Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα πρέπει να είναι πολύ αισιόδοξοι για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού, ακόμα και αν τα δεδομένα στο μέτωπο αυτό δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και γνωστό «γεράκι» Γιοαχίμ Νάγκελ.

Ενώ η επιστροφή στον στόχο του 2% φέτος φαίνεται πιθανή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν συνετοί, ειδικά σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Bundesbank σε συζήτηση σε πάνελ στη Φρανκφούρτη.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειξαν ότι αύξηση των τιμών στη Γαλλία και την Ισπανία ήταν μικρότερη αναμενόμενης τον Μάρριο, ενισχύοντας έτσι τις ελπίδες για νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού για την ευρωζώνη, όταν η Eurostat δημοσιεύει μια πρώτη εκτίμηση την Τρίτη.

«Τα τελευταία στοιχεία που έχω δει σχετικά με τον πληθωρισμό σε μεμονωμένες χώρες είναι ενθαρρυντικά», παραδέχθηκε ο Νάγκελ την Παρασκευή. Αλλά «συχνά, όταν ο στόχος είναι εφικτός, τείνεις να γίνεσαι υπερβολικά αισιόδοξος. Και θα ήθελα να προειδοποιήσω για αυτό».

Τα σχόλια έρχονται εν μέσω μιας εντεινόμενης συζήτησης σχετικά με την πορεία του κόστους δανεισμού μετά από έξι διαδοχικές μειώσεις  από τον Ιούνιο. Ενώ ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ευνοούν μια άλλη κίνηση τον Απρίλιο καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει στο 2% και η οικονομία δυσκολεύεται, άλλοι προτρέπουν να είμαστε προσεκτικοί – επισημαίνοντας τους κινδύνους για τις τιμές από τις εμπορικές εντάσεις και την αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών.

Με ανοικτό μυαλό στις 17 Απριλίου

Ο Νάγκελ πάντως έδειξε ότι διατηρεί ανοιχτό μυαλό για το αποτέλεσμα της επικείμενης πολιτικής απόφασης στις 17 Απριλίου.

«Όταν η επόμενη συνάντηση είναι στην ημερήσια διάταξη, θα εξετάσουμε τα δεδομένα και πώς μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα», είπε. «Δεν είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να μπουν σε μια συγκεκριμένη προσδοκία αυτή τη στιγμή».

Η συγκρουσιακή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ΕΚΤ. Μιλώντας στο Ταλίν, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Μάντις Μύλλερ τόνισε ότι οι επιπτώσεις από τις νέες εμπορικές εισφορές μπορεί να είναι περίπλοκες και ότι στην τρέχουσα κατάσταση «τείνει να συμβούν κάθε είδους απροσδόκητα πράγματα».

«Εάν ο Τραμπ εφαρμόσει δασμούς 25% σε όλα τα ευρωπαϊκά αγαθά, κάτι που ίσως θα συμβεί σύντομα, τότε τίθεται ένα ερώτημα τι σημαίνει για πιθανά ευρωπαϊκά αντίμετρα», είπε. «Τέτοιοι δασμοί και ο περιορισμός του εμπορίου γενικά είναι επιβλαβείς για την οικονομία, επιβραδύνουν τη δυναμική και, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι ελαφρώς υψηλότερος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο Τραμπ απειλεί και τον Ζελένσκι για τις σπάνιες γαίες – Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα
Διεθνή |

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες

«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.