
Σε μια ανατροπή των μακροχρόνιων ταξιδιωτικών κανόνων, οι Ευρωπαίοι πολίτες που κατευθύνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονται από την Τετάρτη υποχρεωτική άδεια εισόδου, κάτι που σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση θα ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων.
Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) μπορεί να αγοραστεί ηλεκτρονικά για τις επόμενες λίγες ημέρες έναντι 10 λιρών (12 ευρώ), καθώς η τιμή αναμένεται να αυξηθεί από τις 9 Απριλίου στις 16 λίρες.
Είναι παρόμοιο με το σύστημα ESTA που λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους Ευρωπαίους επισκέπτες στη Βρετανία από τις 2 Απριλίου, μετά την επέκτασή του για τους Αμερικανούς, Καναδούς και άλλους υπηκόους που δεν έχουν βίζα τον Ιανουάριο.
«Με την ψηφιοποίηση του συστήματος μετανάστευσης ανοίγουμε τον δρόμο για βρετανικά σύνορα χωρίς επαφή», δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης Seema Malhotra νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν άνοιξε ο ιστότοπος για τις πρώτες αιτήσεις.
«Η επέκταση της ETA σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας».
Η άδεια για επίσκεψη στη Βρετανία
Η άδεια επιτρέπει επισκέψεις μέχρι έξι μήνες και ισχύει για δύο χρόνια. Απαιτείται για όλους τους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων και των βρεφών.
Η αίτηση, η οποία μπορεί να γίνει σε μια εφαρμογή για smartphone ή μέσω του κυβερνητικού ιστότοπου, είναι ανοικτή για τους Ευρωπαίους από τις αρχές Μαρτίου.
Από την Τετάρτη, οι υπήκοοι περίπου 30 ευρωπαϊκών χωρών -συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της Ιρλανδίας- θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ηλεκτρονική άδεια για να εισέλθουν στη Βρετανία, η οποία αποχώρησε από την ΕΕ το 2020.
Ο αιτών θα πρέπει να προσκομίσει φωτογραφία του διαβατηρίου του και του προσώπου του. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απόφαση για την αίτηση λαμβάνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνιστά να δοθεί περιθώριο έως και τριών εργάσιμων ημερών για την αίτηση.
Σε περίπτωση επιτυχίας, το ETA συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο του αιτούντος.
Οι επιβάτες πτήσεων που περνούν από αέρος χωρίς να διασχίζουν τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου εξαιρούνται από το σύστημα, μετά από πιέσεις του Χίθροου, το οποίο φοβόταν την απώλεια της επισκεψιμότητας των επιβατών που συνδέονται μέσω του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου της Ευρώπης.
Μόνο τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Μάντσεστερ έχουν διατάξεις για την αεροπορική διέλευση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σχεδόν 84 εκατομμύρια επιβάτες πέρασαν από το Χίθροου το 2024, με το ένα τρίτο από τη γειτονική ΕΕ.
Το σχέδιο που επεκτάθηκε
Το σύστημα ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2023 για το Κατάρ, προτού επεκταθεί σε πέντε περιφερειακές γειτονικές χώρες του Κόλπου.
Τον Ιανουάριο, επεκτάθηκε στους υπηκόους άλλων 50 περίπου χωρών και εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 1,1 εκατομμύρια επισκέπτες έλαβαν ΕΤΑ πριν από το τέλος του 2024.
Δεν ισχύει για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου ή για όσους έχουν ήδη τεθεί σε μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ETA αντικατοπτρίζει το σύστημα ETIAS για τους υπηκόους που ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, το οποίο έχει καθυστερήσει μέχρι το 2026.


Latest News

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας