Στα 880 ευρώ αυξάνεται από 1/4/2025 ο κατώτατος μισθός (αύξηση 50 ευρώ μεικτά και 34 ευρώ καθαρά). Παράλληλα αυξάνονται και 19 επιδόματα. Η αύξηση, όπως είπε κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και συμπαρασύρει 19 επιδόματα και τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο. Ειδικότερα, κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 830 στα 880 ευρώ – ποσοστιαία αύξηση 6,02% – και θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου από 37,07 ευρώ σε 39,30 ευρώ.

Ο κατώτατος μισθός στο Δημόσιο

Η φετινή αύξηση συνοδεύεται από μία θεσμική τομή: για πρώτη φορά η προστασία του κατώτατου μισθού επεκτείνεται στο Δημόσιο, καθώς θα αποτελεί το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο για δημοσίους υπαλλήλους. Ως αποτέλεσμα της σύνδεσης, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οριζοντίως κατά 30 ευρώ φέτος και θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις τα επόμενα χρόνια.

Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με τη νέα αύξηση ο κατώτατος μισθός θα είναι αυξημένος κατά 35,4% σε σχέση με το 2019.

Τονίζεται ότι ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη τριετία (2025-2027) θα πρέπει να δοθούν ετήσιες αυξήσεις της τάξης των 40-50 ευρώ, διαμορφώνοντας τον κατώτατο μισθό στα 870-880 ευρώ το 2025, στα 910 ευρώ το 2026 και στα 950 ευρώ ή και περισσότερο το 2027. Στα ίδια επίπεδα θα ανέλθει και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο.

Από το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό. Μέχρι το 2027, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μέσω διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από την κυβέρνηση.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη ρύθμιση για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, την προσθήκη κριτηρίων όπως η αγοραστική δύναμη και το κόστος διαβίωσης, καθώς και τη δημιουργία Επιστημονικής Επιτροπής και Συμβουλευτικής Επιτροπής από τους κοινωνικούς εταίρους για τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Τελευταία στην αγοραστική δύναμη η Ελλάδα

Πάντως, τα  επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια, τελευταία στην αγοραστική δύναμη στην ΕΕ και πρώτη στη φορολόγηση εισοδημάτων! Ειδικότερα:

  • Το 22% μισθών και συντάξεων παρακρατείται από τη φορολογία και τις κρατήσεις υπέρ υγείας (κυρίως από  τη φορολογία).
  • Σύμφωνα με τη Εurostat (2023) στην τελευταία θέση της ΕΕ, η αγοραστική δύναμη του μέσου ετήσιου προσαρμοσμένου μισθού πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει κάτω από τη Βουλγαρία.
  • Κατά  την περίοδο 2024-2027 ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 15% ενώ ο φόρος εισοδήματος κατά 41%, ενώ για την περίοδο 2020-2027 ο μέσος ετήσιος μισθός θα αυξηθεί κατά 32% ενώ η φορολογία εισοδήματος κατά 114%, σύμφωνα με τη Eurostat.
  • Στη 12η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το επίπεδο του κατώτατου μισθού.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax