Η διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και τα νέα ψηφιακά εργαλεία «φούσκωσαν» κατά 2,66 δισ. ευρώ τα έσοδα που μπήκαν στα κρατικά ταμεία ενισχύοντας το «ταμείο» για τις μόνιμες μειώσεις φόρων και παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Τα βεβαιωμένα έσοδα από ΦΠΑ από 16,38 δισ. ευρώ το 2023 εκτινάχθηκαν στα 19,05 δισ. ευρώ το 2024, ενώ αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα από ΦΠΑ ανά κλάδο δραστηριότητας αποτυπώνονται  σε μελέτη της ΑΑΔΕ η οποία παρουσιάστηκε σήμερα Δευτέρα  από τον Διοικητή Γιώργο Πιτσιλή, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2024,  χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές μέσω IRIS, υποκαθιστώντας τη χρήση μετρητών ύψους 5,79 δισ. ευρώ. «Η υποκατάσταση των μετρητών από ηλεκτρονικές πληρωμές οδήγησε στην αποκάλυψη αδήλωτων συναλλαγών, ενισχύοντας άμεσα τα έσοδα ΦΠΑ και, δευτερογενώς τα αναμενόμενα έσοδα από φόρο εισοδήματος την επόμενη χρήση ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής συμπληρώνοντας ότι η βελτίωση της συμμόρφωσης συνεισέφερε σημαντικά στα δημόσια έσοδα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι μεταβολές σε επαγγελματικές δραστηριότητες όπου οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν ραγδαία. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα καταδεικνύουν ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν είναι απλά μια τάση, αλλά μια πραγματικότητα που ενισχύει τη διαφάνεια και περιορίζει τη φοροδιαφυγή».

ΦΠΑ-Διασύνδεση POS ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κλάδο 2024-2023

Το κλειδί, οι ηλεκτρονικές πληρωμές

Σε ορισμένους κλάδους η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα στον κλάδο προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών εκτοξεύτηκε στο 2.459% καθώς από τα 4,8 εκατ. ευρώ του 2023 άγγιξαν τα 128 εκατ. ευρώ το 2024 ενώ στην εκμετάλλευση αιθουσών από τα 3,5 εκατ. ευρώ έκαναν άλμα στα 20 εκατ. ευρώ. Στα ταξί οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 221%, στις  μεταφορές 57%,  στην εστίαση 39% και τα καταλύματα 24%.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, το όφελος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα είναι ακόμα μεγαλύτερο το 2025, χωρίς να μπορούν ακόμα να γίνουν μετρήσιμες εκτιμήσεις.

«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αποτυπώνεται στη μελέτη της ΑΑΔΕ», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι «αποτυπώνεται την ίδια στιγμή και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2024. Εκεί καταγράφονται επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 760 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΦΠΑ και άλλα 700 εκατ. ευρώ από την ανάπτυξη της οικονομίας. Και τα σχετιζόμενα με το ΦΠΑ, έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Κι όμως, το είπαμε και το κάναμε». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν αναντίρρητα ένα κοινωνικό χρώμα. Χάρη σ’ αυτές, η κυβέρνηση έχει μειώσει 72 διαφορετικούς φόρους από το 2019 και μετά. Και μπορεί να προβαίνει και σε διάφορες άλλες κινήσεις με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, καλύπτοντας διάφορες κοινωνικές ομάδες. Και είναι και κάτι το οποίο θα γίνει και φέτος με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και μιλάμε και πάλι για νέες μειώσεις φόρων και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες θα καλύψουν διάφορες κοινωνικές ανάγκες, μέσα στα πλαίσια πάντοτε των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας».

Τα βεβαιωμένα έσοδα από ΦΠΑ από 16,38 δισ. ευρώ το 2023 εκτινάχθηκαν στα 19,05 δισ. ευρώ το 2024

«Η φοροδιαφυγή είναι χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζοντας ότι η παραγόμενη φορολογητέα ύλη αυξήθηκε πέρυσι κατά 22 δισ. ευρώ.Χάρη σε αυτά τα επιπλέον έσοδα μπορούμε να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά την υγεία, την παιδεία, τις υποδομές, κάθε πτυχή της κοινής μας ζωής. Μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η ΑΑΔΕ είναι πλέον σε θέση να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία της οικονομίας. Το επόμενό μας στοίχημα είναι να εμπλουτίσουμε με νέα εργαλεία αυτή τη δυνατότητα».

Τι έδειξε η έρευνα της ΑΑΔΕ

Πρώτον, από τα στοιχεία βεβαίωσης ΦΠΑ του 2024 συμπεραίνεται ότι η πλήρης λειτουργία της διασύνδεσης POS–ταμειακών μηχανών, για το σύνολο των προβλεπόμενων υπόχρεων, συνέβαλε ουσιαστικά στη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης, ειδικά στον τριτογενή τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τα επιπλέον 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ηλεκτρονικές πληρωμές, τα 7,5 δισεκατομμύρια αφορούν συναλλαγές του τριτογενούς τομέα.

Δεύτερον, η αντικατάσταση των μετρητών από ηλεκτρονικές πληρωμές οδήγησε στην αποκάλυψη αδήλωτων συναλλαγών, ενισχύοντας άμεσα τα έσοδα ΦΠΑ – κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ – και, σε δεύτερο χρόνο, τα αναμενόμενα έσοδα από φόρο εισοδήματος την επόμενη χρήση.

Από τα επιπλέον 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ηλεκτρονικές πληρωμές, τα 7,5 δισεκατομμύρια αφορούν συναλλαγές του τριτογενούς τομέα

Την υψηλότερη αύξηση στα βεβαιωθέντα ποσά ΦΠΑ καταγράφουν οι υπηρεσίες εστίασης (37,9%), τα ΤΑΞΙ (32,9%), τα καταλύματα (19,7%) και τα συνεργεία αυτοκινήτων (19,4%).

Τρίτον, η βελτίωση του λόγου εισροών προς εκροές, σε συνδυασμό με την αύξηση του βεβαιωθέντος ΦΠΑ και τη σταθερή εισπραξιμότητα, τεκμηριώνει ότι οι δράσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ αποδίδουν μετρήσιμα αποτελέσματα, όχι μόνο σε επίπεδο εσόδων αλλά και σε όρους φορολογικής συμμόρφωσης και διαφάνειας.

Τουλάχιστον το 1/3 της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ την περίοδο 2022-2024 αποδίδεται στη βελτίωση της συμμόρφωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ανεργία: Μειώθηκε στο 8,6% τον Φεβρουάριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)