Τέσσερις χώρες με συνολικό πληθυσμό περίπου 1,7 δισεκ. έχουν σφυρηλατήσει τόσο ισχυρούς δεσμούς ανάμεσά τους, που οι η μεγαλύτερη υπερδύναμη του πλανήτη, οι ΗΠΑ, αισθάνονται μεγάλη απειλή. Ο άξονας CRINK –όπως τον βάπτισαν οι δυτικοί- ο οποίος ενώνει Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα- αναδύθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργώντας αρχικά μια χαλαρή συμμαχία με τρομακτικές όμως προοπτικές για ην Ουάσινγκτον.

Οι τέσσερις ασιατικές χώρες ενισχύουν όλο και περισσότερο τις σχέσεις ανταλλάσσοντας μεταξύ τους τρόφιμα, πετρέλαιο, όπλα, διπλωματική υποστήριξη και στρατιωτική βοήθεια με τρόπο που έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει τις δυτικές κυρώσεις.

Όπως αναφέρει η The Wall Street Journal εάν δεν καταφέρει μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία να χαλαρώσει τους δεσμούς μεταξύ τους, τότε οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Μια αποτυχία του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο -μαζί με τη μεγαλύτερη πίεση των ΗΠΑ στο Ιράν και την Κίνα- θα μπορούσε να εμβαθύνει ακούσια αυτή την «κοινή αγορά απολυταρχιών», λέει ο Τζον Παρκ, ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων αυτών δεν είναι νέα. Η Ρωσία και το Ιράν συμμάχησαν για να υποστηρίξουν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, ενώ η Κίνα είναι εδώ και καιρό ο κύριος προστάτης της Βόρειας Κορέας και η σχέση Πεκίνου και Μόσχας βαθαίνει εδώ και χρόνια.

Αλλά ο πόλεμος πολλαπλασίασε αυτούς τους δεσμούς και βοήθησε να συνδεθεί το κουαρτέτο, αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα. Οι τέσσερις «προωθούν εναλλακτικά συστήματα για να ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ, κυρίως στο εμπόριο, τα χρηματοοικονομικά και την ασφάλεια», σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η σημασία της Κίνας

Η ανάγκη της Ρωσίας να τροφοδοτήσει την πολεμική της προσπάθεια έχει βάλει τη Μόσχα στο επίκεντρο της συμφωνίας. Έχει στραφεί σε κινεζικές εταιρείες για προϊόντα ζωτικής σημασίας για την κατασκευή των όπλων που χρειάζεται στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική συνεργασία έχει πάει χέρι-χέρι με τους οικονομικούς δεσμούς. Αποκλεισμένη από τη Δύση, η Ρωσία έχει ανακατευθύνει μεγάλο μέρος των εξαγωγών της ενέργειας προς την Κίνα, ενώ το Πεκίνο -το οποίο δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις υπό τις ΗΠΑ κατά της Μόσχας- έχει με τη σειρά του εντείνει τις εξαγωγές καταναλωτικών αγαθών που η Ρωσία δεν λαμβάνει πλέον από τη Δύση.

Καθώς οι οικονομίες τους συγκλίνουν, Κίνα και Ρωσία χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα δικά τους νομίσματα για τις συναλλαγές τους, αποφεύγοντας το δολάριο ΗΠΑ. Η χρήση δολαρίων τα καθιστά πιο ευάλωτα σε κυρώσεις, ενώ και τα δύο κράτη τρέφουν επίσης φιλοδοξίες να ενισχύσουν την επιρροή των νομισμάτων τους στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα παρέχει το οικονομικό έρμα για τον συνασπισμό, καθιστώντας τη απαραίτητο εταίρο. Ως καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, η Κίνα είναι μια σημαντική αγορά για την ενέργεια του Ιράν και της Ρωσίας. Περίπου το 90% του ιρανικού πετρελαίου πηγαίνει στην Κίνα.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 98% του επίσημου εμπορίου της Βόρειας Κορέας με τον έξω κόσμο, δίνοντάς της μεγάλη μόχλευση έναντι της Πιονγκγιάνγκ. «Χωρίς την Κίνα, ο συνασπισμός είναι αναιμικός», είπε ο Κρίστοφερ Τσίββις, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα -που έχει προ πολλού στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων- έχει στείλει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών καθώς και περισσότερους από 12.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν τη Ρωσία, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς τα μισά από τα πυρομαχικά της Ρωσίας προέρχονται τώρα από τη Βόρεια Κορέα.

«Αυτή η υποστήριξη βοήθησε τη Ρωσία να εκδιώξει σε μεγάλο βαθμό τα ουκρανικά στρατεύματα από την περιοχή του Κουρσκ. Τελευταία, η Πιονγκγιάνγκ συνεργάζεται διπλωματικά με τη Μόσχα περισσότερο από ό,τι με το Πεκίνο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη The Wall Street Journal.

Σε αντάλλαγμα για στρατιωτική υποστήριξη, η Ρωσία επέτρεψε σε χιλιάδες Βορειοκορεάτες εργάτες, οι οποίοι κερδίζουν πολύτιμο σκληρό νόμισμα στέλοντας έτσι συνάλλαγμα πίσω στην πατρίδα τους. Η Μόσχα έστειλε τεχνικούς για να υποστηρίξουν το κατασκοπευτικό-δορυφορικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσαν Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι. Η Ρωσία έχει επίσης ενισχύσει τις αποστολές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα.

Ιράν

Το Ιράν παρείχε στη Ρωσία τεχνογνωσία για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δίνοντάς της μια κρίσιμη ώθηση σε μια σύγκρουση που κυριαρχείται από τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Η Τεχεράνη έχει στείλει drone Shahed καθώς και σχέδια και τεχνική βοήθεια στη Ρωσία για να αυξήσει τη δική της κατασκευή drone.

Ανάγκη να χαλαρώσουν οι δεσμοί

Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να κάνει τη Ρωσία να απομακρυνθεί όμως από τους CRINK. Η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να διορθώσει τις σχέσεις με την Ευρώπη, κάτι που θα χαλάρωνε την εξάρτησή της από την Κίνα, αναφέρει η Wall Street Journal.

Η Κίνα -η οποία είναι ενσωματωμένη στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα με τρόπο που δεν είναι οι άλλοι τρεις- μπορεί να αποφασίσει ότι η υποστήριξη του άξονα δεν αξίζει να τεθεί σε κίνδυνο οι σχέσεις της με τη Δύση.

Εάν η Μόσχα υποχωρήσει από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, ο Τραμπ έχει ήδη απειλήσει με περισσότερες κυρώσεις και δασμούς στη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης ανανεώσει την εκστρατεία της «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη, απειλώντας με στρατιωτική δράση εάν το Ιράν δεν χαλιναγωγήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι επίσης τεταμένες, με τον Τραμπ να αυξάνει πρόσφατα τους δασμούς σε εισαγωγές δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα.

Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτος, ο δεσμός μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, που και οι δύο διαθέτουν ήδη πυρηνικά όπλα, και του Ιράν, που είναι σχεδόν σε θέση να παράγει ατομική βόμβα, θα μπορούσε να αποδειχθεί σοβαρή απειλή για τη Δύση, δήλωσε ο Τσίββις.

«Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι το σενάριο εμβάθυνσης, όπου στην πραγματικότητα βασίζονται στη συνεργασία που έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια», είπε.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρίν Λεπέν: Καταδικάστηκε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων – Δεν μπορεί να είναι υποψήφια το 2027
Επικαιρότητα |

Καταδικάστηκε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων – Δεν μπορεί να είναι υποψήφια το 2027

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία καθώς δικαστήριο καταδικάζει τη Λεπέν σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και τετραετή φυλάκιση – «Μπλόκο» στην υποψηφιότητα για την προεδρία

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
AGRO |

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ

Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης