Σε μια ανατροπή των μακροχρόνιων ταξιδιωτικών κανόνων, οι Ευρωπαίοι πολίτες που κατευθύνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονται από την Τετάρτη υποχρεωτική άδεια εισόδου, κάτι που σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση θα ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων.

Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) μπορεί να αγοραστεί ηλεκτρονικά για τις επόμενες λίγες ημέρες έναντι 10 λιρών (12 ευρώ), καθώς η τιμή αναμένεται να αυξηθεί από τις 9 Απριλίου στις 16 λίρες.

Είναι παρόμοιο με το σύστημα ESTA που λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους Ευρωπαίους επισκέπτες στη Βρετανία από τις 2 Απριλίου, μετά την επέκτασή του για τους Αμερικανούς, Καναδούς και άλλους υπηκόους που δεν έχουν βίζα τον Ιανουάριο.

«Με την ψηφιοποίηση του συστήματος μετανάστευσης ανοίγουμε τον δρόμο για βρετανικά σύνορα χωρίς επαφή», δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης Seema Malhotra νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν άνοιξε ο ιστότοπος για τις πρώτες αιτήσεις.

«Η επέκταση της ETA σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας».

Η άδεια για επίσκεψη στη Βρετανία

Η άδεια επιτρέπει επισκέψεις μέχρι έξι μήνες και ισχύει για δύο χρόνια. Απαιτείται για όλους τους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων και των βρεφών.

Η αίτηση, η οποία μπορεί να γίνει σε μια εφαρμογή για smartphone ή μέσω του κυβερνητικού ιστότοπου, είναι ανοικτή για τους Ευρωπαίους από τις αρχές Μαρτίου.

Από την Τετάρτη, οι υπήκοοι περίπου 30 ευρωπαϊκών χωρών -συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της Ιρλανδίας- θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ηλεκτρονική άδεια για να εισέλθουν στη Βρετανία, η οποία αποχώρησε από την ΕΕ το 2020.

Ο αιτών θα πρέπει να προσκομίσει φωτογραφία του διαβατηρίου του και του προσώπου του. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απόφαση για την αίτηση λαμβάνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνιστά να δοθεί περιθώριο έως και τριών εργάσιμων ημερών για την αίτηση.

Σε περίπτωση επιτυχίας, το ETA συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο του αιτούντος.

Οι επιβάτες πτήσεων που περνούν από αέρος χωρίς να διασχίζουν τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου εξαιρούνται από το σύστημα, μετά από πιέσεις του Χίθροου, το οποίο φοβόταν την απώλεια της επισκεψιμότητας των επιβατών που συνδέονται μέσω του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου της Ευρώπης.

Μόνο τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Μάντσεστερ έχουν διατάξεις για την αεροπορική διέλευση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχεδόν 84 εκατομμύρια επιβάτες πέρασαν από το Χίθροου το 2024, με το ένα τρίτο από τη γειτονική ΕΕ.

Το σχέδιο που επεκτάθηκε

Το σύστημα ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2023 για το Κατάρ, προτού επεκταθεί σε πέντε περιφερειακές γειτονικές χώρες του Κόλπου.

Τον Ιανουάριο, επεκτάθηκε στους υπηκόους άλλων 50 περίπου χωρών και εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 1,1 εκατομμύρια επισκέπτες έλαβαν ΕΤΑ πριν από το τέλος του 2024.

Δεν ισχύει για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου ή για όσους έχουν ήδη τεθεί σε μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ETA αντικατοπτρίζει το σύστημα ETIAS για τους υπηκόους που ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, το οποίο έχει καθυστερήσει μέχρι το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Επικαιρότητα |

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία

Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028