Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στη σκιά της ανησυχίας των επιπτώσεων των νέων δασμών στην αμερικανική οικονομία.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν περίπου 4 μονάδες βάσης στο 4,17% αγγίζοντας  το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου. Οι επενδυτές αντέδρασαν στο δημοσίευμα της Washington Post  που ανέφερεότι οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου έχουν συντάξει πρόταση για την επιβολή δασμών περίπου 20% τουλάχιστον στις περισσότερες εισαγωγές των ΗΠΑ. Με τον Τραμπ να έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει το σχέδιο για αμοιβαίους δασμούς την Τετάρτη το απόγευμα στην Ουάσινγκτον, οι έμποροι διατήρησαν τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε τρεις μειώσεις των επιτοκίων 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Οι δασμοί «βλάπτουν» την οικονομία

Οι συμμετέχοντες στην αγορά τοποθετούνται αναμένοντας σταθερές επιδόσεις για τα κρατικά ομόλογα, μετά τις ενδείξεις για πάγωμα της αμερικανικής ανάπτυξης που οδήγησαν σε ράλι το πρώτο τρίμηνο, το οποίο άφησε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς να μειωθούν κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα από το μέγιστο του Ιανουαρίου. Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που ακολουθούν τις τάσεις τοποθετήθηκαν short στις αμερικανικές μετοχές και long στα κρατικά ομόλογα τον περασμένο μήνα εκτιμώντας ότι η εναλλαγή έχει περιθώριο να συνεχιστεί, σύμφωνα με ανάλυση της Barclays.

«Σχεδόν όλες οι πτυχές της ανακοίνωσης του προέδρου Τραμπ για τους παγκόσμιους δασμούς στις 2 Απριλίου παραμένουν ασαφείς» εξηγεί στο Bloomberg ο Oliver Blackbourn, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Janus Henderson. «Αυτό που είναι λιγότερο αβέβαιο είναι ότι οι δασμοί είναι πιθανό να είναι κακοί για την οικονομική ανάπτυξη, τους καταναλωτές και τις αγορές».

Σε μια ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η ανησυχία γύρω από τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας κυριαρχεί στην αφήγηση, η αγορά ομολόγων κέρδισε στην αρχή της εβδομάδας, ακόμη και αφού ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι δασμοί και άλλες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι επενδυτές που «βλέπουν» πληθωρισμό

Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς είναι επιφυλακτικοί ως προς το ότι οι επενδυτές θα λάβουν τη σαφήνεια σχετικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ που περίμεναν. Η BlackRock International προειδοποιεί ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη αβεβαιότητα μετά τις 2 Απριλίου και ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είναι πιθανό να αυξηθούν από εδώ και πέρα.

Το ράλι «δεν έχει νόημα» σημειώνει η Βασιλική Παχατουρίδη, επικεφαλής της στρατηγικής σταθερού εισοδήματος iShares EMEA της BlackRock International. «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί σημείο εμπλοκής, τα σκληρά στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα που ζωγραφίζει η αγορά ομολόγων γύρω από την ύφεση και την προσδοκία ότι η Fed θα παρέμβει».

Στη Legal & General Investment Management ο Chris Jeffery λέει ότι η αγορά θα επωφεληθεί από τη σαφήνεια σχετικά με τις πιο σημαντικές πτυχές της συνολικής πολιτικής δασμών του Trump, ακόμη και αν στις 2 Απριλίου δεν θα είναι το τέλος της γραμμής.

«Η αβεβαιότητα ήταν αρκετά καταστροφική» δήλωσε ο επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής της εταιρείας, ο οποίος έχει υπερεκτιμήσει τη διάρκεια. «Τα πάντα είναι πεσμένα στην πλευρά των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ

Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ

Χρυσός: «Ανεβαίνει» η τιμή λόγω των δασμών Τραμπ
Commodities |

Μεγαλώνει η φρενίτιδα για τον χρυσό - Φλερτάρει με νέα υψηλά στα 3.300 δολάρια

Μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η πιθανή αύξηση του πληθωρισμού και οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο χρυσός να φτάσει τα 3.300 δολάρια