
Το πλαίσιο του νόμου περί Ευθύνης Υπουργών στην Ελλάδα αναλύει το νέο κείμενο πολιτικής που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) και υπογράφει ο πρώην βουλευτής και σύμβουλος του ΑΣΕΠ Παναγιώτης Καρκατσούλης. «
Σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ, ο νόμος περί Ευθύνης Υπουργών στην Ελλάδα εισάγεται ήδη με το Σύνταγμα του 1864 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, ωστόσο η ισχύουσα σήμερα ρύθμιση μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει», σχολιάζει το ΚΕΦΙΜ.
Το ΚΕΦΙΜ
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι τα εξής:
* «Η συνταγματική πρόνοια για την ποινική ευθύνη των υπουργών απαντάται ήδη στο Σύνταγμα του 1864, ακολουθώντας άλλα ευρωπαϊκά συντάγματα με ανάλογες ρυθμίσεις. Έκτοτε, η πρόνοια αυτή παραμένει σταθερή και διακομματικά γενικά αποδεκτή.
* Η Βουλή, το κατ’ εξοχήν θεσμοθετημένο πολιτικό όργανο που σκοπό έχει την άσκηση της νομοθετικής λειτουργίας, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε δικαστική αρχή. Η εμπειρία από τις εξεταστικές και προκαταρκτικές επιτροπές με τα παράλληλα πορίσματα των κομμάτων είναι δηλωτική της αδυναμίας της να υποκαταστήσει τη δικαστική λειτουργία.
* Η διατύπωση του άρθρου 86 του Συντάγματος, καλύπτει οποιαδήποτε ποινικά κολάσιμη πράξη τελέστηκε από υπουργούς “κατά την άσκηση των καθηκόντων τους” κι όχι μόνον εκείνες που συνδέονται με το λειτούργημα ενός υπουργού. Εάν προσθέσει κανείς σε αυτή τη ρύθμιση και το ότι η ποινικώς κολάσιμη πράξη που εμπίπτει στο ειδικό καθεστώς παραγράφεται σε συντομότατο χρόνο, του οποίου η διάρκεια μπορεί να περιοριστεί σε μερικές εβδομάδες, τελικά η ρύθμιση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται ότι θα έλυνε.
* Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις οποίες η παραπομπή υπουργού αποφασίζεται από τη Βουλή. Η Βουλή παρέχει την άδεια δίωξης, δηλαδή αποφασίζει για την άρση της ασυλίας του.
* Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η αρμοδιότητα της εκδίκασης των υποθέσεων που σχετίζονται με την υπουργική ευθύνη ανατίθεται σε ειδικό δικαστήριο. Η διαφορά είναι πως στην Ελλάδα στο ειδικό δικαστήριο μετέχουν μόνον ανώτατοι δικαστές, ενώ στα δικαστήρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ισλανδία, Νορβηγία, Πολωνία) μετέχουν, εκτός από δικαστές, και βουλευτές κοινοβουλευτικών ομάδων».
Το ΚΕΦΙΜ δεν μένει, όμως, μόνο στις διαπιστώσεις, αλλά προχωρά και σε προτάσεις: επισημαίνεται, ειδικότερα, η αναθεώρηση του άρθρου του άρθρου 86 του Συντάγματος και του εκτελεστικού νόμου 3126/2003 στη «διπλή κατεύθυνση της οριοθέτησης των αδικημάτων για τα οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί η συνταγματική διάταξη και της κατάργησης του διαμεσολαβητικού ρόλου της Βουλής, καθώς και η ενίσχυση των κωδίκων δεοντολογίας της κυβέρνησης και των κομμάτων, αλλά και των κανόνων λογοδοσίας των υπουργών».
Εν κατακλείδι, ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ Νίκος Ρώμπαπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το θεσμικό πλαίσιο της ευθύνης των Υπουργών πρέπει να αλλάξει ώστε να γίνει σαφές πως οι σχετικές ρυθμίσεις εξυπηρετούν τη διαφάνεια και τη χρηστή διακυβέρνηση και όχι μικροκομματικές ανάγκες πολιτικής διαχείρισης. Η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος ώστε το ειδικό καθεστώς να καλύπτει μόνο τις πράξεις που συνδέονται με το λειτούργημα ενός υπουργού και η κατάργηση του διαμεσολαβητικού ρόλου της Βουλής είναι αναγκαίες κινήσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και την κατοχύρωση της ισονομίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών».


Latest News

Οι δασμοί Τραμπ φέρνουν αντιδράσεις – «Σταματήστε την δασμολογική τρέλα» λέει η ΕΕ
Ηγέτες χωρών στις οποίες επιβλήθηκαν δασμοί από τις ΗΠΑ, έχουν ήδη προβεί στις πρώτες τους δηλώσεις. Δείτε τους δασμούς προς όλες τις χώρες

Η Walmart «ανοίγεται» στα premium καλλυντικά
Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Αμερικής Walmart προσθέτει premium μάρκες ομορφιάς στα εμπορεύματά της

Η δικαστής που έριξε στο καναβάτσο τον Μασκ - Αβέβαιο το μέλλον του στο DOGE
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους έμπιστους ότι ο ρόλος του Ιλον Μασκ στο υπουργείο DOGE ίσως τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο

«Υψηλό» πρόστιμο για τη Meta από την Τουρκία
Η αμερικανική Meta, μητρική των Facebook, Instagram και WhatsApp, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι δεν συμμορφώνεται στις εντολές ελέγχου περιεχομένου εν μέσω πολιτικής αναταραχής

Νέος Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο Δημήτρης Αναγνώπουλος
Ο κ. Αναγνώπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Διαχείριση Τεχνικών Έργων»

Και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με ιδιωτικό πανεπιστήμιο - Η αίτηση στην Ελλάδα
Με το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στοχεύει στην επέκταση των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων

Bloomberg: Η Ελλάδα θα δαπανήσει 25 δισ. ευρώ για την άμυνα τα επόμενα 12 χρόνια
Το ρεπορτάζ του Bloomberg για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Εξοπλιστικό πακέτο 25 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή το πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος

ΠΟΜΙΔΑ: Αιτήματα προς την πολιτεία για τον καθαρισμό οικοπέδων
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Ψαρεύουν θύματα με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» – Προσοχή σε αυτόν τον αριθμό
Οι αρχές εφιστούν την προσοχή για τηλεφωνική απάτη – Καλούν από αριθμούς που εμφανίζονται ως οι επίσημοι αριθμοί δημόσιων υπηρεσιών