Η Κίνα είναι πρόθυμη να αγοράσει περισσότερα προϊόντα από την Ινδία για να εξισορροπήσει το εμπόριό της, δήλωσε ο πρεσβευτής του Πεκίνου Xu Feihong λίγο πριν από την ανακοίνωση των δασμών των ΗΠΑ που αναμένεται να πλήξουν τους γείτονες της Νότιας Ασίας.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την ινδική πλευρά για την ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας στο εμπόριο και σε άλλους τομείς και για την εισαγωγή περισσότερων ινδικών προϊόντων που είναι κατάλληλα για την κινεζική αγορά», είπε ο πρέσβης στην Ινδία, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Global Times της Κίνας.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ των γειτόνων ανήλθε στα 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας, με την Ινδία να παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα. Οι κύριες εξαγωγές της Ινδίας περιλαμβάνουν πετρέλαιο, σιδηρομετάλλευμα, θαλασσινά και φυτικό έλαιο, ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Οι δηλώσεις αυτές αφορούσαν την 75η επέτειο των διπλωματικών δεσμών των δύο κρατών. Σε ένα συγχαρητήριο μήνυμα για την εκδήλωση, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε επίσης για ισχυρότερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο πολυπληθέστερων χωρών του κόσμου, σύμφωνα με την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας. Είναι η σωστή επιλογή για τα δύο έθνη να είναι εταίροι, είπε ο Σι σε μήνυμά του προς τον πρόεδρο της Ινδίας, προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμος να εμβαθύνει τον συντονισμό σε μεγάλα διεθνή θέματα και να διαφυλάξει από κοινού την ειρήνη στις συνοριακές περιοχές.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ των γειτόνων ανήλθε στα 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας, με την Ινδία να παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα

Κίνα και Ινδία στο στόχαστρο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να επιβάλει αμοιβαίους δασμούς την Τετάρτη σε χώρες σε όλο τον κόσμο, εγκάλεσε την Κίνα και την Ινδία για εμπορικές πρακτικές που θεωρεί άδικες.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επαίνεσε τον Τραμπ σε ένα podcast τον Μάρτιο και έκανε παραχωρήσεις για να κατευνάσει τον ηγέτη των ΗΠΑ. Ο Μόντι είπε επίσης ότι συνεργάζεται με τον Κινέζο Πρόεδρο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στα σύνορα.

Οι καλές σχέσεις μεταξύ των γειτόνων με πυρηνικά όπλα δέχθηκαν πλήγμα μετά από συγκρούσεις σε μια αμφισβητούμενη περιοχή των Ιμαλαΐων το 2020, όταν οι αψιμαχίες μεταξύ των στρατευμάτων οδήγησαν στις πρώτες θανατηφόρες συγκρούσεις σε τέσσερις δεκαετίες. Το Νέο Δελχί αντεπιτέθηκε οικονομικά, εμποδίζοντας τις επενδύσεις και περιορίζοντας την πρόσβαση στην τεράστια ινδική αγορά ειδικά για τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας.

Ο Σι και ο Μόντι συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS πέρυσι, συμφωνώντας να επανεκκινήσουν τις απευθείας πτήσεις σε ένδειξη απόψυξης. Δεν είχαν καμία επίσημη διμερή συνάντηση πριν από αυτήν από το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή