Μπορεί η Ευρώπη να βίωσε ορισμένες «απολαυστικές» εβδομάδες βελτίωσης του κλίματος, λόγω της δημοσιονομικής στροφής της Γερμανίας, ωστόσο, η μεταστροφή της διάθεσης από τις ανακοινώσεις δασμών που πλησιάζουν στις 2 Απριλίου από τις ΗΠΑ ήταν αρκετά «βάναυση».

Αυτό αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή της για την Ευρώπη η Bank of America, η οποία παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ότι είναι δύσκολο να παρακολουθεί κανείς μια σειρά απειλών, από «αμοιβαίους» δασμούς συμπεριλαμβανομένου ή εξαιρούμενου ΦΠΑ ή άλλων μη δασμολογικών φραγμών στο εμπόριο. Μάλλον δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι θα μπορούσαμε να δούμε ένα γενικό δασμό 20% στις εισαγωγές της ΕΕ, όπως φαίνεται να πιστεύουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο 25 μονάδες βάσης του ΑΕΠ της ευρωζώνης εντός ενός έτους και ακόμη περισσότερο εάν τα αντίποινα κυριαρχήσουν, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην πρόσφατη ομιλία της στο κοινοβούλιο της ΕΕ, υπενθυμίζει η Bank of America.

Τα αντίποινα είναι πιθανά, αλλά εάν οι δασμοί των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί, οι κίνδυνοι κλιμάκωσης που εκτείνονται πέρα από τους “απλούς” δασμούς σε αγαθά, π.χ. συμπεριλαμβανομένης της δράσης της ΕΕ στις υπηρεσίες των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αλλάξουν τις εκτιμήσεις, κυρίως επειδή θα μπορούσαν να βλάψουν την ευρωπαϊκή οικονομία πιθανώς σχετικά λιγότερο βραχυπρόθεσμα.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Η Bank of America επαναλαμβάνει πλέον την ισχυρή πεποίθησή της για μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ τον Απρίλιο. Επίσης, οι δημοσιονομικές ανακοινώσεις της Γερμανίας προκάλεσαν έναν πιο προβλέψιμο κύκλο πολιτικής και ως εκ τούτου κάποιες δεύτερες σκέψεις για το τι θα κάνει η ΕΚΤ, αλλά τα δεδομένα (εξαιρουμένων των απειλών για τους δασμούς) ήταν επαρκή για να δικαιολογήσουν μια περικοπή τον Απρίλιο (και όχι μόνο).

Από την πλευρά του πληθωρισμού, ο «ιχνηλάτης αποπληθωρισμού» του Φεβρουαρίου είναι και πάλι ενθαρρυντικός. Ο εποχικά διορθωμένος δομικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επέστρεψε στον στόχο μετά από προσαρμογές τον Ιανουάριο, οι οποίες ήταν μικρότερες από εκείνες του 2024.

Τα δεδομένα κλίματος δεν είναι επίσης καλά. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε ξανά τον Μάρτιο, ανατρέποντας κάθε ένδειξη αισιοδοξίας. Ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης βελτιώθηκε κατά 0,2 μονάδες, φτάνοντας τις 50,4 τον Μάρτιο, αλλά δεδομένης της εποχικότητας του περασμένου έτους, αυτό ισοδυναμεί με την επίδραση ενός σοκ αβεβαιότητας μίας τυπικής απόκλισης.

Οι όροι χρηματοδότησης έχουν επίσης αυστηροποιηθεί. Η πραγματική καμπύλη απόδοσης έχει ανέβει και κλιμακώνεται – αυτό δεν είναι πλέον είδηση, φυσικά, αλλά συνεχίζει να εντείνεται.

Επιπτώσεις πιθανών αποφάσεων των ΗΠΑ στη ζώνη του ευρώ

Το βασικό σενάριο της Bank of America είναι η ευρωζώνη να έχει αύξηση του ΑΕΠ 0,9/1,1% το 2025/26, με πληθωρισμό 1,8%/1,6%, αντίστοιχα, και μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 1,5% έως τον Σεπτέμβριο πριν από την έναρξη ενός μικρού κύκλου αύξησης στις 26 Δεκεμβρίου.

Καθώς πλησιάζουμε στις 2 Απριλίου οι ανακοινώσεις δασμών των ΗΠΑ δεν είναι ενθαρρυντικοί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί με εισαγωγικούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, ίσως παρόμοιους συντελεστές σε φάρμακα και τρόφιμα.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ φαίνεται να προετοιμάζονται για μια γενική αύξηση των δασμών των ΗΠΑ στις εισαγωγές της ΕΕ στο 20%. Αυτό θα ήταν μια σημαντική απόκλιση από την υπόθεση εργασίας και αναμφισβήτητα θα αυξήσει επίσης τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένων των αντιποίνων πέρα από τον τομέα των αγαθών.

Προφανώς, οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι σημαντικοί, με την Bank of America να επαναλαμβάνει ότι από την προοπτική της ευρωζώνης, οι αποπληθωριστικές επιδράσεις πιθανότατα θα υπερισχύσουν της ονομαστικής επίδρασης των μέτρων αντιποίνων στην περιοχή.

Τι γίνεται αν τα αντίποινα δεν σταματούν στα αγαθά;

Με τον ίδιο τρόπο που περιμένουμε τις λεπτομέρειες της ανακοίνωσης της 2ας Απριλίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, παραμένουμε επίσης σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο αντιποίνων από την ΕΕ, επισημαίνει επίσης η Bank of America.

Η πρώτη γραμμή άμυνας θα είναι το σύνολο των μέτρων που είχαν ήδη ανακοινωθεί πριν από μερικές εβδομάδες, η εφαρμογή των οποίων αναβλήθηκε για τα μέσα Απριλίου με την ελπίδα, για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στο δρόμο προς αυτή την προθεσμία.

Αυτή η απάντηση της ΕΕ ταιριάζει με την υπόθεση εργασίας της Bank of America ότι η Ευρώπη θα ακολουθούσε μια χειρουργική και όχι μια γενική προσέγγιση, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων (δηλαδή σύμφωνα με τον ΠΟΕ).

Αλλά αμφιβάλλει ότι η ΕΕ θα ήταν διατεθειμένη να ανταποκριθεί περισσότερο από αυτό με τη μορφή δασμών στα αγαθά. Πράγματι, εάν επρόκειτο να υπάρξουν γενικοί δασμοί 25% στα αγαθά της ΕΕ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Bank of America δεν θα εκπλαγεί να δει «χειρουργικά» αντίποινα για αγαθά μαζί με μέτρα στον τομέα των υπηρεσιών.

Πρόσφατες αναφορές υποδεικνύουν ότι η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μέσο κατά του καταναγκασμού, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τέτοιου είδους (και άλλα) μέτρα που δεν προσανατολίζονται στο εμπόριο αγαθών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή