Σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Eurobank Equities, μετά τα αποτελέσματα του 2024 και την αναθεώρηση των business plans, ενώ η Πειραιώς παραμένει κορυφαία επιλογή της.

Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος της Alpha Bank είναι στα 2,94 ευρώ, της Εθνικής στα 11,94 ευρώ και της Πειραιώς στα 7,32 ευρώ, με τη σύσταση και των τριών να είναι για αγορά (buy).

Όπως εξηγεί η Eurobank Equities, μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του δ’ 3μηνου του 2024 και τις καθοδηγήσεις, προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων καθαρών κερδών μας για το 2025 και το 2026 κατά μέσο όρο 5%/9%, οδηγώντας σε αναβαθμίσεις 7%/14%/16% στις τιμές στόχους της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς.

Οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν σημειώσει ράλι άνω του 25% από την αρχή του έτους, σχεδόν κλείνοντας τη διαφορά με τις περιφερειακές τράπεζες, υποστηριζόμενες από την ισχυρή υπεραπόδοση μετά το τέταρτο τρίμηνο.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount —0,91x σε όρους P/TBV και 6,6x σε όρους P/E με βάση τις εκτιμήσεις του 2025 —έναντι 1,3x και 9,0x των ομοτίμων της περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν συγκρίσιμες ή ισχυρότερες αποδόσεις RoTE και μετόχων.

Κατά την άποψη της Eurobank Equities, η επικείμενη αναθεώρηση της MSCI για την τοποθέτηση της ελληνικής αγοράς στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση σε κατάσταση ανεπτυγμένης αγοράς, σε συνδυασμό με πιθανές συναινετικές αναθεωρήσεις προς τα πάνω για τα κέρδη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επαναξιολόγηση.

Ανθεκτικά τα κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες

Αναφορικά με το δ’ 3μηνο του 2024, η Eurobank Equities διαπίστωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν άλλο ένα σταθερό τρίμηνο, υπερβαίνοντας τόσο τις εκτιμήσεις της όσο και τη συναίνεση, υποστηριζόμενες από υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από προμήθειες και χαμηλότερες απομειώσεις.

Παρά τους συνεχιζόμενους αντίθετους ανέμους στα επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ), το επιτοκιακό περιθώριο αποδείχθηκε ανθεκτικό στο 2,65%, συρρικνώθηκε μόλις κατά 15 μ.β. σε τριμηνιαία βάση—με ταχύτερη ανατιμολόγηση δανείων σε σχέση με τις καταθέσεις, χαμηλό beta καταθέσεων (20% επί του συνόλου των καταθέσεων), σταθερά περιθώρια δανεισμού (-18 μ.β. ετησίως) και αυξητικές αποδόσεις επανεπένδυσης ομολόγων. Ως αποτέλεσμα αυτώ, τα NII μειώθηκαν μόλις 2,5% σε τριμηνιαία βάση, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Επίσης, η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται, ενώ τα έσοδα από τις προμήθειες παρέμειναν ισχυρά—οδηγούμενα από τη δανειοδοτική δραστηριότητα και την αύξηση κατά 18% ετησίως στα AuM—ενισχύοντας περαιτέρω τη λειτουργική δυναμική.

Η αποδοτικότητα παρέμεινε βασικό πλεονέκτημα, με τον δείκτη C/I του κλάδου στο 37%, να οδηγεί τα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου σε 1,2 δισ. ευρώ (-7% τριμηνιαία) και να ανεβάζει τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της χρήσης στα 4,9 δισ. ευρώ, με RoTE 16,8%.

Για τη συνέχεια, ενώ η πίεση στα NII μπορεί να συνεχιστεί το 2025 (-5% σε ετήσια βάση), η αυξανόμενη ζήτηση πιστώσεων (2024–27 CAGR >8%) αναμένεται να οδηγήσει σε ανάκαμψη κατά 2% του NII το 2026.

Τα έσοδα από προμήθειες από μη τραπεζικές υπηρεσίες (CAGR c7%) θα στηρίξουν επίσης τη σταθερότητα των εσόδων. Εν τω μεταξύ, η νομισματική χαλάρωση και το ευνοϊκό μακροοικονομικό υπόβαθρο θα οδηγήσουν την ομαλοποίηση της CoR στις 40–50 μονάδες βάσης.

Ακόμη και αν συνυπολογιστεί η προβλεπόμενη πτώση του RoTE κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε καλή θέση για να προσφέρουν σταθερές αποδόσεις άνω του 13%, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η ισχύς του κεφαλαίου

Η παραγωγή σταθερού κεφαλαίου συνεχίζει να ενισχύει τα αποθέματα ασφαλείας, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή κεφαλαίων, σύμφωνα με την Eurobank Equities. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στοχεύουν πλέον σε δείκτες πληρωμών 50% ή περισσότερο από το 2025.

Παράλληλα, και οι τέσσερις τράπεζες έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για να επιταχύνουν την απόσβεση του DTC, στοχεύοντας τους δείκτες DTC/CET1 στο 15–34% μέχρι το τέλος του 2027 και την πλήρη απόσβεση έως το 2032–34.

Επιπλέον, η πρόσφατη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών μπορεί επίσης να ενισχύσει το RoTE με διαχειρίσιμο κεφαλαιακό αντίκτυπο. Η εξαγορά της AstroBank από την Alpha θα κοστίσει 40 μ.β. στο CET1, ενώ η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς θα απορροφήσει 100–150 μ.β..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις