«Εμβληματικό» και «στρατηγικό» είναι οι δύο λέξεις που κυριάρχησαν στην ομιλία του εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στεφάν Σεζουρνέ αναφερόμενος στην επένδυση της METLEN για την παραγωγή γαλλίου.

Ο κ. Σεζουρνέ επισκέφθηκε το εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» της METLEN, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, με αφορμή την ένταξη συγκεκριμένου project στον κατάλογο των Στρατηγικών Έργων του Κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA).

Σε ετήσια βάση η παραγωγικότητα της επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 2 εκατ. τόνους βωξίτη, τα 1,26 εκατ. τόνους αλουμίνας και 50 μετρικούς τόνους γαλλίου.

«Έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια που προσπαθούμε να καλέσουμε έναν Επίτροπο από τις Βρυξέλλες να έρθει να επισκεφθεί το εργοστάσιό μας» – Μυτηλιναίος

Τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν συνόδευσαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίνγκου, ενώ στις εγκατάστασεις της Metlen τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, όπου τον ξενάγησε στους χώρους του ιστορικού εργοστασίου.

Έρχονται το σκάνδιο και γερμάνιο

Στη συζήτηση που ακολούθησε τις επίσημες ομιλίες ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι μετά το γάλλιο, η εταιρεία αναμένεται να επεκταθεί σε άλλα δύο κρίσιμα ορυκτά, το σκάνδιο και γερμάνιο.

Πληροφορίες από την εταιρεία αναφέρουν ότι το project με το σκάνδιο έχει προχωρήσει περισσότερο και πως ήδη βρίσκονται στην προσπάθεια βελτιστοποίησης των παραγωγικής τεχνολογίας προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Η διαδικασία για το γερμάνιο είναι λίγο πιο πίσω…

Οι ίδιες πηγές τονίζουν μάλιστα, ότι το σκάνδιο θα προέλθει από «παλιά κόκκινη λάσπη, που πέταγαν οι Γάλλοι (σ.σ. της Πεσινέ) στη θάλασσα).

Με πάνω από 750 εκ. τόνους καταλοίπων βωξίτη μεγάλης περιεκτικότητας σε σκάνδιο τον χρόνο, η Metlen μπορεί να αναδειχθεί σε βασικό παραγωγός σκανδίου σε διεθνή κλίμακα.

H ανάπτυξη της αγοράς

Το μέγεθος της αγοράς σκανδίου αποτιμήθηκε σε 591,95 εκατομμύρια δολάρια το 2024 . Προβλέπεται να φθάσει από 643,45 εκατομμύρια δολ. φέτος σε 1,254 δισ. έως το 2033, αυξανόμεο με CAGR 8,7% κατά την περίοδο πρόβλεψης (2025–2033).

Πληροφορίες από την εταιρεία αναφέρουν ότι στο Λονδίνο αναμένονται πολύ σημαντικές ανακοινώσεις

Σύμφωνα με την BlueQuark Research & Consulting, η παγκόσμια αγορά σκανδίου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά την προβλεπόμενη περίοδο. Παράγοντες όπως η αυξανόμενη ζήτηση για κυψέλες καυσίμου στερεού οξειδίου (SOFC) οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

Ραντεβού στο… Λονδίνο

Ο κ. Μυτιληναίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους επόμενους στόχους της εταιρείας, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει στους επενδυτές και κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου: οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 28 Απριλίου στο Capital Markets Day.

Υπενθυμίζεται ότι στο call με τους αναλυτές προανήγγειλε δύο νέες σημαντικές επενδυτικές κινήσεις που γνωστοποιηθούν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Πληροφορίες από την εταιρεία αναφέρουν ότι στο Λονδίνο αναμένονται πολύ σημαντικές ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι η ένταξη του καθετοποιημένου έργου της METLEN – που περιλαμβάνει την εξόρυξη βωξίτη, την επέκταση της μονάδας αλουμίνας και την παραγωγή 50 ΜΤ γαλλίου ετησίως – στον κατάλογο των 47 Στρατηγικών Έργων του CRMA (από τα 170 υποψήφια), υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία των υλικών αυτών για την ευρωπαϊκή βιομηχανική αυτάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού. Η αναγνώριση αυτή ανοίγει τον δρόμο για ταχύτερες αδειοδοτήσεις, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και ενισχυμένη θεσμική υποστήριξη, καθιστώντας την επένδυση σημείο αναφοράς για τον νέο βιομηχανικό χάρτη της Ευρώπης.

Το… «παράπονο»

«Έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια που προσπαθούμε να καλέσουμε έναν Επίτροπο από τις Βρυξέλλες να έρθει να επισκεφθεί το εργοστάσιό μας, να του εξηγήσουμε τι κάνουμε εδώ, πώς το κάνουμε και πώς βλέπουμε το μέλλον», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Μυτιληναίος στις εγκαταστάσεις της Metlen.

«Θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το εργοστάσιο βρισκόμαστε πάντα στην πλευρά της καινοτομίας, πάντα στην πρώτη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, που είναι ακριβώς και το χαρτοφυλάκιό σας», είπε απευθυνόμενος στον κ. Σεζουρνέ.

Το ενεργειακό πρόβλημα

Και μάλιστα επανέλαβε τους προβληματισμούς του για το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: «Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: ανταγωνιστικότητα για ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ευρώπη σημαίνει ενέργεια. Και η ενέργεια είναι ένα ζήτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την προσοχή που του αρμόζει από την Επιτροπή. Γι’ αυτό, με την παρουσία σας εδώ –για την οποία σας ευχαριστώ θερμά– σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας τη δύναμη και την επιρροή ώστε να αλλάξει η νοοτροπία της Επιτροπής και να αλλάξει η βιομηχανία».

Σημαντικό για όλη την Ευρώπη

«Είναι πολύ σημαντικό για το σώμα των Επιτρόπων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αλλάζει τον ρυθμό με τον οποίο βλέπει τα πράγματα, να αλλάζει τον ρυθμό με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενισχύει τα έργα τα οποία είναι σημαντικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα μειώσουν και την εξάρτησή μας», υπογράμμισε ο ευρωπαίος Επίτροπος και πρόσθεσε: «διαλέξαμε αυτό το έργο, αυτή τη νέα γραμμή παραγωγής εδώ, γιατί έτσι θα μπορούμε να καλύψουμε το 30% της ευρωπαϊκής παραγωγής, των ευρωπαϊκών αναγκών. Είναι ένα σημαντικό έργο και για την Ελλάδα, όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Σεζουρνέ υποστήριξε επίσης ότι με την επένδυση αυτρή μπορεί η Ελλάδα να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα θέματα κρίσιμων πρώτων υλών και βεβαίως να έχει αυτό και πολύ θετικό αντίκτυπο στην τοπική απασχόληση και στη δημιουργία πλούτου: «Σήμερα η Ευρώπη εξαρτάται για το Γάλλιο κατά 98% από εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής ηπείρου, σε ότι έχει να κάνει με τα διάφορα προϊόντα εξόρυξης, ενώ για την αλουμίνα εξαρτάται κατά 87% πάλι από ξένες πηγές, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς θέλουμε να έχουμε την πολιτική για την Ευρωπαϊκή κυριαρχία και ως εκ τούτου είναι μεγάλη μας επιθυμία να στηρίξουμε αυτό το έργο».

Η συνεργασία με τον Έλληνα Επίτροπο

Ο κ. Σεζουρνέ υπογράμμισε επίσης ότι εργάστηκε στενά με τον Έλληνα Επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα για να υποστηρίξει και να εγκρίνει «αυτά τα 3 έργα (Γερμάνιο, Σκάνδιο και Γάλλιο)».
Η κάλυψη του 30% των αναγκών σε αλουμίνιο δεν είναι κάτι ασήμαντο σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία των γεωπολιτικών εντάσεων ανά τον κόσμο, τόνισε.

Στρατηγικός και εμβληματικός χαρακτήρας

«H επένδυση της METLEN για την παραγωγή γαλλίου είναι μία επένδυση στρατηγικού και εμβληματικού χαρακτήρα για την ελληνική, αλλά και συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Μυτιληναίο για αυτή την πολύ σημαντικό και καινοτόμο επένδυση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπ. Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Metlen

Τόνισε ότι το υπουργείο υποστηρίζει εμπράκτως αυτή την επένδυση, καθώς το τελευταίο διάστημα νομοθέτησε και δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες στη χώρα.
«Αποτελεί εθνική αναγκαιότητα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε η οικονομική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και ανθεκτική, να αφορά όλες τις περιοχές της Ελλάδας και να είναι μια ανάπτυξη ισόρροπη», υποστήριξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Ακίνητα |

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές

Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά