«Κούρεμα» ή ακόμη και διαγραφή των έξτρα φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων που είχε επιβάλει ο  φοροελεγκτικός μηχανισμός πέτυχαν  3 στους 10 φορολογούμενους που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ το 2024.

 Όσοι δεν βρήκαν το δίκιο τους στη ΔΕΔ, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στα διοικητικά δικαστήρια όπου σύμφωνα με τα στοιχεία προσφεύγει το 40% των φορολογούμενων που χάνουν τις υποθέσεις στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Με τους φορολογούμενους να αμφισβητούν τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το περασμένο έτος εξετάστηκαν 6.454 ενδικοφανείς προσφυγές και στις 1.992 υποθέσεις οι φορολογούμενοι δικαιώθηκαν εξασφαλίζοντας ολική ή μερική διαγραφή καταλογισθέντων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων.

4.282 προσφυγές απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ

Το ποσοστό των προσφυγών που έγιναν δεκτές  έφτασε στο 31,2% δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους γλίτωσε φόρους και πρόστιμα που είχαν επιβάλει οι φοροελεγκτές.

Οι 4.282 προσφυγές απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ. Πολλές από τις προσφυγές που απορρίφθηκαν είχαν υποβληθεί από ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ζήτησαν την ακύρωση του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματός τους.

 Επίσης, 124 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέτασή τους και 13 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων. Επιπλέον,  εξετάστηκαν 36 προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ οι οποίες απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για την εξέτασή τους. Το περασμένο έτος η ΔΕΔ εξέτασε 632 αιτήματα αναστολής καταβολής του 50% της οφειλής τα οποία απορρίφθηκαν.

Στα δικαστήρια

 Πολλοί από τους φορολογούμενους που είδαν την αίτησή τους να απορρίπτεται από τη ΔΕΔ προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το 40,51% των προσφυγών που δεν γίνονται δεκτές από τη ΔΕΔ καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες.

Η προσφυγή στη ΔΕΔ υποβάλλεται εντός 30 ημερών από τη ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, ενώ κατόπιν χάνεται το δικαίωμα προσφυγής και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στα διοικητικά δικαστήρια. Επίσης, για να προσφύγει ο ελεγχόμενος στη ΔΕΔ, θα πρέπει να καταβάλει το 50% των φόρων και των προστίμων που του καταλόγισε ο έλεγχος και αν δικαιωθεί, το ποσό επιστρέφεται.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2013 έως και τον Δεκέμβριο του 2024, έχουν υποβληθεί συνολικά 94.460 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις  οποίες εκδικάστηκαν οι 90.873. Από αυτές, σε 21.859 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε στις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους, διαγράφοντας  φόρους και πρόστιμα, για έναν στους τέσσερις. Παράλληλα στα δικαστήρια έχουν καταλήξει 36.593 υποθέσεις φορολογικών διαφορών ενώ εκκρεμούν για έλεγχο 3.587 υποθέσεις.

Ομολογία φοροδιαφυγής

Οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί με φορολογικές παραβάσεις έχουν τη δυνατότητα να κουρέψουν έως και 50% τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί ομολογώντας φοροδιαφυγή. Ωστόσο για να πετύχουν οι φορολογούμενοι τη μείωση των προστίμων θα πρέπει μέσα σε 3 ημέρες από την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να καταβάλλουν το 25% της οφειλής.

Με την ηλεκτρονική δήλωση οι  φορολογούμενοι δηλώνουν ότι αποδέχονται την κύρια οφειλή που προκύπτει στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου.Για την οφειλή αυτή, δικαιούνται μείωση του σχετικού προστίμου, αναλόγως του σταδίου όπου επέρχεται η αποδοχή της κύριας οφειλής, κατά ποσοστό:

–            50% για δηλώσεις αποδοχής εντός 15 ημερών από την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης και πριν από την παρέλευση της δέκατης ημέρας από την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου,

–         40% για δηλώσεις αποδοχής μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, τέλους ή εισφοράς και εντός της προθεσμίας άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), ανεξαρτήτως αν έχει υποβληθεί ή όχι ενδικοφανής προσφυγή,

–         30% για δηλώσεις αποδοχής μετά την κοινοποίηση απόφασης της ΔΕΔ ή τη σιωπηρή απόρριψη της εμπρόθεσμης ενδικοφανούς προσφυγής και όσο διαρκεί η προθεσμία άσκησης προσφυγής ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού (με την προϋπόθεση της μη άσκησης αυτής),

–        25% για δηλώσεις αποδοχής μετά την άσκηση εμπρόθεσμης δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας που είχε οριστεί αρχικά για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ανεργία: Μειώθηκε στο 8,6% τον Φεβρουάριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)