Σε συνέντευξή του στο NBC News, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τον Πούτιν για την επίθεση στην αξιοπιστία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και απείλησε να επιβάλει δασμούς από 25-50% στις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, εάν δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Τα σχόλια του Τραμπ σηματοδότησαν μια αλλαγή στον τόνο του απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος είχε δημιουργήσει ανησυχία στους πολιτικούς κόλπους της Ευρώπης. Πέραν τούτου είχε πραγματοποιήσει τις τελευταίες έξι εβδομάδες, δημόσιες επιθέσεις κατά του Ζελένσκι με αποκορύφωνα την καταστροφική συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ενώ παράλληλα έχει απαιτήσει όλο και περισσότερες παραχωρήσεις από την Ουκρανία στη συμφωνία για τα ορυκτά.

Οι δευτερεύοντες δασμοί του Τραμπ

Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, μια έννοια παρόμοια με τις δευτερεύουσες κυρώσεις, οι οποίες τιμωρούν τα έθνη που συναλλάσσονται με χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως το Ιράν ή η Ρωσία. Αυτές οι κυρώσεις αποθαρρύνουν τις παγκόσμιες τράπεζες και επιχειρήσεις από το να συνεργαστούν με χώρες όπως το Ιράν και η Ρωσία από φόβο μήπως χάσουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Ενώ οι δευτερογενείς δασμοί είναι μια σχετικά νέα ιδέα, ο Τραμπ επέβαλε πρόσφατα δασμούς 25% στις εισαγωγές από κάθε χώρα που αγοράζει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Εάν εφαρμοστούν δευτερεύοντες δασμοί στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό. Το 2024, το ρωσικό πετρέλαιο αποτελούσε το 35% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Ινδίας και το 19% των εισαγωγών της Κίνας, ενώ η Τουρκία εισήγαγε το 58% του διυλισμένου πετρελαίου της από τη Ρωσία το 2023.

Δεν είναι σαφές αν οι δασμοί αυτοί θα είναι πρόσθετοι ή θα αντικαταστήσουν τους ισχύοντες δασμούς, αλλά ο Τραμπ έχει απειλήσει με αμοιβαίους δασμούς όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ από τις 2 Απριλίου.

Η Ινδία υποστηρίζει ότι η αγορά ρωσικού πετρελαίου συμβάλλει στη διατήρηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου σταθερών, απελευθερώνοντας αργό από άλλες πηγές για τις δυτικές χώρες. Χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο, οι χώρες θα έπρεπε να αγωνίζονται για περιορισμένες προμήθειες, ανεβάζοντας τις τιμές, σύμφωνα με τα όσα λέει η Ινδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή