Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της EY Future Consumer Index (FCI 15), oι περισσότεροι καταναλωτές – και μάλιστα σε ποσοστό 88% – πιστεύουν ότι τα μηνύματα των brands δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις αξίες τους ενώ περισσότεροι από τους μισούς (55%) σε παγκόσμιο επίπεδο εκφράζουν έντονη ανησυχία για το αυξημένο κόστος ζωής.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα της έκθεσης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 καταναλωτές σε 26 χώρες.

EY: Οι καταναλωτές αξιολογούν προσεκτικά την τιμή

Τα δεδομένα της EY δείχνουν ότι οι καταναλωτές επανεξετάζουν τις επιλογές τους, αναγκάζοντας τα brands να αποδείξουν την αξία τους.

Αξιολογούν προσεκτικά την τιμή, την αξία και το μέγεθος των συσκευασιών. Το 36% των καταναλωτών δεν λαμβάνει πλέον υπόψη τα brands στις αγοραστικές του αποφάσεις.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι οι οικονομικές πιέσεις οδηγούν στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών. Σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, αβεβαιότητας γύρω από τους δασμούς και δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, οι καταναλωτές ανησυχούν ιδιαίτερα.

Το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η άνοδος του κόστους ζωής αποτελεί κορυφαία ανησυχία. Το 81% των καταναλωτών παγκοσμίως αναφέρει ότι η τιμή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στις αποφάσεις αγοράς. Το 47% των καταναλωτών ανησυχεί έντονα για την οικονομία της χώρας του, με τους Millennials (50%) και τη Γενιά Z (43%) να εκφράζουν τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Το 55% των καταναλωτών αναφέρει ότι ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους ζωής τους αναγκάζει να αλλάξουν καταναλωτικές συνήθειες, με το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα έντονο στις ΗΠΑ (61%), στη Γαλλία (60%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (58%). Στην Κίνα, μόνο 16% των καταναλωτών δηλώνει την ίδια ανησυχία.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι καταναλωτές αλλάζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες λόγω της ακρίβειας, καθώς σε ποσοστό 77% παγκοσμίως, οι ερωτηθέντες είπαν ότι αλλάζουν τις αγορές τους, εξαιτίας της αύξησης των τιμών.

Συγκεκριμένα, το  41% επιλέγει πιο οικονομικά προϊόντα καθαρισμού και οικιακής χρήσης, το 17% σταματά εντελώς την αγορά αλκοόλ, το 41% μειώνει την αγορά σνακ και ζαχαρωδών προϊόντων.

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν έδαφος

Η έρευνα FCI δείχνει ακόμα ότι οι καταναλωτές στρέφονται μαζικά στις ιδιωτικές ετικέτες (private label).

Το 67% των καταναλωτών δηλώνει ότι οι ιδιωτικές ετικέτες καλύπτουν τις ανάγκες τους εξίσου καλά με τα επώνυμα προϊόντα. Το 36% δηλώνει ότι δεν λαμβάνει πλέον υπόψη τα brands στις αγοραστικές του αποφάσεις. Το 54% αγοράζει επώνυμα προϊόντα μόνο όταν είναι σε προσφορά. Το 42% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι αλλαγές στα brands (όπως αλλαγές σε συστατικά ή φόρμουλες) είναι απλά μέτρα μείωσης κόστους και όχι πραγματική καινοτομία.

Όμως, η κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων διαφέρει ανά χώρα και γενιά: Στην Κίνα, η γενιά Z (37%) είναι ο κύριος οδηγός της αλλαγής, λόγω της κουλτούρας των «dupes» (οικονομικές απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων). Στις ΗΠΑ, οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες είναι αυτές που στρέφονται προς τις ιδιωτικές ετικέτες, ιδιαίτερα σε τρόφιμα και προϊόντα καθαρισμού.

Στην Ευρώπη, και ειδικά στη Γερμανία, οι μεγαλύτερες γενιές επιλέγουν ιδιωτικές ετικέτες σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Από τις απαντήσεις των καταναλωτών φαίνεται ότι οι λιανέμποροι ενισχύουν τη μετάβαση σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας: Το 64% των καταναλωτών βλέπει περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στα ράφια. Το 59% παρατηρεί ότι αυτά τα προϊόντα τοποθετούνται στο ύψος των ματιών. Το 36% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε επώνυμα προϊόντα.

Τα brands πρέπει να αποδείξουν την αξία τους. Ποιοι είναι πιο διατεθειμένοι να αλλάξουν – ή όχι – ένα brand; Κατά 66%, οι Κινέζοι καταναλωτές θεωρούν πιθανό να αλλάξουν brands.  Οι Νοτιοαφρικανοί είναι οι πιο πιστοί στα brands με ποσοστό 38%.  Οι Ιάπωνες είναι οι πιο αδιάφοροι απέναντι στα brands  κατά 29% και η γενιά Z  αλλάζει brands πιο εύκολα κατά 64%, ενώ οι Millennials παραμένουν πιο πιστοί κατά 25%.

Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΥ υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για τα brands.

Το 65% των καταναλωτών παγκοσμίως εξακολουθεί να εκτιμά τα brands ενώ το 48% θα επιστρέψει σε premium προϊόντα, αν αυτά προσφέρουν ανώτερη γεύση, ποιότητα ή απόδοση.
Το 36% θα επιστρέψει σε brands αν αυτά προσφέρουν καλύτερη αξία ενώ το 33% είναι πρόθυμο να πληρώσει παραπάνω για βελτιώσεις στην απόδοση ενός προϊόντος.

Όσον αφορά την καινοτομία, όπως δείχνουν τελευταία οι έρευνες, τα καλλυντικά έχουν το προβάδισμα. Τα πιο καινοτόμα προϊόντα που κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι τα καλλυντικά κατά 43%, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας κατά 39%, τα προϊόντα οικιακής φροντίδας κατά 39%.

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να τη συμβουλευτούν – τουλάχιστον όχι ακόμα

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αρχίζει να επηρεάζει τις αγορές, το 58% των καταναλωτών δεν έχει ακόμη λάβει αγοραστικές αποφάσεις με βάση συστάσεις AI. Ο Ρόμπερτ Χόλστον, επικεφαλής του τομέα καταναλωτικών προϊόντων της EY, σχολιάζει: «Οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών αυτή τη φορά είναι πιο βαθιές. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι καταναλωτές επέστρεφαν στα αγαπημένα τους brands μετά από μια κρίση, η παρατεταμένη περίοδος πληθωρισμού και γεωπολιτικής αστάθειας έχει αλλάξει οριστικά τις συνήθειές τους».

«Τα brands πρέπει να αποδείξουν την αξία τους. Δεν αρκεί πλέον να είναι απλώς ‘αρκετά καλά’. Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν απλά ονόματα – αγοράζουν αξία, ποιότητα, σκοπό και απόδοση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Διεθνή |

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου

Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg