Με κέρδη κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές πιέσεις που έφεραν οι ανησυχίες για τους εμπορικούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,70%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,64% στις 8.638 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,85% στις 22.352 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,46% στις 7.826 μονάδες.

Οι δασμοί

Μια σειρά από δασμούς πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, από αύριο, 2 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς 25% σε «όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να ανακοινώσει το σχέδιό του για αμοιβαίους δασμούς, με τον ίδιο να αποκαλεί την αυριανή ως «Ημέρα Απελευθέρωσης». Ο Τραμπ είπε αυτή την εβδομάδα ότι το σχέδιο αμοιβαίων δασμών του θα στοχεύσει όλες τις άλλες χώρες.

Κατά τους αναλυτές όμως, αυτό είναι ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπολογίζει σε μια πιο μακροπρόθεσμη ανάκαμψη στην οικονομία και τις αγορές με το ακραίο δασμολογικό του σχέδιο, αλλά παίζει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι», σύμφωνα με Wolf von Rotberg, στρατηγικό αναλυτή μετοχών στη Safra Sarasin Sustainable Asset Management. Κατά τον ίδιο, «η αγορά θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να αφομοιώσει αυτό που συμβαίνει».

Πάντως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι αν και «η Ευρώπη δεν ξεκίνησε αυτή την αντιπαράθεση», παραμένει «ανοικτή στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο».

“Η στρατηγική μας βασίζεται σε 3 πυλώνες. Πρώτον, είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, θα συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε τις συναλλαγές μας με άλλους εταίρους. Τρίτον, θα διπλασιάσουμε την ενιαία μας αγορά”, δήλωσε ο φον ντερ Λάιεν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τους δασμούς των ΗΠΑ», σημείωσε, ενώ δήλωσε ότι οι δασμοί θα αύξαναν τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με τους επιδιωκόμενους στόχους του μπλοκ.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Κατοικιών. Το ποσοστό παρέμεινε σταθερό από τον Φεβρουάριο, όταν η ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών διαμορφώθηκε επίσης στο 3,9%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ η μέση τιμή κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τις 271.316 στερλίνες, από 270.493 στερλίνες τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ

Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ

Χρυσός: «Ανεβαίνει» η τιμή λόγω των δασμών Τραμπ
Commodities |

Μεγαλώνει η φρενίτιδα για τον χρυσό - Φλερτάρει με νέα υψηλά στα 3.300 δολάρια

Μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η πιθανή αύξηση του πληθωρισμού και οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο χρυσός να φτάσει τα 3.300 δολάρια