
Σας καλωσορίζουμε στο Podcast του Οικονομικού Ταχυδρόμου Economics & Business TALKS σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στον Οικονομικό Ταχυδρόμο συζητάμε με την ακαδημαϊκή κοινότητα για θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, την οικονομία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Σέργιο Δημητριάδη. Στη συζήτησή μας, συμμετέχει, και ο Γιώργος Γκριτζάλας συνιδρυτής διαφημιστικής εταιρείας και σύμβουλος στρατηγικής μάρκετινγκ.
Ως προς το ότι η αγορά εργασίας εξελίσσεται ραγδαία και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να προσαρμόσουν τις δεξιότητες τους, ο κ. Σέργιος Δημητριάδης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα πράγματα εξελίσσονται πάρα πολύ γρήγορα. Ιδίως οι νέοι, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με το να αλλάξουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας, το να αναπτύξουν και να προσαρμόσουν δεξιότητες στην επαγγελματική τους πορεία. Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα από ότι πριν από 15 χρόνια. Όλο αυτό το κομμάτι των ψηφιακών τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης έχει φέρει τα πάνω κάτω στο μάρκετινγκ. Και το πρώτο πράγμα που λέμε εμείς, τουλάχιστον στους φοιτητές μας, είναι ότι θα πρέπει να μάθουν να μαθαίνουν.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γκριτζάλας είπε ότι όντως υπάρχουν κλάδοι, υπάρχουν εξειδικεύσεις οι οποίες απαιτούν συνεχή εκπαίδευση. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα του LinkedIn, είναι μια απόδειξη του πόσο δυναμικός είναι ένας κλάδος, στο κομμάτι των απαιτήσεων. Και του πόσο ιδιαίτερες είναι οι απαιτήσεις κάθε οργανισμού. Δηλαδή, αλλιώς μπορεί να είναι στημένη μια εταιρία, αλλιώς η διπλανή της, αλλιώς μπορεί να είναι μια πολυεθνική κλπ. Υπογράμμισε, ο κ. Γκριτζάλας, ότι συνήθως από την αγγελία μπορείς να υπάρχει μία γενική εικόνα του τι απαιτήσεις θα έρθουν από εσένα, όταν έρθεις να ζητήσεις δουλειά στον οργανισμό αυτόν. Οπότε εσύ μπορείς να αποκλείσεις, να επιλέξεις εταιρείες.
Όταν υπάρχει έντονη ζήτηση για κάτι, οι εταιρείες ζητούν μια βασική γνώση -και λίγη εμπειρία- και τα υπόλοιπα λένε θα στα μάθουμε εμείς.
Ο κ. Σέργιος Δημητριάδης παρατήρησε το εξής: η αγορά εργασίας είναι και αυτή ένας χώρος προσφοράς και ζήτησης. Άρα ζητάω, βρίσκω, δεν βρίσκω. Έτσι διαμορφώνονται η ζήτηση και οι αμοιβές. Οπότε μπορεί μια εταιρεία να ζητάει πολλά πράγματα, γιατί θα τα ήθελε όλα, και να μην τα βρίσκει. Για αυτό, υπάρχουν και ειδικότητες που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και μεγάλες αμοιβές σε σχέση με άλλες. Επίσης, αυτό που βλέπω από τους δικούς μας αποφοίτους -και αυτό που μας επιστρέφουν από τις επαφές που έχουμε με τις επιχειρήσεις- είναι ότι ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας της θέσης, δηλαδή αν είναι πιο junior, πιο senior, οι απαιτήσεις αλλάζουν. Όταν υπάρχει έντονη ζήτηση για κάτι, εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι οι εταιρείες ζητούν μια βασική γνώση -και λίγη εμπειρία- και τα υπόλοιπα λένε θα στα μάθουμε εμείς. Όταν δεν μπορούν να βρουν το πλήρες σετ σε αυτό που θέλουν. Λένε ΟΚ, θέλουμε μία βάση. Αυτή η βάση μπορεί να είναι το πτυχίο, ένα μεταπτυχιακό, μια μετεκπαίδευση, οτιδήποτε, αλλά να έχουν μία εγγύηση, ένα εχέγγυο ότι αυτός ο άνθρωπος έχει τα βασικά και μετά θα “σε φτιάξουμε” όπως πως είπε και σε εισαγωγικά και κ. Γκριζάλας στο συγκεκριμένο περιβάλλον στον τρόπο εργασίας.
Ο κ. Γκριζάλας ανέφερε ότι η εμπειρία είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται. Δηλαδή είναι αυτό που λέμε το seniority. Από έναν senior άνθρωπο έχεις περισσότερες απαιτήσεις. Tώρα κάνω αναφορές στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά έχει το ενδιαφέρον του, το γεγονός ότι ο πιο senior φαίνεται από το πως ξέρει να ρωτήσει, πώς ξέρει να δώσει την εντολή στην τεχνητή νοημοσύνη.

Δεξια, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Σέργιος Δημητριάδης. Αριστερά, ο κ. Γιώργος Γκριτζάλας.
Παρουσίαση: Ελένη Στεργίου.
Δημοσιογραφική παραγωγή: Σωτηρία Δημητρίου.
Ηχοληψία και Τεχνική Επεξεργασία Ήχου: Ηλέκτρα Ασιτιανάκη.
Το Podcast είναι σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το επεισόδιο από το site του Οικονομικού Ταχυδρόμου ΟΤ.gr, το Spotify και από τo κανάλι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

