους στο εξωτερικό, να αποφεύγουν τη φορολόγηση του ξένου εισοδήματός τους.

Τον Μάρτιο του 2024, ο τότε συντηρητικός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, προανήγγειλε την κατάργησή του, προλαβαίνοντας μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις των Εργατικών, εν όψει των εκλογών αργότερα εκείνο το έτος.

Η υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Ρέιτσελ Ριβς, επιβεβαίωσε την κατάργηση στο προϋπολογισμό του Οκτωβρίου και προχώρησε ακόμα περισσότερο, καταργώντας τη χρήση υπεράκτιων καταπιστευμάτων για την αποφυγή του βρετανικού φόρου κληρονομιάς, που ανέρχεται στο 40%.

Πολλοί non-doms και οι σύμβουλοί τους δήλωσαν ότι αυτή η αλλαγή επηρέασε σημαντικά την απόφασή τους να φύγουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή