Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι παίρνουν με τη σειρά τους τη σκυτάλη της παγκόσμιας πτώσης που έχει φέρει στις αγορές η προοπτική από τις 2 Απριλίου να τεθούν σε εφαρμογή οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,64% στις 41.316 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,26% στις 5.510 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,16% στις 16.949 μονάδες.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα ενός ταραχώδους μήνα για τη Wall Street. Ο S&P 500 υποχωρεί περισσότερο από 6% τον Μάρτιο, ο Nasdaq χάνει 8% και ο Dow υποχώρησε κατά 5,2%.

Για το τρίμηνο, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 5,1%, ο  Nasdaq κατά 10,3%  και ο Dow κατά 2,3%.

Η αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί

Μια σειρά από δασμούς που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη,  αυτό που ο Τραμπ αποκάλεσε «Ημέρα Απελευθέρωσης» – συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού 25% σε «όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο πρόεδρος αναμένεται επίσης να ανακοινώσει το σχέδιό του για αμοιβαίους δασμούς που στοχεύουν σε χώρες που επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ.

Η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς έχει επιβαρύνει τις αγορές παγκοσμίως, με τον Τραμπ να μην επιχειρεί καν να κατευνάσει τους φόβους. Μάλιστα, η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι ο πρόεδρος είχε πιέσει τις τελευταίες ημέρες τους συμβούλους του να γίνουν πιο επιθετικοί όσον αφορά τους δασμούς.

Επίσης, σε συνέντευξη στο NBC News, ο Τραμπ είπε ότι «δεν θα μπορούσε να τον νοιάζει λιγότερο» αν οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες αυξήσουν τις τιμές τους λόγω αυτών των νέων δασμών. Παρόλα αυτά, οι πιέσεις έχουν περάσει και στον αμερικανικό κλάδο, με τη Ford Motor και τη General Motors να χάνουν περίπου 1%, ενώ η Stellantis σημειώνει πτώση σχεδόν 3%.

Επίσης, η Tesla χάνει περισσότερο από 6% αφού η Stifel μείωσε την τιμή στόχο για τη μετοχή. Η εταιρεία είπε ότι μια πιο αργή από την αναμενόμενη κυκλοφορία του νέου Model Y της Telsa και οι πρόσφατες διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πωλήσεις στο εγγύς μέλλον.

“Ο δασμολογικός κίνδυνος έχει αποτυπωθεί και τιμολογείται σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις αγορές. Επομένως, η ημέρα της απελευθέρωσης μπορεί να μην είναι εντελώς σοκαριστική, αν και η αμερικανική διοίκηση πρέπει να καταλάβει ότι κανείς δεν κερδίζει από τον εμπορικό πόλεμο και τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης”, ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Barclays, Emmanuel Cau. «Οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα ξεκινήσουν μετά τις 2 Απριλίου, γεγονός που οδηγεί σε μια εκτεταμένη περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με το τελικό πεδίο εφαρμογής, το επίπεδο και το χρονοδιάγραμμα των δασμών», ανέφερε.

Οι δασμοί του 2025 είναι πολύ μεγαλύτεροι σε σχέση με την πρώτη περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρεί από τη μεριά της η UBS. Ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής έχει αυξηθεί από 2,5% σε περίπου 9%. Οι αμοιβαίοι δασμοί της Τετάρτης θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή άλλες 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street