Αντίστροφη μέτρηση

Δύο 24ωρα απομένουν μέχρι να δούμε πως θα ξημερώσει η 2α Απριλίου.

Δηλαδή αν επιβεβαιωθούν τελικά όλα αυτά που έχει πει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για τους δασμούς ένθεν και ένθεν.

Διότι τίποτα δεν είναι και σίγουρο. Κάθε μέρα… μια νέα ημέρα ξημερώνει για τον Λευκό Οίκο.

Τραμπ

Εύθραυστη ηρεμία

Η Ελλάδα, προς το παρόν, φαίνεται να μην επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, αλλά ο Απρίλιος θα δείξει με μεγαλύτερη σαφήνεια τι θα ακολουθήσει.

Για την ώρα, βέβαια, δεν δείχνει και η Ευρώπη να επηρεάζεται αρνητικά.

Σε αυτό έχει βοηθήσει και η μετατόπιση κεφαλαίων από την Αμερική προς την Ευρώπη, που έχει αυξήσει τις ευρωπαϊκές αποτιμήσεις.

—————–

Το «χέρι» της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει, επίσης, τις μειώσεις επιτοκίων, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη. Αν και έχουν υπάρξει κάποιες συντηρητικές δηλώσεις από τους αξιωματούχους της, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει νέα μείωση επιτοκίου στις 17 Απριλίου.

Άλλωστε, ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο ήταν 2,3% στην Ευρωζώνη, με τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, να έχει εκτιμήσει ότι θα έχουμε άλλες δύο μειώσεις φέτος και ότι το 2% θα είναι το καταληκτικό επίπεδο των επιτοκίων.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβλέψει το πότε ακριβώς θα γίνουν αυτές οι δύο μειώσεις, καθώς επικρατούν συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας.

———————-

Ούριος άνεμος

Πάντως, σήμερα κλείνει το πρώτο τρίμηνο του χρηματιστηριακού έτους, και η αγορά μόνο συγκινήσεις έχει προσφέρει.

Κι ας υπάρχουν παράπονα για τη συγκέντρωση σε σχετικά περιορισμένο αριθμό τίτλων. Άλλωστε, κάτι τέτοιο συμβαίνει και στις καλύτερες αγορές του κόσμου.

Δεν ξεχνά κανείς πόσο μελάνι είχε χυθεί για τις Magnificent 7 της Wall Street που οδηγούσαν τον S&P 500 σε ιστορικά υψηλά.

Σε κάθε περίπτωση

Αυτό δεν σημαίνει ότι η «υγεία» της αγοράς δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Και αυτό φαίνεται και στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, καθώς από τις 37 εισηγμένες εταιρίες που έχουν δημοσιεύει αποτελέσματα ως τώρα προκύπτει πώς συνολικά οι εισηγμένες διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας ιστορικής επίδοσης για τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη της χρήσης του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Beta Securities, ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 6% στα 64,9 δις ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 9,1% στα 11,0 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη είναι οριακά μειωμένα κατά 0,4% στα 8,9 δις ευρώ.

Τα προσαρμοσμένα (έκτακτα, συνεχιζόμενες δραστηριότητες κλπ) καθαρά κέρδη ωστόσο παρουσιάζουν αύξηση 5,1% στα 9,7 δις ευρώ.

Υπέρβαση των εκτιμήσεων

Η υπέρβαση έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε 2% για την λειτουργική κερδοφορία και 5% για τα καθαρά κέρδη με το 58% των εταιριών να έχει υπερβεί τον πήχη των αναλυτών και το 21% να βρίσκεται κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Την ίδια στιγμή τα μερίσματα που έχουν ανακοινωθεί ανέρχονται πλέον στα 3,9 δις ευρώ με αρκετό απόθεμα εταιριών να αναμένεται να ανακοινώσει χρηματικές διανομές ως την λήξη της προθεσμίας.

———————

Ανακοινώσεων συνέχεια

Αυτήν την εβδομάδα οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα χρήσης συνεχίζονται, με την αγορά να αναμένει τις δημοσιεύσεις των Ελληνικά Χρηματιστήρια, Austriacard, Performance, Intralot, Επίλεκτος (6Μ:24), Νάκας (6Μ:24) και ΟΛΠ.

Αύριο, Τρίτη, ανακοινώνει, αποτελέσματα η BriQ Properties ενώ την Τετάρτη θα ανακοινώσουν η Motor Oil και η Trade Estates.

Την Πέμπτη την σκυτάλη θα πάρει η Dimand και η Lavipharm και η εβδομάδα θα κλείσει με τα αποτελέσματα της Premia Properties.

Στις 2 Απριλίου παύει και η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο ΧΑ.

—————————

Το επόμενο εξάμηνο

Όσον αφορά τη Dimand πάντως, η εταιρεία Real Estate έχει δρομολογήσει τα exits από τον Πύργο του Πειραιά και το ΜΙΝΙΟΝ και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αγοραστές.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα τα δύο εμβληματικά κτίρια σε Πειραιά και Αθήνα πρόκειται να αλλάξουν χέρια σε ένα εξάμηνο από σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ για το ιστορικό κτίριο στην Ομόνοια, που κάποτε στέγαζε το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, η διοίκηση της Dimand βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο διαφορετικούς ενδιαφερόμενους. Ο ένας από τους δύο είναι θεσμικός επενδυτής.

Σε ό,τι αφορά τον Πύργο του Πειραιά, ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους βρίσκεται η Trastor, καθώς και τουλάχιστον ακόμη ένας δυνητικός αγοραστής που δεν έχει θεσμική ιδιότητα.

——————————–

Και το επόμενο τετράμηνο

Εξελίξεις θα έχουμε το επόμενο τετράμηνο και στην Trastor ΑΕΕΑΠ, καθώς η διοίκηση εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ με έκδοση νέων κοινών μετοχών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Ο στόχος φυσικά της αύξησης είναι αφενός να εναρμονιστεί με τις αλλαγές περί της διασποράς των μετοχών.

Η ΑΕΕΑΠ σήμερα έχει διασπορά μόλις 1,6% και πρέπει να την αυξήσει σε τουλάχιστον 15%.

Ο βασικός μέτοχος, η Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει σήμερα 98,34% θα συμμετέχει στην αύξηση με περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή από το συνολικό ποσό των 120 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, το 50% θα καλυφθεί από την Πειραιώς, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από την αγορά.

Έτσι, υπολογίζεται ότι η διασπορά θα φτάσει έως το 17%.

——————————-

Ανακατατάξεις

Για να μείνω στον ευρύτερο κλάδο όμως, φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει και στη Lamda. Πέραν του ότι η μετοχή δείχνει ιδιαίτερη κινητικότητα, επιβεβαιώθηκε ότι ο Τρύφων Νάτσης αγόρασε τις μετοχές που πούλησε η Voxcove Holdings των Πάνου Γερμανού και Βασίλη και Νέλλης Κάτσου πριν περίπου ένα μήνα.

Πλέον το ποσοστό του Τρύφωνα Νάτση στην εταιρεία ανέρχεται στο 8,624%, με το ποσοστό της BHCML (Brevan Howard Capital Management Limited) να διαμορφώνεται σε 5,092%.

Θυμίζω ότι σήμερα ο Τρύφων Νάτσης και η σύζυγός του Δέσποινα Παντοπούλου ελέγχουν το 55,98% της Orilina Properties που διαθέτει 15 ακίνητα, με σύνολο ενεργητικού 203 εκατ. ευρώ.

——————————-

Νέα αγορά

Από ό,τι φαίνεται θα μας προκύψει μια νέα αγορά στην ενέργεια.

Την τιμητική της είχε η αγορά διαθέσιμης ηλεκτρικής ισχύος στο πρόσφατο συνέδριο Power&Gas.

Πολλοί ομιλητές και μεταξύ αυτών η πρόεδρος του ΕΣΑΗ Κ. Καραλή, ο καθηγητής Π. Μπίσκας και ο γκουρού των ενεργειακών αγορών Α. Παπαλεξόπουλος τόνισαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται να δημιουργήσει αυτή τη νέα αγορά για να μην έχουμε black-out και για να συνεχίσει να αυξάνεται η παραγωγή από τις φθηνές ανανεώσιμες πηγές.

Ένα ακόμα στοιχείο που παρουσίασε ο Γεν. Διευθυντής του ΕΣΑΗ Γ. Στάμτσης είναι ότι η αγορά διαθέσιμης ηλεκτρικής ισχύος θα επιβάλει κι ένα έμμεσο πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι δηλαδή σαν ασπίδα για τους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές.

Για να δούμε…

—————————–

Ορόσημο στα ΣΔΙΤ

Υπεγράφη και η σύμβαση για την κατασκευή Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ.

Το έργο που ουσιαστικά εγκρίθηκε και διαγωνίστηκε κατά τη θητεία του Νίκου Μαντζούφα, όταν ήταν Προϊστάμενος της Ελληνικής Μονάδας ΣΔΙΤ, έχει επίσης εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε βάση χρηματοδότησης έργου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 255 εκ. ευρώ, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 30 έτη (3 έτη περίοδος κατασκευής και 27 έτη περίοδος λειτουργίας).

Το έργο του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί την 25η υπογεγραμμένη σύμβαση ΣΔΙΤ και το πρώτο έργο ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών με πληρωμές διαθεσιμότητας, με τη συνολική αξία των συμβασιοποιημένων έργων ΣΔΙΤ να ανέρχεται πλέον στα 2,9 δισ. ευρώ.

Στη 2η θέση

Αυτό το εντυπωσιακό έργο θα παράσχει περίπου 4.800 κλίνες σε δύο πανεπιστημιουπόλεις στο νησί της Κρήτης -στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο- ενισχύοντας σημαντικά τη δυνατότητα φιλοξενίας φοιτητών σε αυτές τις βασικές πανεπιστημιακές πόλεις.

Επίσης, πρόκειται για την τέταρτη ελληνική πρωτοβουλία ΣΔΙΤ που συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, μετά από επιτυχημένες συνεργασίες σε δύο έργα σχολικής υποδομής (24 Σχολεία στην Περιφέρεια Αττικής) και ένα Διαχείριση Απορριμμάτων (στη Δυτική Μακεδονία).

Η ανάπτυξη και η ενίσχυση της αγοράς ΣΔΙΤ στην Ελλάδα είναι σημαντική, κάτι που επιβεβαιώνεται και με την αξιολόγηση Benchmark της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στη 2η θέση μεταξύ 140 χωρών για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών προμήθειας ΣΔΙΤ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories