
Στην Ευρώπη έχουν περάσει οι τριγμοί των αγορών στη σκιά των σαρωτικών και καθολικών δασμών που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τους επενδυτές να αποεπενδύουν μαζικά από τους κλάδους που πλέον πλήττονται ευθέως από τα νέα δεδομένα του παγκόσμιου εμπορίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,78%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,33% στις 8.493 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 2,39% στις 21.856 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,25% στις 7.682 μονάδες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε αμοιβαίους δασμούς σε περισσότερες από 180 χώρες, με τους φόβους πλέον για τις επιπτώσεις του εμπορικού προστατευτισμού γίνονται πραγματικότητα.
Στην Ασία
Νωρίτερα, ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 3,10%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix έχασε 3,48%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες 1,58%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,71%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,94%, ενώ ο Kosdaq μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,21%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε 0,89%.
Την ίδια ώρα, ο χρυσός έφτασε σε υψηλό ρεκόρ, στα 3.148,84 δολάρια ανά ουγγιά, με τους επενδυτές να συρρέουν στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.
Επίσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου σημειώνουν πτώση άνω του 3%. Το West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου χάνει 3,74%, φθάνοντας στα 69,15 δολάρια το βαρέλι. Το Brent παράδοσης Ιουνίου υποχωρεί κατά 3,47%, στα 72,45 δολάρια το βαρέλι.
Στην Ευρώπη
Η εικόνα στις αγορές της Ευρώπης είναι καθόλα αρνητική. Ο δείκτης Stoxx Autos υποχωρεί κατά 2,14% καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί 25% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ οχήματα. Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια επιθετική και εκτεταμένη πολιτική «αμοιβαίας δασμών», με το σχέδιό του να ορίζει ένα βασικό δασμό 10% σε όλους τους τομείς.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε στις ανακοινώσεις για τους δασμούς λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει περαιτέρω αντίμετρα κατά των αμερικανικών δασμών εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι θα λάβει «αποφασιστικά αντίμετρα» κατά των σαρωτικών δασμών των ΗΠΑ και κάλεσε την Ουάσιγκτον να ακυρώσει τα μονομερή δασμολογικά μέτρα.
Μέσα σε αυτό το μπρα – ντε – φερ το ευρώ κινείται κατά 1,13% υψηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, στα 1,082 δολάρια, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 9 Οκτωβρίου.
Η ασφάλεια των ομολόγων
Η κίνηση των κεφαλαίων πλέον έχει προορισμό τα ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία μετά τη σαρωτική νέα δασμολογική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε 8,4 μονάδες βάσης στο 2,641%, με τις μικρότερες διάρκειες να υποχωρούν ακόμη πιο έντονα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας μειώθηκε κατά 6,8 μονάδες βάσης στο 3,367%, και η απόδοση του 10ετούς βρετανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 10,3 μονάδες βάσης στο 4,541%. Η Ιταλία είδε την απόδοση του 10ετούς της να μειώνεται κατά 5,8 μονάδες βάσης στο 3,765%.
Ο χειρότερος οικονομικός εφιάλτης της Ευρώπης έγινε πραγματικότητα
Ένας αμοιβαίος δασμός 20% των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βλάψει την οικονομία. Αδιαμφισβήτητα, κατά την ING, η οποία, στο πρώτο σχόλιο της μετά την ανακοίνωση των δασμών του Αμερικανού προέδρου, αναφέρει ότι ήδη έχουν επιδεινωθεί οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης.
Πλέον, πολλά εξαρτώνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να προχωρήσουν με τα σχεδιαζόμενα δημοσιονομικά κίνητρα και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των εγχώριων οικονομιών τους.
Επίσης, η ING μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης σε 0,6% ετησίως, από 0,7% ετησίως, για το 2025 και σε 1,0%, από 1,4% για το 2026.


Latest News

Συνέχεια του ράλι στη Wall Street με ελπίδες για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων
Η Wall Street συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με χθες, αλλά περιμένει ακόμη αρκετά για να μπορέσει να επανέλθει σε μια πιο κανονική τροχιά

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

Άλμα 3% για τον DAX, ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές
Ο Τραμπ και πάλι αναστάτωσε τις αγορές δίνοντας ελπίδα για μια συμφωνία στο εμπορικό αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Ανακουφίζει τη Wall Street ο Τραμπ - Ράλι και για την Tesla
Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ενδέχεται να μειωθούν - Και πάλι μια νέα πραγματικότητα για τη Wall Street

H Vetanda σχεδιάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο για να αναπτυξει ορυχείο χαλκού στη Ζαμπια
H Vetanda χρειάζεται ένα δισ. δολ. για να αναπτύξει το ορυχείο χαλκού στη Ζάμπια - Ελπίζει ότι σε μια πενταετία θα παράγει 300.000 τόνους χαλκού ετησίως

Κάτω από το 2% το επιτόκιο στα 6μηνα έντοκα - Συνολικές προσφορές πάνω από 1 δισ. ευρώ
Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,03 φορές

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Ράλι... ανακούφισης - Ο Τραμπ είπε αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι αγορές
Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανακάμπτει το δολάριο