Εκτελεστικό διάταγμα με κανόνες που θα διευκολύνουν τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού σχεδιάζει η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

Σύμφωνα με τις πηγές που προέρχονται από την κυβέρνηση αλλά και από την αμυντική βιομηχανία το διάταγμα θα είναι παρόμοιο με τη νομοθεσία που πρότεινε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Γουόλτς, πέρυσι, όταν ήταν Ρεπουμπλικανός μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το εκτελεστικό διάταγμα θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις για μεγάλους αμερικανικούς αμυντικούς εργολάβους όπως η Lockheed Martin, η RTX Corp και η Boeing.
Το νομοσχέδιο που υποστηρίχθηκε από τον Waltz το 2024 προέβλεπε την τροποποίηση του νόμου για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων αυξάνοντας το ελάχιστο ποσό που προκαλεί την αναθεώρηση από το Κογκρέσο των εξαγωγών όπλων σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα προέβλεπε την αύξηση του ποσού από τα 14 εκατ. δολάρια στα 23 εκατ. δολάρια για τις μεταφορές όπλων και από τα 50 εκατ. σε 83 εκατ. δολάρια για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, αναβαθμίσεων, εκπαίδευσης και άλλων υπηρεσιών.

Τα όρια είναι υψηλότερα για τα μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και για τους στενούς εταίρους των ΗΠΑ, την Αυστραλία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία. Για τις συναλλαγές αυτές, το Κογκρέσο πρέπει να ενημερώνεται 15 ημέρες πριν από τη μεταφορά, σε σύγκριση με 30 ημέρες για τις περισσότερες άλλες χώρες.

Η πρώτη θητεία Τραμπ

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ εξέφραζε συχνά την απογοήτευσή του για τα μέλη του Κογκρέσου που καθυστερούσαν τις πωλήσεις ξένων όπλων λόγω ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή άλλων ανησυχιών.

Το 2019, εξόργισε πολλούς νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συναδέλφων του Ρεπουμπλικάνων, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των εντάσεων με το Ιράν. Αυτό του επέτρεψε να ξεφύγει από τον έλεγχο του Κογκρέσου των μεγάλων πωλήσεων όπλων και να ολοκληρώσει την πώληση όπλων που ξεπέρασε σε αξία τα 8 δισ. δολάρια στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Εκείνη την εποχή, τα μέλη του Κογκρέσου είχαν εμποδίσει επί μήνες τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, οργισμένα για τον απολογισμό των αμάχων από την αεροπορική εκστρατεία τους στην Υεμένη, καθώς και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή