Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έτυχε θερμής υποδοχής στη Wall Street, καθώς η οικονομική του ατζέντα κυρίως το κομμάτι των λιγότερων ρυθμίσεων και της μείωσης της φορολογίας θεωρήθηκε ιδιαίτερο φιλικό για την επιχειρηματικότητα. Ωστόσο μετά την ανάληψη της εξουσίας και όσο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το οικονομικό αφήγημα του προέδρου οι επενδυτές άρχισαν να προετοιμάζονται για πολλές αναταράξεις. Κανείς όμως δεν ήταν προετοιμασμένος για το ροντέο που ακολούθησε.

Ο δείκτης των παγκόσμιων αγορών έχει βρεθεί περίπου στα επίπεδα που ξεκίνησε το 2025 ενώ ο δείκτης φόβου της Wall Street δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση τις κορυφές που σημείωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή του χρηματοπιστωτικού κραχ.

Τα φώτα φεύγουν από τις ΗΠΑ

Αυτή είναι η όμως η πρώτη επιφανειακή ματιά. Εξετάζοντας τις αγορές αρχίσει να αναδύεται μια άλλη εικόνα.

Ο χρυσός, που είναι διαχρονικά το ασφαλές λιμάνι των επενδυτών σε περιόδους αναταραχών και αβεβαιότητας έχει λάμψει το πρώτο τρίμηνο, το καλύτερο από το 1986.  Το ξέφρενο μπαράζ των δασμών του Τραμπ που έχει δημιουργήσει θύελλα στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις έχει οδηγήσει το πολύτιμο μέταλλο να καταγράψει το ένα ρεκόρ τιμών μετά το άλλο, συνολικά 17 από την αρχή του έτους.

Στον αντίποδα το δολάριο που επίσης λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο, σύμβολο του αμερικανικού εξαιρετισμού  και μέχρι στιγμή παντοδύναμο στις διεθνείς αγορές έχει υποχωρήσει σε σχέση με όλα τα μεγάλα νομίσματα τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο δείκτης του δολαρίου του Bloomberg μειώθηκε σχεδόν κατά 3%, καταγράφοντας τη  χειρότερη αρχή χρονιάς από το 2017.

Στη Wall Street, οι «Magnificent Seven», που ηγούνταν της ανόδου της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς του πλανήτη εδώ και χρόνια τώρα μετράνε απώλειες που αγγίζουν τα 2 τρισ. δολάρια. Το παιχνίδι έχει περάσει στους Κινέζους ανταγωνιστές τους και στις ευρωπαϊκές εταιρείες του αμυντικού τομέα.

Τα φώτα στην Ευρώπη

Αυτό ήταν ένα ιστορικό τρίμηνο για τις ευρωπαϊκές μετοχές και το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει συνέχεια.

Η αβεβαιότητα των δασμών Τραμπ και η μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα δημιουργούν ρωγμές στην κυριαρχία της αμερικανικής αγοράς με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στην Γηραία Ήπειρο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ξεπέρασε τον S&P 500 κατά σχεδόν 175 αυτό το τρίμηνο σε όρους δολαρίου – μια υπεραπόδοση ρεκόρ. Το ράλι – έκπληξη εν μέσω προσδοκιών ότι η ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα άφησε τόσο τους σκεπτικιστές όσο και τους ταύρους να αναρωτιούνται εάν αυτή είναι η αρχή μιας διαρκούς αναγέννησης ή απλώς μια φευγαλέα στιγμή.

Οι ευρωπαϊκοί τίτλοι βρέθηκαν σε πολύ ελκυστικά επίπεδα μετά από χρόνια υποαπόδοσης κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μετά η δημοσιονομική ανατροπή στην Γερμανία που αφήνει δεκαετίες λιτότητας πίσω αποφασίζοντας να επενδύσει 1 τρισ. ευρώ σε άμυνα και υποδομές ενισχύθηκαν οι εκτιμήσεις για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη.

«Περιμέναμε πολύ καιρό να αλλάξει αυτό το συναίσθημα» εξηγεί στο Bloomberg ο Daniel Nicholas, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πελατών στη Harris Associates, της οποίας η εταιρεία είχε μεγάλη έκθεση στην περιοχή από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. «Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν τιμολογηθεί λάθος».

Η αγορά ομολόγων

Ο διευθυντής Επενδύσεων του διαχειριστή κεφαλαίων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων Candriam, Nicolas Forest, μιλώντας στο Reuters ότι ο τρόπος με τον οποίο οι αγορές έχουν αλλάξει πορεία ήταν αξιοσημείωτος. «Το εμπόριο Τραμπ έχει αντιστραφεί εντελώς», είπε. Ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος τον Ιανουάριο ήταν ότι οι πολιτικές του Τραμπ «πρώτα η Αμερική» θα ωθούσαν τον πληθωρισμό και θα αποτρέψουν τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, «τώρα ο πιο σημαντικός κίνδυνος είναι ο κίνδυνος ύφεσης», είπε ο Φόρεστ.
Αυτό έχει περιστρέψει την παγκόσμια αγορά ομολόγων των 140 τρισ. δολαρίων κατά 180 μοίρες. Τα ομόλογα αναφοράς των ΗΠΑ φαίνονται ότι θα ολοκληρώσουν το πρώτο τρίμηνο με αξιοπρεπή απόδοση 2,7%, με τις αποδόσεις τους, οι οποίες αποτελούν δείκτη του κόστους δανεισμού, να έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 20 μονάδες βάσης.
Ταυτόχρονα, το ιστορικό σχέδιο του Βερολίνου να απελευθερώσει το φρένο χρέους που επιβλήθηκε από τον εαυτό του για να επιτρέψει υψηλότερες αμυντικές δαπάνες έχει ωθήσει τις αποδόσεις του γερμανικού Bund πάνω από 40 μονάδες βάσης.
Είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία κίνηση των αποδόσεων από το 2023 και η πρώτη φορά που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τα αμερικανικά ομόλογα από το 2021.
Οι αποδόσεις του 10ετούς JGB της Ιαπωνίας, εν τω μεταξύ, έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, λόγω των προσδοκιών για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Σχεδόν στο 1,6%, οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50 bps, σημειώνοντας το μεγαλύτερο τριμηνιαίο άλμα από το 2003.

Το δολάριο

Η υποχώρηση του δολαρίου κατά 4% έδωσε χώρο να λάμψουν τα νομίσματα των αναδυομένων χωρών.
Η επαναπροσέγγιση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν βοήθησε το ρούβλι να εκτιναχθεί κατά 35%, αν και παραμένει έντονα περιορισμένο από τις κυρώσεις.
Το ζλότι της Πολωνίας και η κορώνα της Τσεχίας, που θα επωφεληθούν αν λήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία, βρίσκονται επίσης κοντά στην κορυφή της λίστας, με κέρδη που ξεπερνούν το 5%. Το πέσο του Μεξικού και το δολάριο του Καναδά βρίσκονται σε θετικό έδαφος, παρά τα δασμολογικά τους τραύματα.
Η μετατόπιση από τη Wall Street στις ευρωαγορές ενίσχυσε επίσης το ευρώ, το οποίο έφτασε κοντά στο 1,10 δολάριο νωρίτερα τον Μάρτιο. Είχε κατρακυλήσει προς την ισοτιμία μόλις τον Φεβρουάριο, αλλά τώρα οι επενδυτές τοποθετούνται για ένα πολύ ισχυρότερο νόμισμα μεσοπρόθεσμα. Ο Ales Koutny της Vanguard International  υποστηρίζει ότι τα 1,20 δολάρια είναι μια «πολύ πραγματική πιθανότητα» μέχρι το τέλος του έτους, ανάλογα με τους δασμούς του Τραμπ.
Το Bitcoin κατέγραψε μεγάλες διακυμάνσεις. Έτρεξε προς τα πάνω σχεδόν 20% όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ, που υποσχέθηκε να κάνει τις ΗΠΑ παγκόσμια πρωτεύουσα των crypto για να κάνει βουτιά σχεδόν 30% όταν τα σχέδιά του για ένα αποθεματικό κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ απέτυχαν να εντυπωσιάσουν.

Commodities

Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να θυμίζουν την κίνηση του γιο γιο, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα σε θέματα προσφοράς και ζήτησης όσον και στο θέμα της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή.
Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά 17% . Ο χαλκός αψήφησε για μια φορά τις ανησυχίες της παγκόσμιας οικονομίας και σημείωσε άλμα 11%. Τα νέα για τους λάτρεις του καφέ είναι είναι πικρά, με τις τιμές του να έχουν σημειώσει άλμα 18%.

Ύφεση προ των πυλών;

Τι επιφυλάσσει όμως το δεύτερο τρίμηνο; Αυτό είναι το ερώτημα.
Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις 2 Απριλίου, μέρα που ο Τραμπ έχει ονομάσει «ημέρα απελευθέρωσης» και θα παρουσιάσει λεπτομερώς το μεγάλο παγκόσμιο σχέδιο δασμών. Για τους επενδυτές, το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές είναι αν θα οδηγήσουν σε ύφεση.
Ο Neil Robson, επικεφαλής των παγκόσμιων μετοχών της Columbia Threadneedle, επισημαίνει τις προβλέψεις ότι θα μπορούσε να αυξήσει τους αποτελεσματικούς σταθμισμένους για το εμπόριο δασμούς σε αγαθά παγκοσμίως από 2,5% έως 10% ή και περισσότερο.
Δεδομένου ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εξοντωτική παγκόσμια ύφεση, ποια είναι η πρόβλεψή του για το 2ο τρίμηνο;
«Είτε βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική περίοδο (risk off), είτε βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανάκαμψη».
Ανάλογα με την κλίμακα των δασμών το Bloomberg Economics βλέπει περιθώρια για πλήγμα στο αμερικανικό ΑΕΠ και κλονισμό των τιμών τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μαζικής αύξησης των δασμών στις εισαγωγές από ορισμένες χώρες.Ο δείκτης της Goldman Sachs Group Inc. με μετοχές που ευδοκιμούν κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού έχει σημειώσει άνοδο.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές