
Ορισμένες γαλλικές εταιρείες που έχουν συμβόλαια με τις ΗΠΑ θα πρέπει να συμμορφωθούν με εκτελεστικό διάταγμα της αμερικανικής κυβέρνησης που απαγορεύει τα προγράμματα Διαφορετικότητας, Ισότητας και Ένταξης (DEI), έπειτα από διαταγή των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δείχνει με αυτό τον τρόπο στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι η αμερικανική πολιτική έχει εμβέλεια και εκτός ΗΠΑ αλλά και σημαντικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές εταιρικές πρακτικές.
ΗΠΑ: Διαταγές και συμμόρφωση μέσω ερωτηματολογίου
Έχει ζητηθεί από τις εταιρείες να επιβεβαιώσουν τη συμμόρφωσή τους μέσω ενός ερωτηματολογίου με τίτλο «Βεβαίωση σχετικά με τη συμμόρφωση με την ισχύουσα ομοσπονδιακή αντι-διακριτική νομοθεσία». Το πρακτορείο Reuters έχει δει αντίγραφο του ερωτηματολογίου. Οι πολιτικές «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν πυροδοτήσει οικονομικές και πολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.
Οι πολιτικές «Πρώτα η Αμερική» έχουν πυροδοτήσει οικονομικές και πολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης
Το αμερικανικό ερωτηματολόγιο εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές αλλαγές που μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσουν οι στοχευμένες εταιρείες, δεδομένων των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας. Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν υιοθετήσει πολιτικές DEI, καταγράφοντας δεδομένα φυλής και εθνικότητας και θέτοντας στόχους διαφορετικότητας. Στη Γαλλία, οι νόμοι περιορίζουν τη συλλογή δεδομένων και οι εταιρικές προσπάθειες επικεντρώνονται περισσότερο στο φύλο και στο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.
Το ερωτηματολόγιο θα προκαλέσει επίσης ανησυχίες στους Ευρωπαίους ότι η κυβέρνηση Τραμπ διευρύνει τη μάχη της κατά των πολιτικών DEI στο εξωτερικό, σε μια περίοδο που οι ενέργειες του Τραμπ για τους δασμούς και τις σχέσεις ασφαλείας έχουν αναστατώσει τις διατλαντικές σχέσεις.
Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, η οποία αποκάλυψε πρώτη τη σχετική απαίτηση των ΗΠΑ αργά την Παρασκευή, δήλωσε ότι το ερωτηματολόγιο εστάλη σε εταιρείες από την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι. «Σας ενημερώνουμε ότι το Εκτελεστικό Διάταγμα 14173, ‘Τερματισμός Παράνομων Διακρίσεων και Αποκατάσταση Ευκαιριών Με Βάση την Αξιοκρατία’, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Τραμπ, ισχύει για όλους τους προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους και της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με αντίγραφο που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro στην ιστοσελίδα της.
«Θα ήμασταν ευγνώμονες αν μπορούσατε να συμπληρώσετε και να υπογράψετε το έγγραφο στα αγγλικά εντός πέντε ημερών και να μας το επιστρέψετε μέσω email. Αν δεν συμφωνείτε να υπογράψετε αυτό το έγγραφο, θα εκτιμούσαμε αν μπορούσατε να παρέχετε λεπτομερείς λόγους, τους οποίους θα διαβιβάσουμε στις νομικές μας υπηρεσίες», προσθέτει η επιστολή, με αναφορά στη βεβαίωση που είδε το Reuters.
Εκπρόσωπος της πρεσβείας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
«Απαράδεκτο»
Δεν υπήρξε ένδειξη ότι οι εταιρείες που έλαβαν την επιστολή επιλέχθηκαν με βάση την παρουσία τους στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, πηγή επιβεβαίωσε ότι ο κρατικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος της Γαλλίας Orange, ο οποίος δεν έχει παρουσία στις ΗΠΑ, έλαβε την επιστολή.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών Thales και ο ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies, που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, δεν την έλαβαν, σύμφωνα με εκπροσώπους τους. Η Orange αρνήθηκε να σχολιάσει.
«Η αμερικανική παρέμβαση στις πολιτικές ένταξης των γαλλικών εταιρειών, μαζί με τις απειλές για αδικαιολόγητους δασμούς, είναι απαράδεκτη», ανέφερε το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου σε δήλωση που έστειλε στο Reuters.
«Η Γαλλία και η Ευρώπη θα υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις τους, τους καταναλωτές τους, αλλά και τις αξίες τους», πρόσθεσε το υπουργείο, το οποίο υπάγεται στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν παρόμοιες επιστολές και ερωτηματολόγια είχαν σταλεί σε ξένες εταιρείες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Latest News

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8)

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ