
Αναταραχή φαίνεται να έχουν προκαλέσει οι επικείμενοι δασμοί της αμερικανικής κυβέρνησης στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα δίσταζε να ανταποδώσει τους δασμούς στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που ο πρόεδρος προχωρήσει στην επιβολη τους, αναφέρουν πηγές στη Ντάουνινγκ Στριτ. Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τον Λευκό Οίκο, εν όψει της επιβολής φόρου 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και της απειλής για ευρύτερους δασμούς σε άλλα αγαθά από στις 2 Απριλίου.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να εξασφαλίσει την εξαίρεσή του, υποστηρίζοντας ότι – σε αντίθεση με άλλες χώρες – διατηρεί μια σχετικά ισότιμη εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να μπει σε έναν εμπορικό πόλεμο.
Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ: Θα συνεχιστεί η «ειδική σχέση»;
Η «ειδική σχέση» του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ, όρος που για πρώτη φορά χρησιμοποίησε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ξεκίνησε μετά το πέρας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η εν λόγω σχέση καλύπτει πολλές πτυχές, όπως πολιτικές, στρατιωτικές, μυστικών υπηρεσιών, διπλωματικές και οικονομικές.
Κατά περιόδους, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει περάσει από διάφορες κρίσεις αλλά εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Μάλιστα, οι αναλυτές θεωρούν ότι η σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες, έχει βοηθήσει την Βρετανία να αναπτυχθεί πιο γρήγορα από τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης.
Όμως, τώρα διαφαίνεται ότι ίσως η σχέση τους περάσει μια μεγάλη κρίση, εξαιτίας των δασμών.
Αναλυτικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιβάλει μια σειρά από δασμούς σε προϊόντα ξένων χωρών, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς κατασκευαστές και θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, παρά τις προειδοποιήσεις ότι οι τιμές για τους καταναλωτές ενδέχεται να αυξηθούν. Οι δασμοί για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που εισάγουν οχήματα θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Απριλίου, ενώ οι φόροι στα ανταλλακτικά αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάιο ή αργότερα.
Οι δασμοί για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που εισάγουν οχήματα θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Απριλίου
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξαίρεση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα λήξουν με την προθεσμία της Τετάρτης που έθεσε ο Τραμπ. Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι «Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε».
Εάν τελικά επιβληθούν δασμοί, δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν διάφορες επιλογές, από δασμούς σε τομείς όπου τα βρετανικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αμερικανική αγορά, έως στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson.
Ένας ειδικός δήλωσε στο BBC ότι η πιο «ακραία» – και λιγότερο πιθανή – επιλογή θα ήταν η στόχευση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Οι Βρετανοί δεν επιθυμούν εμπορικό πολέμο
Παρά τις βρετανικές προειδοποιήσεις, οι υπουργοί δεν επιθυμούν έναν εμπορικό πόλεμο. Ο πρωθυπουργός, Σερ Κιρ Στάρμερ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα «πηδήξει» σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τους δασμούς μέσω «εντατικών διαπραγματεύσεων» και θα είναι «πραγματιστική και νηφάλια» στην αντίδρασή της.
Το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού έχει προειδοποιήσει ότι ένας αμοιβαίος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να αφαιρέσει δισεκατομμύρια από την οικονομική ανάπτυξη και να εξανεμίσει σχεδόν πλήρως το δημοσιονομικό πλεόνασμα που διατηρεί η υπουργός Οικονομικών για να παραμείνει εντός των δημοσιονομικών κανόνων που έχει θέσει η ίδια.
Η Ντέιμ Μεγκ Χίλερ, πρώην υπουργός των Εργατικών και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, προειδοποίησε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης στο ελεύθερο εμπόριο θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες, εξαιτίας των δασμών του Τραμπ.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι ο δασμός του 25% θα οδηγήσει σε «τεράστια ανάπτυξη» για τη βιομηχανία, υποσχόμενος ότι θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις στις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε προσωρινό κλείσιμο σημαντικών αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ, θα αυξήσει τις τιμές και θα επιβαρύνει τις σχέσεις με τους συμμάχους.
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου οκτώ εκατ. αυτοκίνητα το περασμένο έτος – αξίας περίπου 240 δισ. δολαρίων (186 δισ. λιρών) και αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων – με το Μεξικό να είναι ο κορυφαίος προμηθευτής, ακολουθούμενο από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Γερμανία. Οι εξαγωγές βρετανικών αυτοκινήτων ανέρχονται σε περίπου 7,6 δισ. λίρες ετησίως, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα βρετανικά αυτοκίνητα μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT), ο οποίος δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Τραμπ «δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά είναι παρ’ όλα αυτά απογοητευτική».
Παγκόσμιοι ηγέτες επέκριναν τους δασμούς λίγο μετά την ανακοίνωσή τους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «αντιδράσει δυναμικά», ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε την κίνηση «χάσιμο χρόνου» και προέτρεψε τον Τραμπ να την επανεξετάσει.


Latest News

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι από τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι ο Τραμπ δεν θα απολύσει τον Πάουελ – Τι λέει για συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις επιπτώσεις στις αγορές ενός γεγονότος που ελπίζει πως «δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι»

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία εξετάζει ο Μακρόν
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δημοτικότητά του που προέρχεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ευρω-ατλαντικών σχέσεων

Κομισιόν: Νέος κανονισμός για την τόνωση των αμυντικών επενδύσεων
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να αναπτύσσουν, να κλιμακώνουν και να καινοτομούν σε βασικές αμυντικές ικανότητες

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στο έργο για το κύριο άρμα μάχης (MBT)
Υπο το συντονισμό της Thales, το project για το κύριο άρμα μάχης (MBT) - Μια ελληνική και δυο κυπριακές εταιρείες στην ευρωπαική κοινοπραξία

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η δυσκολία των ρομπότ να φτιάξουν παπούτσια και οι δασμοί Τραμπ
Οι δασμοί δεν θα δώσουν δουλειά σε αμερικανικά χέρια, αλλά σε ακούραστες πλην αδέξιες μηχανές - Τι έδειξε το φιάσκο με τα παπούτσια της Nike

Mega deal στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών - Συγχώνευση Helvetia - Baloise
Η συγχώνευση των Helvetia - Baloise θα δημιουργήσει εναν απο τους 10 μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους στις ασφάλειες

Τη μείωση της τιμής των φαρμάκων εξετάζει ο Τραμπ- Ανησυχία στις φαρμακοβιομηχανίες
Σχεδόν τρεις φορές ακριβότερα είναι τα φάρμακα στις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες -Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ρίξει τις τιμές
![ΔΝΤ: Σοκ στην οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο – Οι προβλέψεις για Ελλάδα, Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Κίνα, κόσμο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dnt01-600x388.jpg)
Σοκ στην οικονομία - Οι μεγαλύτεροι δασμοί εδώ και ένα αιώνα [γραφήματα]
«Βουτιά» στις προβλέψεις ΔΝΤ για παγκόσμια ανάπτυξη - «Καμπανάκι» για Ευρωζώνη, Γερμανία - Οι προκλήσεις της Κίνας