
Με εκπλήξεις για καθιερωμένους αλλά και ανερχόμενους προορισμούς διαμορφώνεται ο αριθμός των παρακρατήσεων από μεμονωμένους ταξιδιώτες, που κλείνουν απευθείας στις επίσημες ιστοσελίδες των ελληνικών ξενοδοχείων για διαμονές.
Οι τιμές ωστόσο κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα αλλά με κάποιες διακυμάνσεις.
Ο τουρισμός
Αναλυτικότερα, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση καθώς και το μέσο έσοδο στα ελληνικά ξενοδοχεία για το 12μηνο του 2025, παρουσιάζουν αύξηση 9% (για καθέναν από τους δύο δείκτες), σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.
Αυτά προκύπτουν από έρευνα της εταιρίας Nelios, που αντλεί στοιχεία προκρατήσεων από μεμονωμένους ταξιδιώτες σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία της.
Τα δεδομένα αφορούν προκρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν έως τα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, σε περισσότερα από 350 ξενοδοχεία όλων των μεγεθών και κατηγοριών πανελλαδικά, και αφορούν διαμονές για το σύνολο του 2025.
Το 2025 ξεκινά με αρνητικό πρόσημο ως προς τον αριθμό των απευθείας προκρατήσεων στα Ελληνικά ξενοδοχεία (μείωση -15% το πρώτο τρίμηνο), ενώ από το δεύτερο τρίμηνο (+1%) και έπειτα ξεκινά ανοδική πορεία (+8% το τρίτο «καλοκαιρινό» τρίμηνο), η οποία μάλιστα κορυφώνεται ποσοστιαία στο τελευταίο τρίμηνο του 2025 (+25%).
Ανάλογη ανοδική πορεία καταγράφεται και στα έσοδα από τις απευθείας προκρατήσεις στα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο όπου οι αυξήσεις είναι ισχυρές, της τάξης του 10% και 35%, ενώ και οι τιμές (ADR) παρουσιάζουν άνοδο κατά 5% και 18%, αντίστοιχα.
Ανερχόμενοι αλλά και καθιερωμένοι προορισμοί ανεβαίνουν κατά πολύ στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών για διακοπές το 2025, ενώ άλλοι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, «μένουν πίσω», κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
«Απογείωση» κρατήσεων
Ειδικότερα, εντυπωσιακή αύξηση των προκρατήσεων, που υπερβαίνει το 100%, καταγράφεται για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλίας και της Χαλκιδικής, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η Ήπειρος (62%).
Εμβληματικοί τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας εμφανίζουν ισχυρά διψήφια ποσοστά αύξησης online προκρατήσεων για το 2025, όπως η Κρήτη (+48%), τα Επτάνησα (+38%) και τα Δωδεκάνησα (+21%), ενώ οι προκρατήσεις για τα ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα.
Εμφανής είναι η επίδραση της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη και της αβεβαιότητας που προκάλεσε στο ταξιδιωτικό κοινό. Όπως φαίνεται στις τάσεις προκρατήσεων για τις Κυκλάδες, ο προορισμός παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση για το 2025, της τάξης του 21% σε σχέση με πέρυσι.
Η ανησυχία για τη Σαντορίνη που μεταφράστηκε σε πτώση προκρατήσεων για τις Κυκλάδες συγκριτικά με πέρυσι, δείχνει να έχει αντίκτυπο και στη ζήτηση για την Κρήτη και την Αθήνα καθώς οι προορισμοί αυτοί αποτελούν σημαντικό κόμβο για τη μετάβαση των τουριστών προς το νησί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nelios, οι προκρατήσεις για τα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας παρουσιάζουν μείωση 9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μειωμένες κατά 6% είναι οι προκρατήσεις για τα νησιά του Σαρωνικού. Μείωση 15% σημειώνεται και η ζήτηση για τα ξενοδοχεία της Πελοποννήσου.
Ταυτόχρονα, σχεδόν διπλάσια αύξηση των προκρατήσεων έναντι της περυσινής χρονιάς παρατηρείται για φέτος στα ξενοδοχεία της Κύπρου (+87%), ως αποτέλεσμα, εν μέρει, των αυξημένων αεροπορικών συνδέσεων με τον προορισμό αλλά και στην συνεχώς αυξανόμενη επένδυση των ξενοδοχείων της στο διαδίκτυο και τις απευθείας κρατήσεις.
Οι πιο δυναμικοί προορισμοί
Σε επίπεδο επιμέρους προορισμών, η Κρήτη είναι στις κορυφαίες θέσεις των δυναμικότερων αυξήσεων στις προκρατήσεις για το 2025. «Πρωταθλητές» είναι ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης, με αύξηση που υπερβαίνει το 100%, το Ρέθυμνο (+45%) και τα Χανιά (+40%).
Ισχυρές αυξήσεις σημειώνονται και σε επιλεγμένους παραθαλάσσιους ή ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας, με κορυφαίους το Πήλιο με (+73%), την Πάργα (+35%). Ακολουθεί η Κατερίνη με αύξηση 24%, το Πόρτο Χέλι με +17%, και η Αράχωβα με +6%.
Ανοδικά κινούνται νησιά, όπως η Ίος (+38%), η Κέρκυρα (+27%), η Νάξος (+14%) και η Ρόδος (+9%), ενώ αντίθετα, διάσημοι νησιωτικοί προορισμοί όπως οι Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος παρουσιάζουν μείωση κατά 23%, 27% και 11% αντίστοιχα. Κεφαλονιά και Ζάκυνθος κινούνται επίσης καθοδικά σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προκρατήσεις (-8% και -9% αντίστοιχα).
Όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Σερίφης, CEO της Neilos: «Η ζήτηση σε επίπεδο αναζητήσεων είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις προκρατήσεις, κάτι που δείχνει ότι και η φετινή χρονιά θα έχει έντονα στοιχεία last minute κρατήσεων, μια εικόνα που δείχνει να παγιώνεται στη συμπεριφορά των σύγχρονων ταξιδιωτών. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός των κρατήσεων μέσω των Online Travel Agencies είναι σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερος σζε σχέση με τις απευθείας κρατήσεις μέσω των επίσημων ιστοσελίδων των ξενοδοχείων, απορροφώντας μεγαλύτερο μερίδιο από το ποσοστό των ταξιδιωτών που έρχονται στη χώρα μας εκτός πακέτου διακοπών και αποτελούν την πλειονότητα του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει πολλές ξενοδοχειακές μονάδες σε συνθήκες εγκλωβισμού, κάτι που οι ξενοδόχοι πρέπει να διαχειριστούν στρατηγικά δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στη διανομή και τη διατήρηση της ευελιξίας τους».


Latest News

Prodea και Invel έδωσαν τα χέρια με την Accor για ξενοδοχείο στην Ιταλία
Το ξενοδοχείο Bellevue Cortina d’Ampezzo ως Emblems Collection στην Ιταλία αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του 2026

Έρχονται δυο νέα πεντάστερα ξενοδοχεία στην Εύβοια - Τι προβλέπουν οι επενδύσεις
Η ανάπτυξη των νέων πεντάστερων μονάδων στην Εύβοια θα αναβαθμίσει τις υποδομές φιλοξενίας του νησιού

Στα 11,4 δισ. ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024 - Τι συνέβη με τα Airbnb
Τα έσοδα από κρουαζιέρα σημείωσαν πολύ μεγάλη αύξηση +31,2% δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ - Ρεκόρ αφίξεων

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού
Η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη μίλησε στην ημερίδα «Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας – Σαντορίνη 2025»

Mega deal στον τουρισμό - Η Sani/Ikos εξαγοράζει 3 ξενοδοχεία της Goldman για 400 εκατ.
Η Sani/Ikos είχε είχε αποκτήσει πριν μερικά χρόνια η Goldman Sacs από τον ξενοδοχειακό όμιλο Γρηγοριάδη

Ποιοι δήμοι είναι πιο «ελκυστικοί» για να φιλοξενήσουν μαρίνες - Αποκαλυπτική μελέτη
Σαράντα δήμοι σύμφωνα με μελέτη της ΕΜΑΕ διαθέτουν τις πλέον κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη τουριστικών λιμένων

Έρχεται μπαράζ deals στα ξενοδοχεία - Τι πυροδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον
Στην έβδομη θέση στην Ευρώπη το 2024 η χώρα μας στις συναλλαγές ξενοδοχειακών assets - H μέση τιμή των συναλλαγών ανά ξενοδοχείο ήταν 29 εκατ. ευρώ το 2023
![Ξενοδοχεία: «Τσίμπησαν» οι τιμές το 2024 – Πόσο κόστισε η διανυκτέρευση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/hotels-600x420.jpg)
«Τσίμπησαν» οι τιμές στα ξενοδοχεία το 2024 – Πόσο κόστισε η διανυκτέρευση [πίνακας]
Τι δείχνει αποκαλύπτει η Ετήσια Έρευνα για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο 2024

Σε ρυθμούς κανονικότητας η Σαντορίνη - Το ειδικό πλάνο τουριστικής προβολής
Με θέμα την κατάρτιση ειδικού πλάνου για την προβολή της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπό την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη

Ξενοδοχεία: Μεγαλύτερη σεζόν και ενισχυμένη συνεισφορά στην οικονομία
Στην έρευνα του ΙΤΕΠ, σημειώνεται πως οι συνολικές επενδύσεις των ξενοδοχείων για το 2024, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ