Οριακές βελτιώσεις στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ετοιμάζει η κυβέρνηση, υιοθετώντας κίνητρα προς τους εργοδότες προκειμένου να προχωρήσουν στην υπογραφή όσον αφορά στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του έτους αφού προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», δηλώνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Νίκη Κεραμέως.

Στο υπουργείο Εργασίας αποφεύγουν να δεσμευτούν για την πλήρη επιστροφή του νομικού καθεστώτος των συμβάσεων, που ίσχυε πριν το 2012

Και προσθέτει «έχουμε δρομολογήσει ήδη ενέργειες ώστε σύμφωνα με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκής οδηγίας να εκδώσουμε έναν οδικό χάρτη για το πως θα προχωρήσουμε για να βελτιώσουμε το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων».

«Η πολιτεία θα ενθαρρύνει τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων, δίνοντας κίνητρα, ωστόσο οι κοινωνικού εταίροι θα πρέπει να καθίσουν μαζί μας στο ίδιο τραπέζι και συζητήσουμε», σημειώνει η υπουργός.

Επιφυλακτικό το υπουργείο Εργασίας για τις κλαδικές συμβάσεις

Στο υπουργείο Εργασίας αποφεύγουν να δεσμευτούν για την πλήρη επιστροφή του νομικού καθεστώτος των συμβάσεων, που ίσχυε πριν το 2012, ούτε φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην άρση όλων των περιορισμών, ώστε να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να «αναπνεύσουν» οι κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες – κατ’ ουσίαν – παραμένουν ανύπαρκτες.

Αρκεί να αναφέρουμε πως το 2024 υπεγράφησαν ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις, ενώ από τις 205 επιχειρησιακές συμβάσεις που συμφωνήθηκαν, επήλθαν αυξήσεις μισθών μόλις 2%.

Όλα τούτα τελούν κάτω από το βάρος της επίτευξης του κυβερνητικού στόχου της διαμόρφωσης του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας – το 2027 – δέσμευση που επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης.

Η ευρωπαϊκή οδηγία

Οι όποιες αλλαγές στις συμβάσεις αναμένεται να συνδυαστούν με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς. Η συγκεκριμένη οδηγία επιτάσσει τα κράτη-μέλη να καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων τους με συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες θα προσδιορίζουν του ύψος των αμοιβών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις είναι χαμηλότερο του 30%.

Οι παρεμβάσεις

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι παρεμβάσεις στο καθεστώς τω συμβάσεων που μελετώνται αφορούν:

1. Την διευκόλυνση των κοινωνικών εταίρων στις διαπραγματεύσεις με χρήση περισσότερων πηγών πληροφόρησης για τις μισθολογικές αυξήσεις.

2. Επανεξετάζεται το 51% της εργοδοτικής εκπροσώπησης, ως προϋπόθεση για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων.

3. Και συζητείται η μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού με στόχο ώστε να επιτυγχάνεται η ισχύς μιας κλαδικής σύμβασης σε όλους τους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ανεργία: Μειώθηκε στο 8,6% τον Φεβρουάριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)