![Ευρώπη: Στις 760.000 θα ανέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/photo_2025-03-05_13-28-51-1-1024x600-1.jpg)
Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν στον ευρωπαϊκό τομέα της άμυνας άμεσα και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030, καθώς οι χώρες της ΕΕ αυξάνουν σημαντικά τις δαπάνες τους στον τομέα αυτό μετά από αποφάσεις των Βρυξελλών, εθνικών κυβερνήσεων και το ΝΑΤΟ.
Οι προβλέψεις ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο των αμυντικών δαπανών. Εάν υπολογιστεί μια μέτρια, όπως χαρακτηρίζεται, αύξηση αυτών των δαπανών και συμμόρφωση των χωρών με τον στόχο του ΝΑΤΟ για τέτοιες δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ, θα υπάρξει έλλειψη περίπου 163.000 εργαζομένων στην άμυνα για την Ευρώπη. Δαπάνες στα επίπεδα του 2,5% του ΑΕΠ θα μπορούσαν να οδηγήσει σε περίπου 460.000 νέες θέσεις, ενώ αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζήτηση για έως και 760.000 θέσεις εργασίας.
Τις προβλέψεις αυτές κάνει σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων Kearney, η οποία προειδοποιεί ότι η έλλειψη εργαζομένων του κλάδου είναι δραματική σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και γενικά οι ψηφιακές τεχνολογίες. Όπως αναφέρεται, υπάρχει έλλειψη ειδικών ειδικά για να αναπτύξουν τεχνολογίες προς αυτόνομα οπλικά συστήματα, ισχυρότερη δικτύωση στο πεδίο της μάχης και ηλεκτρονικό πόλεμο.
Χωριστή μελέτη από την εταιρεία συμβούλων EY και τη γερμανική τράπεζα DekaBank σχετικά με τις «Οικονομικές Επιδράσεις των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Επενδύσεων», όπως είναι ο τίτλος, υπολόγισε ότι οι χώρες της Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ θα επενδύουν περίπου 72 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την ενίσχυση της άμυνάς τους. Αυτό θα δημιουργήσει ή θα εξασφαλίσει 680.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη των ΕΥ και DekaBank.
Αλλάζει η πολιτική στην ΕΕ
«Η ανεξαρτησία της πολιτικής εξοπλισμών στην Ευρώπη θα ήταν δυνατή μόνο εάν το τοπικό μερίδιο των αμυντικών δαπανών αυξανόταν δραματικά, γεγονός που με τη σειρά της θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις ελλείψεις προσωπικού. Ένα υψηλότερο τοπικό μερίδιο αμυντικών δαπανών όχι μόνο θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη αλλά θα υπήρχαν και δευτερεύουσες επιπτώσεις», στην τεχνολογία από την καινοτομία στον κλάδο αυτό αναφέρει η έκθεση της Kearney.
Με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη να έχουν κάνει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς πολλών χωρών να εκτοξεύονται στα ύψη, η ανάγκη για νέα οπλικά συστήματα, δικτυωμένη τεχνολογία και ψηφιακές υποδομές αυξάνεται ραγδαία.
Αλλά αυτή η έκρηξη αποκαλύπτει μια τεράστια αδυναμία: η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και διευθυντών απειλεί να γίνει κίνδυνος ανάπτυξης για τη βιομηχανία αυτή, προειδοποιεί η Kearney.
Οι παραγωγικές δυνάμεις
Σήμερα η αμυντική βάση της Ευρώπης όσον αφορά την παραγωγή επικεντρώνεται κυρίως στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, δείχνουν στοιχεία της Deutsche Welle.
Η Γερμανία, από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής όπλων στην Ευρώπη μαζί με Γαλλία και Ρωσία, αναμένεται να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους –τις μεγαλύτερες συνολικές δαπάνες- από τον ευρωπαϊκό επανεξοπλισμό.
Ο αμυντικός τομέας της χώρας απασχολεί σήμερα περίπου 60.000 άτομα, με επιπλέον 90.000 άτομα να εργάζονται για προμηθευτές της βιομηχανίας αυτής, σύμφωνα με τον Klaus-Heiner Röhl, ειδικό του κλάδου στο Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο στην Κολωνία.
Από τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην άμυνα;
Η ζήτηση για εργαζομένους στον κλάδο αναμένεται ότι θα είναι τόσο μεγάλη που οι αμυντικές βιομηχανίες αναμένεται να προσελκύσουν και εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης η οποία σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λόγω επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Κίνας στο εμπόριο.
Ο Oliver Dörre, διευθύνων σύμβουλος της Hensoldt, της μεγάλης ευρωπαϊκής αμυντικής εταιρείας με έδρα τη Γερμανία, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η εταιρεία του «θα επωφεληθεί από τις δυσκολίες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας». Στη συνέντευξη στο Reuters ο Dörre είπε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τους Γερμανούς προμηθευτές αυτοκινήτων Continental και Bosch σχετικά με την πρόσληψη απολυμένων υπαλλήλων.
Άλλο παράδειγμα είναι η αμυντική βιομηχανία KNDS η οποία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι σχεδιάζει να αναλάβει από τον κατασκευαστή τρένων Alstom τη λειτουργία εργοστασίου στην ανατολική Γερμανία, το οποίο επρόκειτο να κλείσει το 2026.
Η KNDS θέλει να διατηρήσει περίπου το μισό από το εργατικό δυναμικό των 700 ατόμων της Alstom εκεί και έχει πει ότι θα παράγει στο εργοστάσιο τραίνων εξαρτήματα για τα άρματα μάχης Leopard 2, καθώς και για τα τεθωρακισμένα οχήματα Puma και Boxer. Η σχετική παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει ήδη από το 2025. Η γερμανική κατασκευάστρια όπλων Rheinmetall βασίζεται επίσης σε μεταπηδήσεις εργαζομένων από την αυτοκινητοβιομηχανία.


Latest News

Σε μία πλατφόρμα όλες οι διαθήκες
Για πρώτη φορά δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για ιδιόγραφες διαθήκες - Για ταχύτητα, ασφάλεια, μυστικότητα και αποσυμφόρηση δικαστηρίων μιλάει η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών

Τα ήξεις αφήξεις του Ντόναλντ Τραμπ
Προχθές τα είχε με τον Πούτιν, μετά επιτέθηκε ξανά στον Ζελένσκι ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει πως ενδεχομένως να διεκδικήσει τρίτη θητεία παρά τα όσα λέει το αμερικανικό Σύνταγμα

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας