
Ανησυχητικά είναι τα σημάδια που έρχονται από την πλευρά του πληθωρισμού για την Ελλάδα, καθώς δείχνουν ότι θα έχει συνέχεια η ακρίβεια στη χώρα μας. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα (Εναρμονισμένος Δείκτης) διαμορφώθηκε στο 3% για ολόκληρο το 2024, παραμένοντας πάνω τόσο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,6%) όσο και από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης (2,4%). Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και το πρώτο τρίμηνο του 2025 , με τη χώρα μας παραμένει πάνω από το μέσο όρο, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο οι τιμές που μετράει η Eurostat αυξήθηκαν στην χώρα μας κατά 1,8% καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηναία αύξηση στις χώρες της Ευρωζώνης.
Ποιοι τομείς «ανεβαίνουν»
Συνολικά, η Ελλάδα κατέγραψε πληθωρισμό της τάξης του 3,1% για τον Μάρτιο ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης κινήθηκε στο 2,2%. Τι συνέβη όμως στις επιμέρους κατηγορίες. Οι υπηρεσίες παραμένουν σταθερά η ομάδα με την υψηλότερη ετήσια αύξηση τιμών αν και σημειώνεται μια μικρή επιβράδυνση σε σχέση με τον Φεβρουάριο με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 5,2% (3,4% στην ευρωζώνη) έναντι 5,3% (από 3,7% στην ευρωζώνη).
Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν αύξηση 0,2% τον Μάρτιο πάντα σε ετήσια βάση, ενώ τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 0,4%. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κατέγραψαν αύξηση 0,7% (από 1,4% τον Φεβρουάριο).

Ο δομικός πληθωρισμός (δείκτης που δε συμπεριλαμβάνει τις ευμετάβολες τιμές τροφίμων και ενέργειας) εκτιμάται στο 3,9% τον Μάρτιο από 4,2% που ήταν τον Φεβρουάριο, κάτι που δείχνει πως η ακρίβεια έχει απλωθεί παντού στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, στην ευρωζώνη, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες μετρήσεις της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κατέβασε επίσης ταχύτητα στο 2,4% ετησίως, από 2,6% τον Φεβρουάριο.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, «ζημιά» έκαναν τα τρόφιμα, ακολουθώντας μια αρκετά ανοδική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές των τροφίμων είναι αυτές που…ανέβηκαν τον Μάρτιο με τον δείκτη «τροφίμων, αλκοόλ και του καπνού» να αυξάνεται κατά 1,7% σε ετήσια βάση από ετήσια αύξηση 0,4% που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης «Τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης έχει η Ελλάδα. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat για τον Μάρτιο ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 1,7%, έναντι μέσου όρου 2,9% στις χώρες της Ευρωζώνης». Ωστόσο, είναι προβληματικό το γεγονός ότι οι τιμές στα τρόφιμα τράβηξαν και πάλι την…ανηφόρα.
Οι δασμοί Τραμπ και οι χειρότερες προβλέψεις
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια εύλογη ανησυχία, καθότι βρισκόμαστε στη σφαίρα των δασμών Τραμπ, κάτι που οδηγεί πολλούς οικονομολόγους να εκτιμούν πως οι συγκεκριμένες κινήσεις του Αμερικάνου προέδρου θα οδηγήσουν σε στασιμοπληθωρισμό. Εάν επαληθευτεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, εκκινώντας από μια αρνητικότερη βάση.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος «βλέπει» πληθωρισμό στο 2,9% για φέτος (από 2,5% προηγουμένως) κάτι που συνεπάγεται πως η ακρίβεια θα είναι πιο υψηλή σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Με βάση τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα «πέσει» στο 2,3% το 2026 (θα παραμείνει πάνω από το όριο 2% που θέτει η ΕΚΤ) για να ανέβει ξανά στο 2,5% το 2027. Και αυτά προκύπτουν με βάση τα σημερινά δεδομένα. Οι εξελίξεις σε σχέση με τους δασμούς ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμη δυσμενέστερες προβλέψεις.
Ο πυρήνας του πληθωρισµού (εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) αναµένεται να µειωθεί στο 2,2% έως το 2027, αντανακλώντας κυρίως τη µείωση του πληθωρισµού των µη ενεργειακών βιοµηχανικών αγαθών και σε µικρότερο βαθµό του πληθωρισµού των υπηρεσιών. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ο αναφερόμενος δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει στο 3,6% φέτος όπως και το 2024, ενώ το 2026 θα «πέσει» στο 2,8%.


Latest News

Αγορές ακινήτων με μετρητά και αδήλωτες μεταβιβάσεις ψάχνει η Εφορία
Ανοίγουν 2.500 φάκελοι αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών - Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και σε συμβολαιογράφους

Σταύρος Καλαφάτης: Προτεραιότητα η καινοτομία για την κυβέρνηση
Οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη στην ίδρυση του Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική «ΗΡΩΝ»

Πιερρακάκης: «Ρύθμιση-υπερόπλο« για τον εξωδικαστικό - Εξαλείφουμε τα τελευταία προβλήματα της κρίσης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νέα ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού και στις αλλαγές που φέρνει

Ημερίδα για το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας από την Ε.ΕΝ.Ε. στο Delphi Economic Forum
Με αφετηρία τις θέσεις της Ε.ΕΝ.Ε. και την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ημερίδα θα συγκεντρώσει κορυφαίους θεσμικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες

Θεοδωρικάκος: Η λύση για τη στέγαση περνάει από τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει με θετικό τρόπο προκειμένου να στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα

Ξεκινά πλειοδοτικός διαγωνισμός για το «Ξενία Ουρανούπολης»
Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός αφορά την μακροχρόνια εκμίσθωση (30 έτη) του δημοσίου ακινήτου - Η ΕΤΑΔ προσκαλεί επενδυτές να αξιοποιήσουν το ακίνητο

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Οι «υβριδικές επιπτώσεις» των αμερικανικών δασμών
Οπως αναφέρει, οι «ανταποδοτικοί δασμοί» ύψους 20% που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην ΕΕ δημιουργούν εμπορικά εμπόδια που διαταράσσουν, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, τις αγορές των 27 ευρωπαϊκών χωρών και αναστατώνουν τις υφιστάμενες αλυσίδες εφοδιασμού
![Σούπερ μάρκετ: Αυξήσεις τιμών 1,59% τον Μάρτιο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/supermarketkarotsirafia-1-600x400.jpeg)
«Τσίμπησαν» οι τιμές στο ράφι - Ποια προϊόντα αυξήθηκαν, ποια μειώθηκαν [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Συναγερμός στις ελληνικές εξαγωγές για τους δασμούς - Ποια προϊόντα απειλούνται
Τι λένε στον ΟΤ εκπρόσωποι από τους κλάδους της βρώσιμης ελιάς, της φέτας και του ελαιολάδου

Πιερρακάκης για δασμούς Τραμπ: Οι επιπτώσεις δεν μπορεί ακόμα να αποτυπωθούν
Παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη σχετικά με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ