
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέκρινε χθες Δευτέρα την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν με τα δικά του προβλήματα με τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας το ότι στερήθηκε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια η ηγετική μορφή του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας «πολύ μεγάλη υπόθεση».
«Αυτό θυμίζει τη χώρα μας, αυτό θυμίζει πάρα πολύ ετούτη τη χώρα», δήλωσε ο κ. Τραμπ, ο οποίος καταδικάστηκε πέρυσι για υπόθεση απάτης με σκοπό την απόκρυψη πληρωμής σε ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών ώστε να εξαγοραστεί η σιωπή της.
«Ξέρω πολύ καλά πώς είναι, και πολλοί θεωρούσαν πως δεν θα καταδικαζόταν για τίποτα»
Η καταδίκη της 56χρονης πολιτικού, η ρητορική της οποίας έχει συγκριθεί επανειλημμένα μ’ αυτήν του προέδρου των ΗΠΑ, είναι βαρύ πλήγμα για μια από τις κυριότερες μορφές της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, που θεωρείτο φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027 στη Γαλλία.
«Ξέρω πολύ καλά πώς είναι, και πολλοί θεωρούσαν πως δεν θα καταδικαζόταν για τίποτα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Αλλά της απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα για πέντε χρόνια, και είναι η επικρατέστερη υποψήφια. Αυτό θυμίζει τη χώρα μας, αυτό θυμίζει πάρα πολύ ετούτη τη χώρα».
Ανησυχία για τις αντιδράσεις
Η γαλλική δικαιοσύνη εξέφρασε την ανησυχία της για τις μανιασμένες αντιδράσεις στην απόφαση, καθώς η παράταξη της κυρίας Λεπέν και οπαδοί της, όπως και ηγέτες της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και διεθνώς, εξεγείρονται.
«Απειλές που στοχοποιούν προσωπικά τους δικαστικούς οι οποίοι χειρίστηκαν την υπόθεση, όπως και δηλώσεις πολιτικών ηγετών (…) για την καταδίκη (…) δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές σε μια δημοκρατική διαδικασία», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής δικαιοσύνης, που παρότρυνε να επιδειχτεί «μετριοπάθεια».
Η απαγόρευση του εκλέγεσθαι δεν μπορεί ν’ ακυρωθεί μ’ έφεση, πάντως η κυρία Λεπέν θα διατηρήσει την έδρα της στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ως το τέλος της θητείας της.
Της επιβλήθηκαν επίσης ποινή 4ετούς φυλάκισης (δυο χρόνια με αναστολή, δυο χρόνια κατ’ οίκον κράτησης) και πρόστιμο 100.000 ευρώ, ωστόσο ακόμη η κυρία Λεπέν δεν έχει εξαντλήσει τα ένδικα μέσα της.
Πηγή: ΑΠΕ


Latest News

Bloomberg: Η Ελλάδα θα δαπανήσει 25 δισ. ευρώ για την άμυνα τα επόμενα 12 χρόνια
Το ρεπορτάζ του Bloomberg για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Εξοπλιστικό πακέτο 25 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή το πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος

ΠΟΜΙΔΑ: Αιτήματα προς την πολιτεία για τον καθαρισμό οικοπέδων
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Ψαρεύουν θύματα με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» – Προσοχή σε αυτόν τον αριθμό
Οι αρχές εφιστούν την προσοχή για τηλεφωνική απάτη – Καλούν από αριθμούς που εμφανίζονται ως οι επίσημοι αριθμοί δημόσιων υπηρεσιών

Εξοπλιστικό: Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Άμυνα
Κόντρα κορυφής αναμένεται σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στις 11:00, για την αμυντική πολιτική της χώρας

Γαλάζιο αντάρτικο για τις αυξήσεις στους ενστόλους
Νυν και πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ βάλλουν κατά του Μαξίμου και του υπ. Οικονομικών ζητώντας την επέκταση του δημοσιονομικού μέτρου σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και Πυροσβεστική

Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ - Θρυλικός ηθοποιός του Batman και του Top Gun
Σε ηλικία 65 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ.

ΚΕΦΙΜ: Τα προβλήματα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών – Οι τρόποι επίλυσης
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΦΙΜ

Σε μία πλατφόρμα όλες οι διαθήκες
Για πρώτη φορά δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για ιδιόγραφες διαθήκες - Για ταχύτητα, ασφάλεια, μυστικότητα και αποσυμφόρηση δικαστηρίων μιλάει η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών

Τα ήξεις αφήξεις του Ντόναλντ Τραμπ
Προχθές τα είχε με τον Πούτιν, μετά επιτέθηκε ξανά στον Ζελένσκι ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει πως ενδεχομένως να διεκδικήσει τρίτη θητεία παρά τα όσα λέει το αμερικανικό Σύνταγμα