
O «αγαπημένος » δείκτης της Fed αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού, αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, ενώ το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά στασιμοπληθωρισμού και προκαλώντας νέα αναστάτωση στις αγορές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bureau of Economic Analysis που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE) αυξήθηκε κατά 2,8% τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι, ο δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, θα κατέγραφε αύξηση 2,7%, αμετάβλητος από το ανοδικά αναθεωρημένο ποσοστό του Ιανουαρίου. Ο βασικός δείκτης PCE αυξήθηκε κατά 2,5% τον περασμένο μήνα, αμετάβλητος από τον Ιανουάριο.
Οι καταναλωτικές δαπάνες, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν 0,4% έναντι πτώσης 0,3% τον Ιανουάριο, αλλά όχι τόσο ισχυρή όσο η αύξηση κατά 0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Οι φόβοι του στασιμοπληθωρισμού
Τα στοιχεία έρχονται σε μια εποχή που επενδυτές και οικονομολόγοι ανησυχούν ότι οι σαρωτικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και θα αυξήσουν τον πληθωρισμό – πυροδοτώντας τον στασιμοπληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Κατόπιν αυτού οι μετοχές στη Wall Street άνοιξαν στο κόκκινο την Παρασκευή, με τον S&P 500 να υποχωρεί 1,4% και τον τεχνολογικό Nasdaq Composite να σημειώνει πτώση 2%. Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε επίσης, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε πτώση 0,09 ποσοστιαίων μονάδων στο 4,28%.
Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που κυκλοφόρησε νωρίτερα ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομία. Έδειξε ότι το καταναλωτικό κλίμα βυθίστηκε τον Μάρτιο καθώς οι Αμερικανοί ανησυχούσαν για τις προοπτικές εργασίας, τον πληθωρισμό και τα επίπεδα εισοδήματός τους. Τα νοικοκυριά προβλέπουν επίσης πληθωρισμό μακροπρόθεσμα στο 4,1%, το υψηλότερο από το 1993.
Ο ανώτερος αμερικανός οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Όλιβερ Άλεν, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες ήταν «απογοητευτικά» και ότι «φαίνεται επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια υποκείμενη επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης».
Δυσκολεύει το έργο της Fed
Η Fed νωρίτερα αυτό το μήνα ενίσχυσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε καλή κατάσταση και ότι η κεντρική τράπεζα «δεν χρειάζεται να βιάζεται» να μειώσει τα επιτόκια μετά τη μείωσή τους κατά 1 ποσοστιαία μονάδα πέρυσι.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του υποκαταστήματος της Fed στο Σικάγο, Austan Goolsbee, δήλωσε στους Financial Times αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα δεν βρίσκεται πλέον στο «χρυσό μονοπάτι» του 2023 και του 2024, όταν ο πληθωρισμός φαινόταν να επιστρέφει στο στόχο του 2%, χωρίς να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη ή να άρει την ανεργία.
«Κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση και η ανησυχία είναι ότι οι δασμοί απειλούν να ανεβάσουν τις τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές του πληθωρισμού θα παραμείνουν υψηλές. Αυτό θα περιορίσει την ικανότητα της Fed να επιτύχει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING, James Knightley.


Latest News

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών