Εκεί που μας είχε καθησυχάσει τις προηγούμενες ημέρες για τις δασμολογικές του προθέσεις, ήρθε και πάλι ο αμερικανός πρόεδρος και έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Χτύπησε η αλήθεια είναι μια ευαίσθητη αρτηρία για την Ευρώπη, ειδικά για τη Γερμανία, η οποία βλέπει τα σήματα – σύμβολά της, να έχουν εμπόδια για την αμερικανική αγορά.
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί αυτό το γαϊτανάκι που υφαίνει η ομάδα του Λευκού Οίκου, γι’ αυτό και στην Ελλάδα ας κρατήσουμε λίγο χαμηλά το κεφάλι, αναφορικά με το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία μας.
———————————–
Η αντίδραση της Ευρώπης
Διότι και πως θα κινηθεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, παραμένει άγνωστο.
Μάλιστα στην πρόσφατη έκθεσή του ο Μάριο Ντράγκι τη στηλίτευσε με αρκετά βαριές κουβέντες.
Και φυσικά η «αρτηριοσκλήρωση» προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια.
Στο DNA των Βρυξελλών
Μαθαίνω ότι κορυφαίος επιχειρηματίας της χώρας μας δεν μάσησε τα λόγια του και μιλώντας σε στενό κύκλο συνεργατών του τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο στα μεγάλα κεφάλια της Κομισιόν: «Η γραφειοκρατία είναι στο DNA της μεσαίας βαθμίδας των Βρυξελλών» και μάλιστα υποστήριξε με νόημα ότι «η Ευρώπη θέλει πολλά χαστούκια για να συνέλθει»
Σχολιάζοντας μάλιστα τη δεύτερη θητεία Τραμπ υπογράμμισε: «Η Ευρώπη έρχεται πλέον αντιμέτωπη με τα αδιέξοδά της, τα οποία έκρυβε κάτω από το χαλί. Και ο Τραμπ σήκωσε το χαλί».
————————————
Αξιοπιστία
Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον φυσικά, για να πάει καλά και η αγορά, χρειάζεται αξιοπιστία.
Το τόνισε και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεσή του, αναφέροντας ότι η συνέχιση της ταχείας μείωσης του δημοσίου χρέους, η οποία ενισχύει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής.
Μάλιστα, ο ίδιος ο επικεφαλής του ΓΠΚΒ, Γιάννης Τσουκαλάς, εκτίμησε ότι το πλεόνασμα του 2024 δεν μπορεί να διοχετευθεί για νέες παροχές και ελαφρύνσεις.
Επεσήμανε ότι οι μειώσεις φορολογικών βαρών θα πρέπει να εστιάσουν στους μισθωτούς, με νέες παρεμβάσεις στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, ενώ κατηγορηματικά αρνητικός εμφανίστηκε για 13ο και 14ο μισθό, προτείνοντας νέα πιο ισχυρά κίνητρα αποδοτικότητας στο Δημόσιο.
————————
«Αμερικανικοί» ρυθμοί…
Πέραν των παραπάνω όμως, η αγορά βλέπει δύο στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα, ειδικά ο επιχειρηματικός κόσμος, έχει «πατήματα»… αμερικανικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, βεβαίωσε ότι όλες οι διαδικασίες για τον διεθνή διαγωνισμό που αφορά στο ενδιαφέρον της Chevron για τις έρευνες νότια της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.
Δηλαδή θα τρέξουν γρήγορα όλες τις διαδικασίες, με τις υπουργικές αποφάσεις, την προκήρυξη του διαγωνισμού, την ανακήρυξη του αναδόχου και την επικύρωση από την Βουλή…
Well done, που λένε και οι Αμερικανοί.

———————————————-
Το mega project
Στο μεταξύ, η αγορά χτες «ψαχνόταν» για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό που ετοιμάζει ο Γιώργος Στάσσης στη Δυτική Μακεδονία.
Η ουσία είναι ότι θα μετατρέψει τη λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα σε μεγάλο hub data centers.
Η λειτουργία θα διακοπεί το 2026 (οπότε και θα ολοκληρωθεί το σχέδιο πλήρους κατάργησης του λιγνίτη) και θα αρχίσει η λειτουργία της ως μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου το 2027, σε πρώτη φάση με ισχύ στα 350 MW.
Η κοιλάδα της Δυτικής Μακεδονίας
Το όραμα του είναι να εκμεταλλευτεί τη ζήτηση για τα data centers, η οποία αυξάνεται ραγδαία λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.
Εάν ευοδωθούν μάλιστα οι επαφές που έχει κάνει η κλειστή ομάδα του Στάσση με υποψήφιους ενδιαφερόμενους, δεν αποκλείεται η κοιλάδα της Δυτικής Μακεδονίας να μετατραπεί σε ένα hub με hyperscalers αλλά και με developers datacenter.
Με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σημασία της περιοχής και τις θέσεις εργασίας που θα αποκατασταθούν, μετά την απώλεια της λιγνιτικής μονάδας.
Και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, έχουν τεθεί οι βάσεις για να έρθουν αμερικανικοί κολοσσοί στην… κοιλάδα, καθώς αυτοί είναι που προηγούνται στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Well done, επί δύο… που λένε και οι Αμερικανοί.

Τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη
Βέβαια, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Στάσσης, τίποτα δεν έχει «κλειδώσει», ενώ η επένδυση θα προχωρήσει μόνο αν εξασφαλιστεί η συμμετοχή μεγάλης εταιρείας του χώρου, για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις.
Σε πρώτη φάση συζητείται η ανάπτυξη data center ισχύος 300 μεγαβάτ με προοπτική το 1 γιγαβάτ σε επόμενο στάδιο.
——————————
Το story
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση για μια μετοχή που θεωρείται «μικρή» (όχι πλέον), να προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών.
Περί της Ideal Holdings ο λόγος, η οποία χτες τάραξε τα νερά με τα πακέτα της.
Τα έχει ταράξει ήδη δηλαδή, με το turn around story της, με τα πακέτα να είναι η συνέχεια του ότι έχει μπει στο επενδυτικό μικροσκόπιο πολλών.
Ενδιαφέρον
Εκεί οφείλεται άλλωστε και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μέσω πακέτων στη μετοχή της Ideal.
Ουσιαστικά άλλαξε χέρια το 5,87% της εισηγμένης, αφού πέρασαν 22 πακέτα συνολικής αξίας 16,93 εκατ. ευρώ και όγκου 2,82 εκατ. τεμαχίων.
Η τιμή ήταν στα 6 ευρώ, όπου δηλαδή θα αποκτήσει και η Oak Hill το 4%.
Ουσιαστικά ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης από επενδυτές μετά και τη συμφωνία με την Oak Hill.
—————————————-
Εντυπωσιακές οι επιδόσεις
Πολύ καλές οι επιδόσεις, πολύ καλό το μέρισμα, αλλά το ισχυρό ενδιαφέρον που πυροδότησε, ή μάλλον συνέχισε να λαμβάνει η μετοχή του Τιτάνα είναι αλλού…
Πρώτον, στο ότι καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 622 εκατ. ευρώ, παρά τις τεράστιες επενδυτικές δαπάνες.
Και δεύτερον, ότι μετά την επιχορήγηση ύψους 62 εκατ. δολάρια από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, ο Όμιλος ξεκινάει την ανάπτυξη γραμμής παραγωγής θερμικά
ενεργοποιημένης αργίλου στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Roanoke στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
Δεν ήταν δηλαδή μόνο τα αποτελέσματα που ικανοποίησαν.
———————————
Δεν σταματά ο Μυτιληναίος
Ξεκινήσαμε με το γάλλιο και προχωράμε με το σκάνδιο και το γερμάνιο.
Αυτό είναι το σχέδιο, όπως το επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου βρίσκεται και λειτουργεί το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Ευρωπαϊκή στήριξη
Και σε αυτά τα σχέδια έχει και την ευρωπαϊκή στήριξη, φυσικά, όπως την επιβεβαίωσε και ο Γάλλος Επίτροπος, Στεφάν Σεζουρνέ.
Διαλέξαμε αυτό το έργο, αυτή τη νέα γραμμή παραγωγής εδώ, γιατί έτσι θα μπορούμε να καλύψουμε το 30% της ευρωπαϊκής παραγωγής, των ευρωπαϊκών αναγκών, είπε.
Ουσιαστικά τα είπε όλα σε μια φράση, για είναι σημαντικό αυτό το έργο και για την Ελλάδα, όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
—————————————-
Η Κύπρος στο επίκεντρο
Η Κύπρος έχει γίνει τελικά το σκαλοπάτι της εξωστρέφειας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Όχι μόνο για τις τράπεζες, όπως έχουμε δει τελευταία.
Tο ΕΒΕΑ, η Enterprise Greece, o ΣΕΒ και ο ΣΕΒΕ πραγματοποίησαν μάλιστα Επιχειρηματική Αποστολή στη Λευκωσία, όπου συμμετείχαν 21 ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους κλάδους της τεχνολογίας, των τροφίμων και ποτών, της βιομηχανίας, των κατασκευών κ.λπ.
Πάνω από 170 ήταν επιχειρηματικές συναντήσεις με κυπριακές εταιρείες και δημόσιους φορείς.
—————————————————–
Και η Eurobank
Στην Κύπρο βρίσκεται αυτές τις μέρες και η διοίκηση της Eurobank, η οποία έχει επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για περαιτέρω επέκταση και σταθερή εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία.
Και φυσικά ο Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Γιώργος Ζανιά, μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας στον Προέδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, επανέλαβε τη στρατηγική σημασία της επένδυσης στην Κύπρο.
«Αυτή η επένδυση δεν αφορά απλώς την απόκτηση μετοχών μίας τράπεζας, αλλά αποτελεί μία στρατηγική τοποθέτηση στην κυπριακή οικονομία», είπε.
Αναφερόμενος στην εξαγορά της CNP ο κ. Ζανιάς πρόσθεσε ότι σηματοδοτεί την ενίσχυση της θέσης της Eurobank και στον ασφαλιστικό τομέα της Κύπρου.

Latest News

Το σενάριο για Chevron και ExxonMobil, το ν/σ για την κεφαλαιαγορά, οι παρουσίες Χατζηδάκη, πόσο παραγωγικό είναι το Δημόσιο και το οικόπεδο του… Ιπποδρόμου
Τα θετικά νέα για τους υδρογονάνθρακες

Βιάστηκε (;) ο Πόλσον, κάτι διαφεύγει στην κυβέρνηση, το 6% του τουρισμού, τα «νοίκια» της Chevron, το φράγμα της ΔΕΗ, τι είδε ο Εξάρχου, η τρεχάλα του Παπαστεργίου
Ακόμη και γκουρού κάνουν λάθη

Τι μισεί ο Βανς, ο νέος κατώτατος μισθός, τα ραντεβού Πιερρακάκη, η μεταγραφή της Attica Bank, τα σχέδια Δασκαλόπουλου, το μυστικό της Helleniq Energy
Ιστορική «γκάφα»

Σβήνει την κρίση το χρηματιστήριο, ο πιστός Γουάτσα, το παράδειγμα Στάσση, η ταχύτητα του AKTOR, σε τροχιά και πάλι η Advent, επανέρχεται η Σαντορίνη, η αξιολόγηση Δημοσίων Υπηρεσιών
Τι αγορά κι αυτή...

«Πιάνει» τις ΒΙΠΕ ο Θεοδωρικάκος, τι ετοιμάζει ένας billionaire στην Ανάβυσσο, το πράσινο «DNA» της ΔΕΗ, το κουδούνι από Σάμι και Λου Φάις, έρχεται και η Qualco
Το παίρνει πάνω του ο Θεοδωρικάκος

Που στοχεύουν Πιερρακάκης – Πιτσιλής, στο Αλουμίνιον ο Séjourné, το «χαρτί» της ΛΑΡΚΟ, ο χαλκός της Κύπρου, τα «λάδια» της Μινέρβα, οι ετοιμασίες του Βαρδινογιάννη και η νέα σελίδα για Φάις
Το πολλά υποσχόμενο δίδυμο...

Το timing της FAIS, η τιμητική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι γκρίνιες για την AIG Ελλάδος, γιατί φεύγει ο Πόλσον, η σύνταξη για Ζαχαριάδη, φεύγει για τα νησιά η Carrefour
Καλό timing

Ανοίγει τα φτερά της η Aegean, το ερώτημα της Εθνικής, γιατί «τρέχει» η Βιοχάλκο, ο Τσέχος των ΕΑΣ, ο «αειθαλής» Μίτσης, οι «υπολογισμοί» του ΚΕΠΕ, το ΑΙ πριν έρθει η ΑΑΔΕ
Κρατά την τάση

Τα ματσαρίσματα στο ΧΑ, οι front runners σε Metlen, ΤΙΤΑΝ, οι «20» του ΣΕΒ, οι ισραηλινοί κολοσσοί στην Αθήνα, οι «Ιάπωνες» της Aktor
Ημέρες rebalancing

Task force στο χρηματιστήριο, ακάθεκτος ο Στάσσης, ο «λογαριασμός» του Μυτιληναίου, βοήθεια βλέπει ο Σάλλας, παρελθόν το 8ώρο, τα όρια του Στουρνάρα
Δεν ήταν αυτό που περιμέναμε...