
Έκκληση για μια ανοικτή, δίκαιη ροή αγαθών απευθύνουν ξανά οι επικεφαλής του εμπορίου από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, την ίδια στιγμή που δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τους οικονομικούς δεσμούς τους, λίγες μόλις ημέρες πριν η κυβέρνηση Τραμπ εξαπολύσει νέους δασμούς σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο υπουργός Βιομηχανίας της Νότιας Κορέας Ahn Duk-geun και οι ομόλογοί του, ο Yoji Muto της Ιαπωνίας και ο Wang Wentao της Κίνας, συζήτησαν για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου κατά τη διάρκεια της 13ης Τριμερούς Συνάντησης Υπουργών Οικονομίας και Εμπορίου στη Σεούλ, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Αν και δεν σημείωσαν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση ενός συμφώνου, η συνάντηση κατέδειξε την αυξανόμενη προθυμία μεταξύ των τριών χωρών να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, καθώς αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών.
Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα απέναντι στους δασμούς
«Αναγνωρίσαμε ιδιαίτερα την ανάγκη για συνεχή τριμερή οικονομική και εμπορική συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων και την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σε βασικούς τομείς», ανέφεραν οι υπουργοί σε κοινή δήλωση.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ η εισφορά 25% των ΗΠΑ στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα τεθεί σε ισχύ στις 12:01 π.μ. ώρα Ουάσινγκτον στις 3 Απριλίου. Τόσο η Νότια Κορέα όσο και η Ιαπωνία είναι μεγάλοι εξαγωγείς οχημάτων στην Αμερική.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς, που ενδεχομένως να επηρεάσουν τομείς όπως οι ημιαγωγοί και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Οποιαδήποτε επίπτωση στις πωλήσεις τσιπ θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για τη Νότια Κορέα, δεδομένου ότι παραμένουν βασικός μοχλός ανάπτυξης για το εξαρτώμενο από τις εξαγωγές έθνος.
Οι τρεις ασιατικές χώρες συγκαταλέγονται στις χώρες που έχει στοχοποιήσει ο Τραμπ. Ενώ η Κίνα βρίσκεται στη μέση ενός ανανεωμένου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, η ευρύτερη χρήση δασμών από την Ουάσινγκτον δείχνει ότι ακόμη και οι Αμερικανοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, δεν έχουν ανοσία στις απειλές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η τελευταία συνάντηση των δύο χωρών είναι σύμφωνη με το μήνυμα που στέλνει η Κίνα, ότι είναι ανοιχτή στις επιχειρήσεις – σε αντίθεση με τις πιο προστατευτικές πολιτικές «Πρώτα η Αμερική» των ΗΠΑ.
Οι δασμοί 25% των ΗΠΑ στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα τεθούν σε ισχύ στις 12:01 π.μ. ώρα Ουάσινγκτον στις 3 Απριλίου
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με μια ομάδα παγκόσμιων επιχειρηματικών ηγετών στο Πεκίνο σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το επενδυτικό κλίμα, καθώς οι αυξανόμενοι δασμοί τροφοδοτούν την αβεβαιότητα για την οικονομία και το διεθνές εμπόριο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γουάνγκ και στελέχη όπως ο Jay Y. Lee της Samsung Electronics Co. και η SK Hynix Inc. Διευθύνων Σύμβουλος Kwak Noh-jung, και οι δύο νοτιοκορεατικές εταιρείες.
Οι τρεις υπουργοί δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση, ένα πλαίσιο που αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των αλυσίδων εφοδιασμού και στην ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στο σύμφωνο.
Ο ρόλος των αυτοκινητοβιομηχανιών
Οι αμερικανικοί δασμοί στα αυτοκίνητα ώθησαν την Ιαπωνία να εξετάσει μέτρα για την προστασία των τοπικών θέσεων εργασίας, ενώ η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα καταλήξει σε έκτακτα μέτρα για να βοηθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της. Η Κίνα έχει εφαρμόσει ανταποδοτικές εισφορές κατά των ΗΠΑ, ενώ το Πεκίνο προσπαθεί να σταθεροποιήσει τους δεσμούς με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του.
Η συγκέντρωση των επικεφαλής των εμπορικών οργανισμών ακολούθησε πρόσφατη συνάντηση των κορυφαίων διπλωματών των χωρών στο Τόκιο. Η Ιαπωνία έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών των τριών χωρών.


Latest News
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Πτώση στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8)

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg