Πολύ «πικρή» γεύση μας άφησε η χθεσινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά έτσι είναι όταν μια αγορά έτρεχε με +18% από την αρχή του έτους.
Οι διορθώσεις μιας bull market είναι γρήγορες και βίαιες. Σε αντίθεση με εκείνες μιας bear market.
Προσώρας δεν υπάρχει κάποια πηγή ανησυχίας που έχει να κάνει με την εγχώρια αγορά, αλλά ουδείς μπορεί να καθησυχάσει με τις εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Αργά ή γρήγορα θα έφτανε και στη Λ. Αθηνών και η αβεβαιότητα.
Θα συνεχιστεί το volatility
Γι’ αυτό και χρειάζεται σύνεση και προσοχή το επόμενο διάστημα. Αύριο, 2 Απριλίου, άλλωστε θα ξέρουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει με τους δασμούς του.
Εντούτοις τα σημάδια μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι εισροές στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν μεγάλες για να «ξαναφύγουν» τόσο γρήγορα.
Ιδιαίτερα σε μια ρηχή αγορά όπως είναι η ελληνική.
———————————–
Oι τράπεζες στο επίκεντρο
Φυσικά οι τίτλοι που υπεραπέδωσαν το τελευταίο τετράμηνο, ήταν αυτοί που πρωταγωνίστησαν στην πτώση, με τις τράπεζες και τη Metlen να είναι αυτές που δέχτηκαν τις εντολές του profit taking.

Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει κάτι, για την ώρα, αρνητικό.
Άλλωστε, και οι δύο πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις.
Έχει πάρει… φόρα η αμυντική βιομηχανία
Ήδη η Metlen χτες ανακοίνωσε μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία στην αμυντική βιομηχανία με την Iveco Defence Vehicles (IDV), του ομίλου Iveco Group που ανήκει στην οικογένεια της ιταλικής επιχειρηματικής αυτοκρατορία των Ανιέλλι.
Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν Μνημόνιο Αποκλειστικής Συνεργασίας (MoU), εγκαινιάζοντας μια συνεργασία για την από κοινού συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ανανέωση του στόλου στρατιωτικών φορτηγών – θωρακισμένων και μη – των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ουσιαστικά, η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας εδραιώνεται στο Βόλο και η συνεργασία METLEN – Iveco επισφραγίζει τη στρατηγική θέση της χώρας μας.
Η ΙDV, θυγατρική του ομίλου Iveco, είναι ένας από τους σημαντικούς παίκτες στην αμυντική βιομηχανία και ιδίως στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.
Εξειδικεύεται στην παραγωγή στρατιωτικών φορτηγών, τεθωρακισμένων οχημάτων και στην παροχή λύσεων για τις ένοπλες δυνάμεις διεθνώς.
———————————————–
Διαφοροποιεί τις πηγές η Alpha Bank
Στους κόλπους της Alpha Bank θα διαβάζουμε πλέον τις αναλύσεις της AΧΙΑ Ventures, καθώς η τράπεζα κατέληξε σε συμφωνία με τους ιδρυτές και κύριους μετόχους της AXIA Ventures Group.
Η συμφωνία προβλέπει την εξαγορά του συνόλου (και σε κάθε περίπτωση όχι λιγότερου από το 95%) του μετοχικού κεφαλαίου της AXIA.
Η τρίτη εξαγορά της Alpha Bank το 2025
Πρόκειται για την τρίτη φετινή εξαγορά που δρομολογεί για την Alpha Bank ο CEO, Βασίλης Ψάλτης.
Η πρώτη αφορά την εξαγορά μίας fintech στον τομέα του factoring (FlexFin), την οποία θα συγχωνεύσει με τη θυγατρική της ABC Factors.
Η δεύτερη και πιο πρόσφατη αφορά την απόκτηση του συνόλου του υγιούς ενεργητικού και του παθητικού της Astrobank στην Κύπρο έναντι 205 εκατ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς και τη συγχώνευση με τη θυγατρική της στην Κύπρο, η Alpha Bank θα εξασφαλίσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ οργανικά έσοδα ετησίως, ενώ θα καταστεί ο τρίτος μεγαλύτερος συστημικός όμιλος στη Μεγαλόνησο.
——————————–
Η κοιλάδα των «DC»
Καλύτερη ήταν η συμπεριφορά της ΔΕΗ χτες, επίσης, καθώς έχει αρχίσει και φαίνεται στην αγορά το τι θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία.
Η λέξη – κλειδί είναι η «ευρωατλαντική συνεργασία».
Κατά τη στήλη, εκεί αποκωδικοποιείται το όραμα του προέδρου και CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, για τη μετατροπή της επιχείρησης σε powertech πρωταθλητή.

Τα επόμενα βήματα Στάσση
Σύμφωνα με τον ίδιο η ΔΕΗ είναι κόμβος ενέργειας και data centers στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: «Ο κόσμος της ενέργειας χρειάζεται την τεχνολογία για να διαχειριστεί την ενέργεια και ο κόσμος της ψηφιακής τεχνολογίας χρειάζεται την ενέργεια για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση σε ΑΙ».
Σε πρώτη φάση το project προβλέπει την κάλυψη ενεργειακών αναγκών 300 MW και στη δεύτερη φάση 1 GW.
Η αφρόκρεμα των παγκόσμιων think tanks
Ο Γιώργος Στάσσης μίλησε σε συζήτηση που διοργάνωσαν στην Αθήνα τα δύο μεγάλα think tanks GMF και CSIS που εδρεύουν στις ΗΠΑ.
Μία συνεργασία με την αφρόκρεμα στην ουσία των think tanks, που ξεκίνησε από πέρυσι η ΔΕΗ με αντίστοιχη εκδήλωση στην Ουάσιγκτον.
Πρόκειται για το γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών- German Marshall Fund of the United States (GMF), με έδρα στην Ουάσιγκτον και γραφεία στην Άγκυρα, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, το Παρίσι και τη Βαρσοβία.
Αλλά και για το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), που αφιερωμένο στην προώθηση πρακτικών ιδεών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του κόσμου.
———————————————-
Αμερικανικός δίαυλος και από Παπασταύρου
Δίαυλο επικοινωνίας με την άλλη όχθη του Ατλαντικού όμως έχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας των ΗΠΑ, Doug Burgum.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και οι ενεργειακές εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα τις δύο χώρες.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ», με αμφότερες τις πλευρές να συμφωνούν πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τις στενές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
————————————-
ΑΙ στις μπαταρίες
Μπορεί στη μεγάλη εικόνα να λείπει η έρευνα και η καινοτομία από τη χώρα μας, αλλά η Sunlight Group σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προχωρά στην ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης για την πρόβλεψη βασικών παραμέτρων μπαταριών.

Ουσιαστικά δηλαδή, ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη γενιά ενεργειακών τεχνολογιών σε βιομηχανικές και ερευνητικές εφαρμογές.
Οι εφαρμογές της καινοτόμου αυτής πρωτοβουλίας θα αξιοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι κατασκευαστές μπαταριών, καθώς επίσης και σε ερευνητικούς οργανισμούς με αντικείμενο την ενεργειακή απόδοση και την καινοτομία στον τομέα της ενέργειας.
———————————
Έληξε η προθεσμία
Στο μεταξύ, χτες, ήταν και η τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις λειτουργίας Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, με έξι αιτήσεις να έχουν υποβληθεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν δύο ακόμη.
Στις «σίγουρες» έξι είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τέσσερα Βρετανικά Πανεπιστήμια και το γαλλικό Sorbonne Paris Nord.
Ουσιαστικά αυτά τα έξι λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα ως Κολλέγια, με εξαίρεση το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Οι φάκελοι των Πανεπιστημίων θα εξεταστούν από το υπουργείο Παιδείας, κι εφόσον κριθούν θετικά θα μπορούν να λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον σε ένα, επί της ουσίας, “λευκό πεδίο” είναι μεγάλο.
Και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Οι εξελίξεις τρέχουν όμως και στη δευτεροβάθμια, καθώς το βρετανικό fund ISP (International School Partnerships), ένα διεθνές δίκτυο με 106 σχολεία σε όλο τον κόσμο, απέκτησε τον έλεγχο της «Ελληνογερμανικής Αγωγής».
Την είδηση ανακοίνωσε η διοίκηση του Σχολείου Στέλιος και Σταύρος Σάββας στους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους.
————————————-
Αύξηση των μαθητών…
Τώρα αν αναρωτιέστε τι έπαθαν τα ξένα funds και επενδύουν σε μεγάλα και ιστορικά ελληνικά ιδιωτικά σχολεία, η απάντηση δίνεται από τα στοιχεία για τους μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των μαθητών σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία αυξήθηκε από 15.982 την ακαδημαϊκή περίοδο 2018-2019, σε 24.264 μαθητές κατά τη σχολική περίοδο 2021-2022.
Ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία αυξήθηκε από 38.027 το 2018-2019 σε 40.634 το 2021-2022, στα γυμνάσια από 16.098 σε 20.335 και στα λύκεια από 14.615 σε 16.871.
Οι αριθμοί… απαντούν…
Latest News

Έφτασε η μεγάλη μέρα, «κλειδώνει» το τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Μερτς, τα περιθώρια Metlen, η σειρά της Qualco, το project του Χατζηδάκη και το στοίχημα Ανδρεάδη
Με κομμένη την ανάσα...

Τα 11 δισ. των 37 εισηγμένων, συζητήσεις για Πύργο του Πειραιά και ΜΙΝΙΟΝ, περιμένει η Trastor, διευρύνει την παρουσία του ο Νάτσης, έρχεται νέα αγορά στην ενέργεια
Αντίστροφη μέτρηση

Το σενάριο για Chevron και ExxonMobil, το ν/σ για την κεφαλαιαγορά, οι παρουσίες Χατζηδάκη, πόσο παραγωγικό είναι το Δημόσιο και το οικόπεδο του… Ιπποδρόμου
Τα θετικά νέα για τους υδρογονάνθρακες

Προκαλεί το DNA της Ευρώπης ο Τραμπ, το hub της Πτολεμαΐδας, το story της Ideal, τα επόμενα βήματα Μυτιληναίου, ο «γρήγορος» Παπασταύρου, το εργοστάσιο του Τιτάνα, οι «21» στην Κύπρο
Παγκόσμιος «ταραξίας»

Βιάστηκε (;) ο Πόλσον, κάτι διαφεύγει στην κυβέρνηση, το 6% του τουρισμού, τα «νοίκια» της Chevron, το φράγμα της ΔΕΗ, τι είδε ο Εξάρχου, η τρεχάλα του Παπαστεργίου
Ακόμη και γκουρού κάνουν λάθη

Τι μισεί ο Βανς, ο νέος κατώτατος μισθός, τα ραντεβού Πιερρακάκη, η μεταγραφή της Attica Bank, τα σχέδια Δασκαλόπουλου, το μυστικό της Helleniq Energy
Ιστορική «γκάφα»

Σβήνει την κρίση το χρηματιστήριο, ο πιστός Γουάτσα, το παράδειγμα Στάσση, η ταχύτητα του AKTOR, σε τροχιά και πάλι η Advent, επανέρχεται η Σαντορίνη, η αξιολόγηση Δημοσίων Υπηρεσιών
Τι αγορά κι αυτή...

«Πιάνει» τις ΒΙΠΕ ο Θεοδωρικάκος, τι ετοιμάζει ένας billionaire στην Ανάβυσσο, το πράσινο «DNA» της ΔΕΗ, το κουδούνι από Σάμι και Λου Φάις, έρχεται και η Qualco
Το παίρνει πάνω του ο Θεοδωρικάκος

Που στοχεύουν Πιερρακάκης – Πιτσιλής, στο Αλουμίνιον ο Séjourné, το «χαρτί» της ΛΑΡΚΟ, ο χαλκός της Κύπρου, τα «λάδια» της Μινέρβα, οι ετοιμασίες του Βαρδινογιάννη και η νέα σελίδα για Φάις
Το πολλά υποσχόμενο δίδυμο...

Το timing της FAIS, η τιμητική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι γκρίνιες για την AIG Ελλάδος, γιατί φεύγει ο Πόλσον, η σύνταξη για Ζαχαριάδη, φεύγει για τα νησιά η Carrefour
Καλό timing