Μία ακόμα συνάντηση με τον τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν προγραμματίζει ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στις 3 και 4 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Το ΑΣΣ στη συνάντηση που θα έχουν Γεραπετρίτης – Φιντάν

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν αν υπάρχει περιθώριο διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο προβλέπεται να γίνει αυτή τη φορά στην Άγκυρα, εντός του Απριλίου, δεδομένων και των αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Αρμόδιες πηγές απαντώντας στο αν τελικά θα μπορούσε να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας σε αυτή την χρονική στιγμή πάντως δεν έλεγαν ότι έχει «μπει στον πάγο». Σημείωναν δε ότι οι πιθανότητες θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι 50-50.

Προσεκτική στις διατυπώσεις της η Αθήνα για τον Ιμάμογλου

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στις διατυπώσεις της, αφού η διατήρηση του καλού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει ζητούμενο και την ίδια στιγμή η διπλωματική πρακτική δεν επιτρέπει επιθετικές δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευθεία παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις ξένου κράτους.

Άλλωστε Αθήνα και Άγκυρα έχουν μία σειρά άλλα εμπόδια να ξεπεράσουν τα οποία ενδέχεται να τεθούν και στη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών.

Τα αγκάθια στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι επίκεινται νέες έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και πέραν των έξι ναυτικών μιλίων, που ενδέχεται να προκαλέσουν την τουρκική αντίδραση.

Σε παλαιότερες συναντήσεις Γεραπετρίτη – Φιντάν πάντως αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι το θέμα της έντασης είχε τεθεί και είχε σημειωθεί από την ελληνική πλευρά ότι δεν πρέπει να είναι αφορμή για πρόκληση έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, διακινδυνεύοντας τη συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών.

Ερώτημα παραμένει και αν και πώς θα επηρεάσει, επισήμως τουλάχιστον, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το αίτημα της Chevron για έρευνες νότια της Κρήτης, σε περιοχές μάλιστα από τις οποίες περνάει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και αν η Τουρκία θα επιχειρήσει να καθοδηγήσει τη Λιβύη να αντιδράσει, αφού με βάση τους παράνομους ισχυρισμούς του τουρκολιβυκού συμφώνου αυτά που θίγονται είναι τα υποτιθέμενα συμφέροντα της Τρίπολης.

Σε μία περίοδο που η Τουρκία επιχειρεί να ενισχύσει το διπλωματικό της αποτύπωμα και να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της, οι αντιδράσεις για την πολιτική της οξύνονται στις Αραβικές χώρες.

Η βεντέτα Ερντογάν με το Ισραήλ

Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει νέα «βεντέτα» με το Ισραήλ και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υιοθετώντας μία ρητορική άκρως επιθετική, με αφορμή και τον πόλεμο στη Γάζα, με την Τουρκία να μιλά για «γενοκτονία», κάτι που δεν αφήνει αδιάφορη την ισραηλινή πλευρά. Το αντίθετο, η Άγκυρα χαρακτηρίζεται πλέον από το Ισραήλ ως πρόβλημα.

Αντίστοιχα καχυποψία απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εμφανίζουν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και όχι μόνο.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα