
Η αύξηση που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές… επιδεινώνει το εμπορικό ισοζύγιο! Και τούτο διότι οι πρώτες και βοηθητικές ύλες σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ελληνικής παραγωγής είναι εισαγόμενες.
Οπως έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη ενώ από τα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης οι ελληνικές εξαγωγές άρχισαν να αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, χρόνο με τον χρόνο, όμως οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αμετάβλητες.
Τον Ιανουάριο του 2025 η αξία των εξαγωγών – χωρίς να περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή – ανήλθε στα 2,956 δισ. ευρώ έναντι 2,670 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο μήνα του 2024, σημειώνοντας αύξηση 267 εκατ. ευρώ
Οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται, αλλά μαζί και οι εισαγωγές
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2025 η αξία των εξαγωγών – χωρίς να περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή – ανήλθε στα 2,956 δισ. ευρώ έναντι 2,670 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο μήνα του 2024, σημειώνοντας αύξηση 267 εκατ. ευρώ.
Η αξία των εισαγωγών στον ίδιο μήνα ανήλθε στα 5,126 δισ. ευρώ έναντι 4,666 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 460 εκατ. ευρώ! Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 193 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συνέβη και στη διάρκεια του 2024.
Διεύρυνση του εμπορικούς ελλείμματος κατά 1,43 δισ.
Οι ελληνικές εξαγωγές – χωρίς τα πετρελαιοειδή – αυξήθηκαν κατά 820 εκατ. ευρώ. Από 35,27 δισ. ευρώ το 2023, πέρυσι ανήλθαν στα 36,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 820 εκατ. ευρώ – δηλαδή κατά 2,3%.
Αντιθέτως οι εισαγωγές χωρίς να περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 2,24 δισ. ευρώ – δηλαδή κατά 3,6%. Και από 61,62 δισ. ευρώ το 2023 ανήλθαν πέρυσι στα 63,86 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1,43 δισ. ευρώ – διαμορφώθηκε στα 27,7 δισ. ευρώ χωρίς τα πετρελαιοειδή.
Η κρίση πυροδότησε την εξωστρέφεια
Είναι γεγονός ότι ακόμη από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν η αγορά άρχισε να συρρικνώνεται μήνα με τον μήνα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις – οι περισσότερες από τον κλάδο των τροφίμων – με κάθε τρόπο προσπάθησαν να βγουν εκτός των συνόρων. Και τα κατάφεραν!
Κι αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε όλο και περισσότερο, αναζητώντας τρόπους «διαφυγής» από το ελληνικό ζοφερό περιβάλλον εκείνων των χρόνων – κυρίως πυκνώνοντας την παρουσία τους σε διάφορες εμπορικές εκθέσεις.
Η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμη και σήμερα κυρίως από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν το τμήμα των πωλήσεων τους που προέρχεται από την διεθνή τους δραστηριότητα. Με αποτέλεσμα η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα για αρκετά χρόνια να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
Το καμπανάκι Στουρνάρα
Ακόμη και πέρυσι που δεν ήταν ιδιαίτερα καλή χρονιά, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να καταγράψουν θετικό πρόσημο στις εξαγωγές.
Ωστόσο το πρόβλημα της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος, και κατά συνέπεια του ελλείμματος των τρεχουσων συναλλαγών – το έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Γιάννης Στουρνάρας αποτελεί κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Ετσι η αύξηση των εξαγωγών ενισχύει το εμπορικό έλλειμμα, διότι η αύξηση των εισαγωγών είναι μεγαλύτερη!
Ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής
Η ανάγκη για την ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ, με δεδομένη την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε διεθνές επίπεδο και τις αλλαγές που επιχειρεί να φέρει στο παγκόσμιο εμπόριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την επιθετική δασμολογική πολιτική.
Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα εκτοξευθεί κατακόρυφα, αφού οι εξαγωγείς θα έχουν προϊόντα και υπηρεσίες που δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους ανταγωνιστές τους.


Latest News

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ - Ποιους θα συναντήσει
Την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η μεγάλη στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Η μεγάλη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που έχει τη βάση της στην εκτεταμένη ακρίβεια και τα μακροοικονομικά μεγέθη