Ενθαρρυντικά σημάδια παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Μάρτιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η εθνική στατιστική υπηρεσία Destatis

Ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 2,6%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2,4%.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (που υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης για να είναι τα στοιχεία συγκρίσιμα) αυξήθηκε κατά 0,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα και τις ενεργειακές τιμές, κινήθηκε με ρυθμό 2,5% έναντι 2,7% του Φεβρουαρίου, δηλαδή αν και οι τιμές γενικά αυξάνονται, η αύξηση είναι μικρότερη όταν αφαιρούνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. O πληθωρισμός στις υπηρεσίες, που είχε παραμείνει επίμονα υψηλός, μειώθηκε στο 3,4% τον Μάρτιo από 3,8% τον προηγούμενο μήνα.

Ο παράγοντας Τραμπ

Τα δεδομένα έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την γερμανική οικονομία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζουν και οι αλλαγές στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική ενδέχεται να είναι άμεσες.

Οι εμπορικές εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα

Το εμπόριο είναι ένας βασικός πυλώνας για την γερμανική οικονομία, κάνοντάς την πιο ευάλωτη στην αβεβαιότητα και τις γρήγορες εξελίξεις που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια εμπορική πολιτική.

Παρόλο που δεν είναι ακόμα σαφές πώς η εμπορική σύγκρουση (όπως οι δασμοί και οι εμπορικές εντάσεις) θα επηρεάσει τον πληθωρισμό, ο Carsten Brzeski, επικεφαλής της μακροοικονομίας στην ING, προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και η πιθανή αντίδραση της Ευρώπης στους αμερικανικούς δασμούς, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα.

«Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οποιοσδήποτε εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να αποτελέσει δύναμη αποπληθωρισμού για τη Γερμανία και την ευρωζώνη αν η ανάπτυξη εξασθενήσει και οι εταιρείες αναγκαστούν να πουλήσουν τα αυξημένα αποθέματά τους» σημειώνοντας ότι τα αγαθά που παράγονται αρχικά για την αμερικανική αγορά θα μπορούσαν τελικά να πωλούνται στην Ευρώπη σε μειωμένη τιμή.

Περιμένοντας τη νέα κυβέρνηση

Η Γερμανία, παράλληλα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβερνητικής συμμαχίας μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2025. Οι συνομιλίες μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος συνεχίζονται, ενώ η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα ένα σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο.

Τα στοιχεία της Δευτέρας για τον πληθωρισμό από τη Γερμανία, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα στοιχεία από άλλες μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, υποδηλώνουν ότι ο γενικός πληθωρισμός της ευρωζώνης πιθανότατα θα έχει υποχωρήσει τον Μάρτιο, εκτίμησε σε σημείωμά της η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη αναμένονται την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν για τελευταία φορά ότι η μέτρηση θα διαμορφωθεί στο 2,3%.

«Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών πιθανότατα επίσης μειώθηκε, γεγονός που θα ικανοποιήσει τους αξιωματούχους της ΕΚΤ», είπε η Palmas, προσθέτοντας ότι η ογκώδης πτώση στη Γερμανία θα πρέπει να υπεραντισταθμίσει τις αυξήσεις 0,1%-pt στη Γαλλία και την Ιταλία.

«Αυτό αυξάνει την πιθανότητα η ΕΚΤ να μειώσει ξανά τα επιτόκια τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, αντί να κάνει παύση» τόνισε.

Οι αγορές τιμολογούν για τελευταία φορά περίπου 91% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στις 17 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ισπανία: Επενδυτές και Airbnb πυροδοτούν τη στεγαστική κρίση – Τι μέτρα παίρνει η Βαρκελώνη
Διεθνή |

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]

Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb