![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation.png)
Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο (από 3% τον Φεβρουάριο), ενώ το 2,2% άγγιξε στην ευρωζώνη από 2,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat.
Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8), κάτι που δείχνει ότι συνεχίζεται η ακρίβεια στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης «Τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης έχει η Ελλάδα. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat για τον Μάρτιο ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 1,7%, έναντι μέσου όρου 2,9% στις χώρες της Ευρωζώνης». Ακόμη, οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως «Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των μέτρων και των πολιτικών του υπουργείου Ανάπτυξης (εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου των τιμών, εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας κοκ)» ενώ τόνιζαν πως «Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα με στόχο την προστασία των καταναλωτών και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε η πλατφόρμα e-katanalotis.gr, όπου οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν προϊόντα και τιμές και να αποφασίσουν για τις επιλογές τους».

Αναφορικά με το σύνολο της ευρωζώνης, εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (3,4%, έναντι 3,7% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,9%, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-0,7%, έναντι 0,2% τον Φεβρουάριο).

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες μετρήσεις της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κατέβασε επίσης ταχύτητα στο 2,4% ετησίως, από 2,6% τον Φεβρουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,3% σε ετήσιο επίπεδο, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με τους δύο τελευταίους μήνες. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση 2,4%. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία (0,9%) και την Ισπανία (2,2%) «έτρεξε» επίσης πιο αργά σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στην Ιταλία, αντίθετα, οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο σε σχέση με τις προβλέψεις, αγγίζοντας το 2,1%.
Η «ανεβασμένη» πρόβλεψη της ΤτΕ για την Ελλάδα
Πληθωρισμό στο 2,9% για φέτος «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος (από 2,5% προηγουμένως) κάτι που συνεπάγεται πως η ακρίβεια θα είναι πιο υψηλή σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Με βάση τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα «πέσει» στο 2,3% το 2026 (θα παραμείνει πάνω από το όριο 2% που θέτει η ΕΚΤ) για να ανέβει ξανά στο 2,5% το 2027.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί ελαφρά ανησυχία, καθότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο ντόμινο ανατιμήσεων ανά τον κόσμο. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η ΤτΕ «κατεβάζει» και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι κατά την περίοδο 2025-2026, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% και 2,1% αντίστοιχα (2,5% και 2,3% προηγουμένως), σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο «Note on the Greek economy» , που δημοσίευσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα μειωθεί μόλις κατά 0,1 της μονάδας φέτος σε σχέση με το 3% του 2024. Μέχρι το τέλος του 2026, ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το όριο του 2% και συγκεκριμένα στο 2,3%, αλλά θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από αυτό. Ωστόσο, το 2027 αναμένεται μια εφάπαξ άνοδος του πληθωρισμού βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 2,5% λόγω της επίδρασης του ETS2 στον ενεργειακό τομέα.
Ο πυρήνας του πληθωρισµού (εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) αναµένεται να µειωθεί στο 2,2% έως το 2027, αντανακλώντας κυρίως τη µείωση του πληθωρισµού των µη ενεργειακών βιοµηχανικών αγαθών και σε µικρότερο βαθµό του πληθωρισµού των υπηρεσιών. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ο αναφερόμενος δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει στο 3,6% φέτος όπως και το 2024, ενώ το 2026 θα «πέσει» στο 2,8%.


Latest News

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας

Μπορεί να τηλεφωνήσω στον Πάουελ - Τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον πρόεδρο της Fed
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της

H UPS αγοράζει την καναδική Andlauer Healthcare Group αντι 1,6 δισ. δολ.
Η νέα εξαγορά επεκτείνει τις δυνατότητες της UPS στον τομέα της μεταφοράς υγειονομικού υλικού

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο - Όχι στην οικονομική πίεση της Κίνας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας ενώ οι ΗΠΑ ο επίσημος σύμμαχος ασφαλείας της