
Είναι γνωστός ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το εμπόριο και τις διεθνείς σχέσεις ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του. Όμως θα ήταν άδικο να του καταλογιστεί απολύτως η ευθύνη για τη συμπεριφορά της Ουάσιγκτον απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία έχει υποβαθμίσει την ισχυρότερη και πλουσιότερη χώρα του πλανήτη στην ίδια κατηγορία των κακοπληρωτών με τις πάμπτωχες Ανγκόλα, Αϊτή και Ουγκάντα, με το Σουρινάμ, τη Γρενάδα, τα νησιά του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων και επίσης με το Βασίλειο του Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη).
«Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού, Οικονομικών και Διοίκησης του ΠΟΕ ενημέρωσε τα μέλη στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν επί του παρόντος καθυστερήσεις πληρωμών στην Κατηγορία 1», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Ισμαΐλα Ντιένγκ.
Η Ντιένγκ σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν καταβάλει τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό του 2024, ούτε για εφέτος». Εντάξει θα πει κανείς, η Ουάσιγκτον εφέτος καθυστέρησε. Αλλά και η ίδια η εκπρόσωπος του Οργανισμού παραδέχθηκε ότι «καταβολές εισφορών ακόμα και στα μέσα της χρονιάς δεν είναι ασυνήθιστες από τα 166 κράτη-μέλη του».
Η καθυστέρηση της οφειλής του 2024 από τους Μπάιντεν-Χάρις και την κυβέρνηση των Δημοκρατικών τι άραγε να υποδηλώνει;
«Ουσιαστικά η Ουάσιγκτον μπλοκάρει εδώ και χρόνια τη λειτουργία του υπερεθνικού οργάνου που εποπτεύει τη λειτουργία του διασυνοριακού εμπορίου», γράφει η Αν Σεβιάλ στη γαλλική «Le Figaro».
Ζωτικές εισφορές
Οι συνεισφορές της Ουγκάντα, της Αϊτής και της πρώην Σουαζιλάνδης είναι μηδαμινές μπροστά στα 23,2 εκατ. ελβετικά φράγκα (26,3 εκατ. δολάρια) που οφείλουν για το 2024 οι ΗΠΑ. Όμως ακόμα και αυτά τα ελάχιστα είναι πολλά για μια χώρα 50 εκατ. ανθρώπων με ΑΕΠ 52,5 δισ. δολαρίων (και κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις 1.163 δολάρια το 2024). Τα 26,3 εκατ. δολάρια για το ΑΕΠ των 29 τρισ. δολαρίων (κατά κεφαλήν 86.601 δολάρια το 2024) των ΗΠΑ είναι ασήμαντα, όταν μάλιστα πρόκειται για την πρώτη μπαλαρίνα του καπιταλισμού που είναι και η μεγάλη ωφελημένη της παγκοσμιοποίησης της διεθνούς οικονομίας και του εμπορίου.
Τα 23,2 εκατ. ελβετικά φράγκα που χρωστούσαν έως το 2024 οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολλά επειδή αντιστοιχούν στο 11,4% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού του ΠΟΕ. Μεγάλη χρηματοδότης του διεθνούς Οργανισμού είναι και η σχετικά προσφάτως (το 2001) ενταχθείσα Κίνα, η οποία συνεισφέρει το 11,2% του ετήσιου προϋπολογισμού. Ακολουθούν η Γερμανία με συνεισφορά 7,2% του προϋπολογισμού του ΠΟΕ και η Ιαπωνία, η Βρετανία και η Γαλλία με ποσοστά περίπου 3,7% η καθεμία.
Οι χώρες που καθυστερούν τις οφειλόμενες πληρωμές στον Οργανισμό δεν μπορούν να προεδρεύσουν στα
διάφορα όργανά του, ούτε μπορούν να αναλαμβάνουν υποθέσεις και να επεξεργάζονται έγγραφα. «Γενικά οι καθυστερήσεις μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην επιχειρησιακή ικανότητα της γραμματείας του ΠΟΕ», διευκρίνισε η εκπρόσωπός του Ισμαΐλα Ντιένγκ.
Αργός θάνατος
«Αν αναζητήσουμε μια σχέση αιτίου και αιτιατού ανατρέχοντας στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ότι επί σειρά ετών η Ουάσιγκτον συμβάλλει στον αργό θάνατο του ΠΟΕ παραλύοντας ουσιαστικά τη λειτουργία του δευτεροβάθμιου οργάνου του. Πρόκειται για μια πρακτική που ξεκίνησε επί Μπαράκ Ομπάμα», σημειώνει η Ντιένγκ.
Στις 4 Φεβρουαρίου, λίγο μετά την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που διέταξε την επανεξέταση εντός 180 ημερών όλων των διεθνών οργανισμών, συμβάσεων και συνθηκών στις οποίες οι ΗΠΑ συμμετέχουν ως συμβαλλόμενο μέρος, «προκειμένου για να διαπιστωθεί εάν οι συμβάσεις αυτές είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της χώρας». Στο μεταξύ, «ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον των εταίρων των ΗΠΑ» υτπογραμμίζει η Αν Σεβιάλ του «Figaro».
Όχι πανικός
Σε κάθε περίπτωση η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόνιο-Ιγουεάλα έχει από τις 7 Μαρτίου απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «να μην πανικοβληθεί ενόψει των εμπορικών πολέμων που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ», σημειώνοντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί να γίνει λόγος για χάος».
Επιστρέφοντας στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη από την Ουάσιγκτον όπου είχε μεταβεί για να συναντήσει
το νέο υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ και τον εμπορικό εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέιμισον Γκριρ, η Οκόνιο-Ιγουεάλα επιβεβαίωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχω λάβει, συνεχίζουν να είναι μέρος του ΠΟΕ».
«Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να διαλύσουν τον αρραβώνα. Είναι πρόθυμες να μας δώσουν χώρο για ελιγμούς και να μας αφήσουν να πιστέψουμε ότι θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον για συζήτηση και διαπραγματεύσεις με τα άλλα μέλη του ΠΟΕ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά λίγες ημέρες αφότου επέστρεψε από τις ΗΠΑ η επικεφαλής του ΠΟΕ σε συνέδριο στη Γενεύη στο οποίο συμμετείχε και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι, να ακούσουμε τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και να ρωτήσουμε πώς μπορούμε να τις βοηθήσουμε να τις αντιμετωπίσουν», είπε η Νγκόζι Οκόνιο-Ιγουεάλα. Αλλά πώς να μην είναι συγκαταβατικός και διαλλακτικός ένας επικεφαλής διεθνούς οργανισμού όταν μιλά για το μεγαλύτερο χρηματοδότη του;


Latest News

Γιατί ο Τραμπ εξετάζει «μαχαίρι» στα 9 δισ. δολάρια των επιχορηγήσεων προς το πανεπιστήμιο
Το Χάρβαρντ έχει καταγραφεί ως σύμβολο του αμερικανικού ονείρου εδώ και γενιές

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο