![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025.png)
Το εννεάμηνο που ακολουθεί, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025, θα δεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση το μεγάλο πλήγμα από τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι θα μειώσουν το πραγματικό ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά επιπλέον 0,25%, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι το μεγαλύτερο πλήγμα στην ανάπτυξη θα είναι από το δεύτερο έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025, ενώ θα υπάρξει μερική ανάκαμψη το 2027, καθώς ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της αβεβαιότητας θα εκτονώνονται.
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα. Αφήνει, επίσης, αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το 2026, αλλά βλέπει μικρούς ανοδικούς κινδύνους το 2ο εξάμηνο του 2026 και το 1ο εξάμηνο του 2027.
Στο δυσμενές σενάριο, οι αμοιβαίοι δασμοί θα ωθήσουν τη ζώνη του ευρώ σε τεχνική ύφεση φέτος και τον πυρήνα του πληθωρισμού στο 2,5% μέχρι τις αρχές του 2026.
Τι περιμένει η Goldman Sachs
Η Goldman Sachs περιμένει από την κυβέρνηση Τραμπ να εφαρμόσει έναν αμοιβαίο δασμό στην ΕΕ αξίας 15 ποσοστιαίων μονάδων (π.μ.), αυξάνοντας τον συνολικό πραγματικό δασμολογικό συντελεστή στην ΕΕ κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες (έναντι 7 ποσοστιαίες μονάδες πριν) από την αρχή του 2025.
Επίσης, όρισε ένα δυσμενές εμπορικό σενάριο, στο οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιλαμβάνει προσαρμογή ΦΠΑ στον αμοιβαίο δασμολογικό συντελεστή της ΕΕ κατά 36 π.μ.. Υποθέτει ότι η ΕΕ θα ανταποδώσει τον ευρύτερο αμοιβαίο δασμό και θα εντοπίσει τις πιθανές επιπτώσεις για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική.
Επίσης, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος στο νέο βασικό της σενάριο, κυρίως λόγω των αντιποίνων της ΕΕ, και θα αυξήσει την πρόβλεψή της για τον βασικό πληθωρισμό στο 2,1% το 4ο τρίμηνο του 2025 (έναντι 2% πριν).
Περαιτέρω, βλέπει τους κινδύνους να στρέφονται προς τα κάτω, καθώς οι μηχανικές επιδράσεις των αντιποίνων εξαλείφονται και τα μέτρια αρνητικά αποτελέσματα από τη χαμηλότερη ζήτηση κυριαρχούν. Εκτιμά ότι ο βασικός πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 2,3% στο καθοδικό σενάριο των ακόμη υψηλότερων δασμών, ακολουθούμενο από μια πιο έντονη υποχώρηση το 2027-2028.

Ειδικότερα, ο κανόνας Taylor που εξετάζει τη μηχανική επίδραση στον πληθωρισμό υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων στη νέα μας γραμμή βάσης σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραδοχές δασμών. Ως εκ τούτου, η νέα τιμολογιακή γραμμή βάσης ενισχύει την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Ιούνιο, και τώρα προβλέπει περαιτέρω μείωση 25 μ.β. τον Ιούλιο, προς ένα τελικό επιτόκιο 1,75% (έναντι 2% πριν).
Μια πιο επιθετική δασμολογική πολιτική
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θα δημοσιεύσει έναν αριθμό δασμών για κάθε ομάδα συναλλαγών στις 2 Απριλίου, ο οποίος θα αποτελείται από (1) υπάρχουσες τιμολογιακές διαφορές, (2) εκτιμώμενους μη δασμολογικούς εμπορικούς φραγμούς (όπως κακή ευθυγράμμιση νομισμάτων και ρυθμιστικές διαφορές) και (3) φορολογικές διαφορές (συμπεριλαμβανομένου του φόρου ψηφιακών υπηρεσιών της Ευρώπης και, ενδεχομένως, του ΦΠΑ).
Το πιο πιθανό σενάριο, κατά την Goldman Sachs, είναι ένας αμοιβαίος δασμός που θα κυμαίνεται από 2 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) έως 32 π.μ., εάν περιλαμβάνεται προσαρμογή ΦΠΑ.
Φυσικά το δυσμενές εμπορικό σενάριο είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε προσαρμογή ΦΠΑ και αμοιβαίο δασμό ύψους 32 π.μ., το οποίο θα ωθούσε τον δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ στην ΕΕ συνολικά κατά 37 π.μ.
Την ίδια ώρα, η ΕΕ έχει απειλήσει να κάνει αντίποινα με όρους «αξίας», ταιριάζοντας με το οικονομικό εύρος των δασμολογικών εσόδων που συνεπάγονται οι δασμοί των ΗΠΑ (σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ), με μια κατανομή περίπου 50-50 μεταξύ καταναλωτικών και μη καταναλωτικών αγαθών. Αλλά καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ διευρύνονται, τα αντίποινα σε όρους εσόδων γίνονται πιο δύσκολα δεδομένου του εμπορικού πλεονάσματος αγαθών της ΕΕ. Ειδικότερα, η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τον δασμολογικό συντελεστή στις εισαγωγές (μη ενεργειακών) από τις ΗΠΑ κατά περίπου 30 π.μ. για να αντιστοιχεί στα αμερικανικά δασμολογικά έσοδα ενός αμοιβαίου δασμού 15 π.μ.
Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs υποθέτει ότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί με «δασμολογικούς όρους» στους αμοιβαίους δασμούς και ομοίως θα αυξήσει τον μέσο δασμολογικό συντελεστή κατά 15 π.μ. στις εισαγωγές εκτός ενέργειας από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει εμπορικούς φραγμούς στις εισαγωγές υπηρεσιών από τις ΗΠΑ, όπου η ΕΕ έχει εμπορικό έλλειμμα.
Ενώ η χρονική στιγμή αυτών των αλλαγών στην εμπορική πολιτική είναι εξαιρετικά αβέβαιη, για λόγους απλοποίησης η Goldman Sachs υποθέτει ότι οι αμοιβαίοι δασμοί θα εφαρμοστούν το δεύτερο τρίμηνο και ότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί πλήρως το ίδιο τρίμηνο.
Η «απόκριση» της ΕΚΤ
Δεδομένου ότι οι δασμοί ωθούν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σε αντίθετες κατευθύνσεις, οι επιπτώσεις για την πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι αμέσως προφανείς, εξηγεί η Goldman Sachs. Ωστόσο, η ανάλυσή της υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει βέλτιστα τα επιτόκια ως απάντηση στους δασμούς, εφόσον οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές.
Σύμφωνα με αυτό, ο κανόνας Taylor που χρησιμοποιεί στην ανάλυσή της εξετάζει τη μηχανική επίδραση στον πληθωρισμό (με την αποτελεσματική εστίαση στα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού). Αυτός ο κανόνας υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων κατά 15 περαιτέρω μονάδες βάσης στο βασικό σενάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο σενάριο της.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Ιούνιο. Δεδομένης της ασθενέστερης ανάπτυξης και των μεσοπρόθεσμων καθοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό, η Goldman Sachs προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο για τελικό επιτόκιο 1,75% (έναντι 2% πριν), κάτω από τις τιμές της αγοράς.


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη