
Το αυξανόμενο αντιαμερικανικό αίσθημα στην Ευρώπη, καθώς οι πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ταράζουν τα νερά, οδηγεί σε μια αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ιδίως στη στάση απέναντι στα αμερικανικά προϊόντα, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
Οι απειλές του Τραμπ να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στην Ευρώπη, να καταλάβει εδάφη και να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη στην περιοχή – συμπεριλαμβανομένου των τελευταίων χειρισμών του στον πόλεμο στην Ουκρανία – έχουν εξοργίσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, τροφοδοτώντας εκστρατείες για μποϊκοτάρισμα των αμερικανικών προϊόντων.
Οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν κατά 76% στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, καθώς ο Μασκ εξόργισε τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν στις στενά αμφισβητούμενες ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας
Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη όπου περισσότερο από το μισό του πληθυσμού να έχει θετική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαρτίου. Τα πιο υψηλά αντιαμερικανικά ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία, όπου τοπικοί πολιτικοί ηγέτες και πολίτες έχουν εξοργιστεί από τα σχέδια του Τραμπ να πάρει τον έλεγχο της Γροιλανδίας.
Ομάδες στο Facebook κατά Τραμπ και ΗΠΑ
Ομάδες στο Facebook που παροτρύνουν το μποϊκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων έχουν εμφανιστεί και έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες οπαδούς. Ένας τέτοιος όμιλος της Δανίας, ο Boykot varer fra USA (μποϊκοτάζ προϊόντων από τις ΗΠΑ) έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 92.000 μέλη από τότε που δημιουργήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου.
«Έγινα ολοένα και πιο αναστατωμένος με τον τρόπο που διακηρύσσει τι είναι σωστό και τι λάθος», είπε ο Μπο Αλμπέρτους, ένας από τους διαχειριστές της ομάδας, σε μια συνέντευξη. «Άρχισα να νιώθω ότι πρέπει να κάνω κάτι».
Ο Αλμπέρτους, ένας Δανός διευθυντής σχολείου, είπε ότι ακύρωσε όλες τις υπηρεσίες streaming υπέρ των ευρωπαϊκών ή των δανικών εταιρειών και δεν τρώει πλέον σε αμερικανικές αλυσίδες fast-food.
«Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να σταματήσουν να βάζουν χρήματα στις τσέπες τους», είπε. Σχεδόν κάθε δεύτερος Δανός απέφυγε σκόπιμα να αγοράσει ένα αμερικανικό προϊόν από την ορκωμοσία του Τραμπ, σύμφωνα με έρευνα της Megafon για το ΤV 2 της Δανίας.
Μια παρόμοια σουηδική οργάνωση, η Bojkotta varor från USA, έχει αναπτυχθεί εξίσου γρήγορα.
«Ήμουν απλώς θυμωμένος, δεν ήξερα τι να κάνω», είπε η Jannike Kohinoor, Σουηδή δασκάλα και μία από τις δημιουργούς της ομάδας. Μετά τους υπαινιγμούς του Τραμπ ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν υπεύθυνος για τον πόλεμο, «οι εγκέφαλοί μας εξερράγησαν απλώς», είπε. «Η έναρξη της ομάδας μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι».
Περίπου το 70% των Σουηδών έχουν ή σκέφτονται να απόσχουν από την αγορά αμερικανικών προϊόντων ως μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας, σύμφωνα με έρευνα της Verian που διεξήχθη για τον σουηδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SVT. Ένας στους 10 έχει μποϊκοτάρει εντελώς τα αμερικανικά προϊόντα τον περασμένο μήνα, ενώ το 19% έχει σταματήσει να αγοράζει μόνο ορισμένα αγαθά.
Η Salling Group AS, ο μεγαλύτερος όμιλος παντοπωλείων της Δανίας και ο διαχειριστής των σούπερ μάρκετ Bilka, Fotex και Netto, άρχισε να επισημαίνει εάν ένα προϊόν ανήκει σε ευρωπαϊκή εταιρεία στις ηλεκτρονικές της ετικέτες τιμών. Αυτό ήταν ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό πελατών που ήθελαν να αγοράσουν προϊόντα παντοπωλείου από αποκλειστικά ευρωπαϊκές μάρκες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Anders Hagh σε ανάρτηση στο LinkedIn.
Ωστόσο, κάθε ορατός αντίκτυπος στα ευρωπαϊκά κέρδη λιανικής θα πάρει λίγο χρόνο για να υλοποιηθεί, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Charles Allen. «Αυτές οι αλλαγές μεριδίου αγοράς τείνουν να απαιτούν χρόνο».
Ένας αυξανόμενος αριθμός αμερικανικών εταιρειών, που έχουν ήδη χτυπηθεί από μποϊκοτάζ στον Καναδά, έχουν επισημάνει τον πιθανό επιχειρηματικό κίνδυνο μεγαλύτερης δυσαρέσκειας σε βάθος χρόνου.
Αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών
Η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών ήταν γρήγορη και δραματική για την Tesla, τροφοδοτούμενη από την αντίδραση των Ευρωπαίων στις αλλόκοτες δηλώσεις και την ανεπιθύμητη ανάμειξη του CEO Ιλον Μασκ στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Tomorrow, the “Tesla Takedown’ movement, which organizes peaceful protests against Elon Musk at Tesla stores across the world, is having a global day of action
European sales of Teslas fell by 49% in the first two months of the year#TeslaTakedown is gaining momentum#ElonMusk https://t.co/ILrO3u8VNT pic.twitter.com/DXRhyQ3Jkf
— Stefan Simanowitz (@StefSimanowitz) March 28, 2025
As people protest Tesla in Germany & worldwide.
7 european countries canceled contracts with Starlink.
3 european countries put 100% taxes on new Tesla’s & 200% taxes on used Teslas imported into their countries
Who will have more power over Trump this week, Elon or Putin? pic.twitter.com/pZb4C4tiGk
— BlueDream (@58bugeye) March 3, 2025
Protesters rallied outside Tesla’s Park Royal showroom in London as part of the global “Tesla Takedown” movement targeting Elon Musk
Chants, placards and calls to boycott: over 200 protests worldwide accuse Musk of threatening democracy https://t.co/N0j1LI4wTb pic.twitter.com/ZIfV1ycEFU
— Anadolu English (@anadoluagency) March 29, 2025
Οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν κατά 76% στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, καθώς ο Μασκ εξόργισε τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν στις στενά αμφισβητούμενες ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας. Σε όλη την Ευρώπη, οι πωλήσεις οχημάτων Tesla μειώθηκαν κατά 45% τον Ιανουάριο και σημείωσαν πτώση 40% τον Φεβρουάριο.
Διαδηλωτές από το Λονδίνο μέχρι το Βερολίνο συμμετείχαν σε μια παγκόσμια διαδήλωση κατά της Tesla το Σάββατο, δείχνοντας την αντίθεσή τους σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως υπονόμευση της δημοκρατίας από τον Mασκ.
Η Groupe Roy Energie SAS, η οποία παραγγέλνει μεταξύ πέντε και 15 αυτοκίνητα Tesla ετησίως από το 2021, έχει πάρει θέση ακυρώνοντας μια παραγγελία 15 αυτοκινήτων υπέρ ευρωπαϊκών μοντέλων παρά το υψηλότερο κόστος τους.
«Οι μεμονωμένοι καταναλωτές, η κοινωνία, οι χώρες μας, η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσουν», δήλωσε ο Romain Roy, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, στο γαλλικό ραδιόφωνο Sud Radio.
Στη Νορβηγία, η πετρελαϊκή και ναυτιλιακή εταιρεία Haltbakk Bunkers AS δήλωσε ότι δεν θα πουλά πλέον καύσιμα σε αμερικανικές δυνάμεις ή πλοία, μια αντίδραση στη διαμάχη μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK. «Χωρίς καύσιμα για τους Αμερικανούς!» ανέφερε η εταιρεία σε μια πλέον διαγραμμένη ανάρτηση στο Facebook.
Οι αναφορές ώθησαν τον υπουργό Άμυνας της Νορβηγίας Tore O. Sandvik να δηλώσει ότι το αναφερόμενο μποϊκοτάζ δεν συνάδει με την πολιτική της νορβηγικής κυβέρνησης.


Latest News

Η Κίνα ενισχύει το εμπόριο με Ινδία ενόψει των δασμών Τραμπ
Το διμερές εμπόριο ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία ανήλθε στα 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Στόχος η «καρδιά» της αμερικανικής οικονομίας - Πώς θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ
Οι Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν «από θέση ισχύος», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ο Σέρτζιο Ερμότι έλαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Κέρδη ρεκόρ για την Illy Caffe το 2024 - Αγορές «χρυσωρυχεία» σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Διψήφιο ποσοστό αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Illycaffe - Θολώνουν τις προοπτικές οι αυξήσεις τιμών του καφέ

Στο «Rose Garden» θα... ανθίσουν δασμοί 20% - Τα νεότερα σενάρια για τις ανακοινώσεις Τραμπ
Οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων θα αποφέρουν πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος