Στο ιλιγγιώδες ποσό των 1,4 τρισ. δολαρίων κοστολογεί το τίμημα για την παγκόσμια οικονομία του εμπορικού πολέμου Τραμπ που θα προκληθεί από την επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές νέα μελέτη, που αποτιμά τις επιπτώσεις ενός σπιράλ αντιποίνων, που παρουσίασαν οι Financial Times. Το τίμημα δε για την αμερικανική οικονομία είναι να υποστεί τις υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες.

Η μελέτη των οικονομολόγων του βρετανικού πανεπιστημίου Aston εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα δασμολογικό  επιβάλλει πολύπλοκες αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο, ξεκινώντας από τη Βόρεια Αμερική μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά, πριν διαχυθεί στην Ευρώπη και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. O όρος tit for tat χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας κατάστασης όπου κάποιος ανταποδίδει το ίδιο, ειδικά σε αντίποινα για κάτι επιζήμιο.

Η οικονομετρική ανάλυση του χειρότερου σεναρίου, όπου οι εμπορικοί εταίροι θα απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα στις ΗΠΑ, δείχνει ότι ο δασμολογικός πόλεμος του προέδρου Τραμπ θα προκαλέσει εκτεταμένες εμπορικές διαταραχές, άνοδο των τιμών και πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Μέχρι αύριο Τετάρτη που ο Τραμπ θα ανακοινώσει σε εκδήλωση στον Κήπο των Τριαντάφυλλων το ύψος των νέων δασμών υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα είναι οι αμοιβαίοι δασμού και πώς θα αντιδράσουν οι οικονομίες.

Το μοντέλο των καθηγητών του Aston εξετάζει έξι κλιμακούμενα σενάρια, χρησιμοποιώντας δεδομένα διμερούς εμπορίου των ΗΠΑ με 132 χώρες το 2023 για να αποτυπώσεις τις πιθανές επιπτώσεις.

Μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση

Αν και ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένες από τις διαταραχές στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις, καθώς τα εμπορικά πρότυπα μετατοπίζονται για να αποφύγουν τους δασμούς, οι συνολικές επιπτώσεις είναι αρνητικές όταν ο εμπορικός πόλεμος επεκτείνεται.

Σ’ έναν ολοκληρωτικά παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο οι ΗΠΑ θα βιώσουν τις χειρότερες πληθωριστικές επιπτώσεις

Ο Jun Du, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Aston, εξηγεί ότι η μοντελοποίηση έδειξε ότι αν οι χώρες επέβαλαν δασμούς 25% η μία στην άλλη, θα είχε παρόμοιες επιπτώσεις με τον εμπορικό πόλεμο του 1930 που εμβάθυνε τη Μεγάλη Ύφεση.

«Τα ευρήματα αυτά ευθυγραμμίζονται με ιστορικά προηγούμενα, όπως οι δασμοί Smoot-Hawley και οι σύγχρονες εμπορικές συγκρούσεις, καταδεικνύοντας πώς ο προστατευτισμός διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα, διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και επιβάλλει δυσανάλογο κόστος στους καταναλωτές», έγραψε.

Σε έναν ολοκληρωτικά παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, όπου οι εταίροι θα προβούν σε αντίποινα για να ισοφαρίσουν τους δασμούς του Τραμπ, οι ΗΠΑ θα βιώσουν τις χειρότερες πληθωριστικές επιπτώσεις από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με την έρευνα.

πληθωρισμός

Αυτό το σενάριο θα προκαλούσε «σημαντικές διαταραχές στο διεθνές εμπόριο και την οικονομική δραστηριότητα», προειδοποιεί η ανάλυση, με τις αμερικανικές εξαγωγές να μειώνονται περισσότερο από 43% .

Το σενάριο εμπορικού πολέμου με Καναδά, Μεξικό και Κίνα

Στο υποθετικό σενάριο όπου ο πόλεμος περιορίζεται στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα που απαντούν με δασμούς 25% στους δασμούς που επιβάλλει ο Τραμπ, όλες οι πλευρές βιώνουν μια απότομη πτώση του εμπορίου που ξεπερνά το 30%.

Η συρρίκνωση του εμπορίου οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην «οικονομική ευημερία», μετρούμενη σε πραγματικούς όρους του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ υποφέρουν λιγότερο από το Μεξικό και τον Καναδά, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ισορροπία δυνάμεων στις οικονομικές σχέσεις.

Σε αυτό το σενάριο, το πλήγμα στην οικονομική ευημερία των ΗΠΑ (πραγματικό εισόδημα) προβλέπεται στο 1,1% σε σύγκριση με μείωση 7 και 5% αντίστοιχα για το Μεξικό και τον Καναδά, με τις αρνητικές επιπτώσεις να εξελίσσονται σε διάστημα πέντε έως δέκα ετών.

Το τίμημα για την Ιρλανδία

Ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η οποία έχει στενές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ που βασίζονται σε ιδιαίτερα ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, διαπιστώνεται ότι κινδυνεύουν δυσανάλογα.

Ενώ η Ιρλανδία θα βιώσει μια μικρή άνοδο των εξαγωγών και των εισαγωγών στο σενάριο εμπορικού πολέμου Καναδά-Μεξικού-ΗΠΑ, το κέρδος αυτό αντιστρέφεται σε πτώση των εξαγωγών κατά 6,6% και των εισαγωγών κατά σχεδόν 13%, σε περίπτωση εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ.

Ο Du εκτιμά ότι η λιγότερο διαφοροποιημένη εμπορική βάση της Ιρλανδίας σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες χώρες, οι οποίες έχουν βαθύτερες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, την καθιστά πιο ευάλωτη στο να «βρεθεί στα διασταυρούμενα πυρά» μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Παρόμοιες επιπτώσεις αναμένονται και σε μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Νότια Κορέα, η οποία εξαρτάται ιδιαίτερα από τις εξαγωγές αυτοκινήτων.

Η Βρετανία

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την πιο ευέλικτη εμπορική του πολιτική εκτός ΕΕ. Αλλά προειδοποίησε ότι η μονομερής δράση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να «επιβαρύνει τη σχέση του» με τις Βρυξέλλες και να πλήξει τις ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι καμία οικονομία δεν βγαίνει αλώβητη από τις συστημικές δασμολογικές κλιμακώσεις, καθώς οι σπείρες αντιποίνων σπάνε την πολυμερή συνεργασία και ενισχύουν την παγκόσμια αστάθεια», καταλήγει ο Du.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή