Στην πρώτη πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο στον Μάρτιο του 2025, διατηρώντας τη θέση του στην πρώτη δεκάδα και το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά τη χθεσινή διόρθωση που «ροκάνισε» τις αποδόσεις του.

Αυτό δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Deutsche Bank, η οποία μάλιστα στέκεται ιδιαίτερα στις επιδόσεις του αμερικανικού S&P 500, ο οποίος σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του από το 2025. Το πρώτο τρίμηνο ήταν μια απίστευτα ταραχώδης περίοδος για τις αγορές, αναφέρει, με τον κύριο μοχλό να είναι ο επιθετικός γύρος δασμών, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε μέτρα που ξεπερνούσαν πολύ την πρώτη του θητεία.

Αλλά δεν ήταν όλα άσχημα νέα και οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν σημαντική υπεραπόδοση, αναφέρει η Deutsche Ban,k χάρη σε μια τεράστια μετατόπιση του δημοσιονομικού προσανατολισμού προς υψηλότερες αμυντικές δαπάνες. Στην πραγματικότητα, το πρώτο τρίμηνο σηματοδότησε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του STOXX 600 και του S&P 500 μετά από μια δεκαετία.

Ωστόσο, ο γενικός τόνος ήταν γενικά ριψοκίνδυνος για τις αγορές και καθώς η συζήτηση στρεφόταν όλο και περισσότερο προς τον στασιμοπληθωρισμό, οι τιμές του χρυσού σημείωσαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 1986.

Ανασκόπηση τριμήνου

Παρά την απογοητευτική συνολική απόδοση, το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιανουάριο. Για παράδειγμα, τα στοιχεία των πρώτων δύο εβδομάδων έδειξαν ισχυρές πιέσεις ανάπτυξης και ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ο ISM υπηρεσιών έφτασε στο 54,0 τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, και ο δείκτης τιμών ανέβηκε στο 64,6, το υψηλότερο σε σχεδόν δύο χρόνια. Στη συνέχεια, η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο έδειξε ότι οι μισθοί των μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά +256 χιλιάδες, ένα υψηλό εννέα μηνών. Και από τότε έχει αναθεωρηθεί έως και τις 323 χιλ., καθιστώντας τον τον ισχυρότερο μήνα από τον Φεβρουάριο του 2023 στις τρέχουσες αναθεωρήσεις.

Ωστόσο, μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα τον Ιανουάριο, οι αγορές άρχισαν να παρουσιάζουν σημάδια ταλάντωσης προς το τέλος του μήνα. Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις ήταν η κυκλοφορία του νέου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της DeepSeek, το οποίο έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των μεγάλων τεχνολογικών αποτιμήσεων στις ΗΠΑ.

Η αρχική επίδραση στην αγορά έγινε αισθητή στις 27 Ιανουαρίου, με τον NASDAQ να υποχωρεί -3,07% εκείνη την ημέρα, ενώ η Nvidia υποχώρησε -16,97%. Και παρόλο που αυτή η απότομη πτώση του NASDAQ γρήγορα αποκλιμακώθηκε, δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με την αφήγηση της υπεροχής της τεχνολογίας των ΗΠΑ που είχε τροφοδοτήσει την πρόοδο της αγοράς μετοχών τα τελευταία δύο χρόνια. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, τα κέρδη της Nvidia παρουσίασαν υστέρηση μετά από δύο χρόνια, κάτι που ήταν αρνητικό για τους επενδυτές που είχαν συνηθίσει σε πολύ μεγαλύτερες ανοδικές εκπλήξεις.

Η έλευση Τραμπ

Στα τέλη Ιανουαρίου ξεκίνησε επίσης ένας ισχυρός καταλύτης, με την ευρεία επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανάληψη της εξουσίας της νέας κυβέρνησης Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Αρχικά, είπαν ότι θα επιβληθούν δασμούς 25% στον Καναδά και το Μεξικό, κάτι που οδήγησε σε μεγάλη διόρθωση στις 3 Φεβρουαρίου, κάτι που γρήγορα αναιρέθηκε. Πράγματι, ο S&P 500 ανέβηκε σε υψηλό όλων των εποχών στις 19 Φεβρουαρίου.

Όμως, καθώς η αβεβαιότητα των δασμών άρχισε να αυξάνεται και πάλι, οι αγορές άρχισαν να αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες κινήσεις μείωσης κινδύνου. Για παράδειγμα, η παράταση για τον Καναδά και το Μεξικό έληξε και επιβλήθηκαν δασμοί 25% και στις δύο χώρες στις 4 Μαρτίου, ενώ ο πρόσθετος δασμός για την Κίνα αυξήθηκε από 10% σε 20%.

Οι δασμοί σήμαιναν επίσης ότι οι επενδυτές ανησυχούσαν όλο και περισσότερο για τον υψηλότερο πληθωρισμό, ο οποίος επιδείνωσε τους υπάρχοντες φόβους δεδομένου ότι ο δείκτης εξακολουθούσε να παραμένει πάνω από τον στόχο στις μεγάλες οικονομίες. Και την ίδια στιγμή, υπήρχαν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ, ακόμη και αυξανόμενες εικασίες για ύφεση.

Αυτοί οι φόβοι για τον στασιμοπληθωρισμό οδήγησαν σε μια σαφή κίνηση μείωσης κινδύνου, η οποία επιταχύνθηκε προς το τέλος του τριμήνου. Έτσι, ο S&P 500 αρχικά σημείωσε άνοδο +2,8% τον Ιανουάριο σε όρους συνολικής απόδοσης, αλλά τον Φεβρουάριο σημείωσε πτώση -1,3%, και στη συνέχεια τον Μάρτιο έπεσε -5,6%, σημειώνοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από το 2022. Και για το σύνολο του τριμήνου, ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,3%, σημειώνοντας τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του από το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Η αλλαγή της Ευρώπης

Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στις ΗΠΑ, το πρώτο τρίμηνο έφερε επίσης μια απίστευτη δημοσιονομική αλλαγή στην Ευρώπη καθώς η ήπειρος κινήθηκε προς υψηλότερες αμυντικές δαπάνες. Αυτό ακολούθησε τις γερμανικές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, όπου ο επερχόμενος συνασπισμός πρότεινε μια μεταρρύθμιση του συνταγματικού φρένου για το χρέος για να επιτραπεί η υλοποίηση υψηλότερων αμυντικών δαπανών, παράλληλα με ένα ταμείο υποδομής ύψους 500 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε επίπεδο ΕΕ, η Επιτροπή πρότεινε ότι τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες χωρίς να ενεργοποιήσουν τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα.

Η προοπτική μιας σημαντικής δημοσιονομικής τόνωσης είχε άμεσο αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ

Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ