
Μετά από ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο τα κέρδη του γενικού δείκτη άγγιξαν το 14,7%, ο Απρίλιος έχει μπει με κάποιες αναταράξεις για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναταράξεις που, αν και συνοδεύτηκαν από τις εσωτερικές αναδιαρθρώσεις, έρχονται ως επί το πλείστον από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς η αμερικανική διοίκηση ξαναγράφει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική αγορά έχει βγει από το κανάλι της ανοδικής αγοράς (bull market) που ήδη μετρά τέσσερα χρόνια και όπως όλα δείχνουν έχει θέσει τις βάσεις για ένα ακόμη έτος, ωστόσο, η πορεία ποτέ δεν είναι ομαλή και σταθερή. Υπάρχουν αναταράξεις για πλείστους λόγους, ήσσονος ή μείζονος σημασίας, οι οποίες αποτελούν και το reality check της bull market.
Σήμερα έχουμε ίσως τη μεγαλύτερη δοκιμασία του έτους, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναμένεται (μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών) να ανακοινώσει τους δικούς του κανόνες στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους εταίρους τους. Κανόνες που προφανώς δεν θα αποκρυσταλλωθούν αμέσως, καθώς οι «απαντήσεις» σε αυτές τις πολιτικές δεν θα αργήσουν να έρθουν, κρατώντας τις αγορές στη βάσανο της αβεβαιότητας.
Εσωτερικά όμως, το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας θα παραμείνει ακμαίο, καθώς είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του ΧΑ από τον οίκο FTSE για την μετάταξη του στις ανεπτυγμένες αγορές. Στις 8 Απριλίου θα λάβει προφανώς την πολυπόθητη ημερομηνία, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει το θετικό σενάριο. Εάν επιβεβαιωθεί, τότε η Λ. Αθηνών θα γίνει «μάρτυρας» μιας μεγάλης ροής κεφαλαίων, και στις δύο κατευθύνσεις.
Από τις 11 Απριλίου θα εκκινήσει και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου με τις εκτιμήσεις της αγοράς να αναμένουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή κατά 7,1%. Επομένως υπάρχει μπροστά πολύ υλικό προς τιμολόγηση αλλά και λόγοι για να αυξηθεί η μεταβλητότητα στην αγορά, ειδικά από εξωγενείς παράγοντες.
Η μεγάλη ημερομηνία… 8η Απριλίου
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s στις 14 Μαρτίου επιτάχυνε μια τάση που φαινόταν κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν. Αρκετά κεφάλαια διέγνωσαν ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να μπει για τα καλά η ελληνική αγορά στο ραντάρ τους, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις ημέρες που ακολούθησαν.
Η κίνηση αυτή πλέον έχει ενισχύσει τις προσδοκίες ότι στις 8 Απριλίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς, θα ανακοινωθεί εάν το ελληνικό χρηματιστήριο πάρει την πολυπόθητη ημερομηνία για αναβάθμιση σε Αναπτυγμένη αγορά, από το καθεστώς Προηγμένης Αναδυόμενης σήμερα. Και αυτό διότι τότε θα είναι η ανακοίνωση του FTSE Russell, ο οποίος έχει θέσει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης του FTSE από τον Σεπτέμβριο του 2024.
Όπως είχε αναφέρει τότε ο οίκος, η Ελλάδα πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος Αναπτυγμένης Αγοράς εντός του πλαισίου ταξινόμησης του FTSE:
• τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE.
• τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης αγοράς και τις μέτρησης τίτλων και
• το όριο στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (Μέθοδος Atlas) να είναι στο «Υψηλό».
Ωστόσο, ο οίκος είχε βάλει έναν αστερίσκο, αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα διατηρεί αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «Speculative» (μη επενδυτικής βαθμίδας) με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου από τους τρεις κύριους οίκους αξιολόγησης. Για την κατάταξη της στις αναπτυγμένες αγορές απαιτείται όμως η επενδυτική βαθμίδα, που δεν θα έχει αρνητικές προοπτικές.
Ο αστερίσκος αυτός από τις 14 Μαρτίου όμως έπαψε να υφίσταται, καθώς ο οίκος Moody’s αναβάθμισε σε επενδυτική βαθμίδα την ελληνική οικονομία, κλείνοντας τον κύκλο junk που άνοιξε κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.
Και ουσιαστικά, όσα κεφάλαια ακολουθούν τους σχετικούς δείκτες του FTSE Russell (σαφώς λιγότερα από εκείνα που ακολουθούν τους δείκτες MSCI της Morgan Stanley) θα κινηθούν αναλόγως, προσπαθώντας να πάρουν τις θέσεις που τους αναλογούν σε μια ούτως ή άλλως «ρηχή» αγορά, η προσφορά τίτλων στην οποία επιβάλει τη σταδιακή τοποθέτηση.


Latest News

Βρήκε στο τέλος την ισορροπία το ΧΑ, κάτω του 1% οι απώλειες της εβδομάδας
Η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ιδιαίτερα ασταθής με δραματικές διακυμάνσεις ακολουθώντας τις δασμολογικές παλινωδίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Ραγδαία η αλλαγή κλίματος στο ΧΑ - Γύρισαν θετικά οι «μεγάλοι»
Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει τη στήριξη των 1.585 μονάδων

Αυξάνονται οι πιέσεις στo XA - Χτυπά ο… «ιός του Σαββατοκύριακου»
Όλα δείχνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να κλείσει την εβδομάδα σε καλύτερα επίπεδα ή σε επαφή με τις 1.600 μονάδες

Άμυνα στους πωλητές αναζητεί το Χρηματιστήριο Αθηνών - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Στη μεγάλη εικόνα πάντως, η αγορά δείχνει να αγνοεί τους βασικούς κανόνες των τοποθετήσεων, ήτοι προοπτικές και θεμελιώδη

Στο ραντάρ των επενδυτών το ΧΑ παρά τις διεθνείς αναταράξεις - Τα επόμενα «ραντεβού»
Το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών εντός και εκτός Ελλάδας - Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος στο OT Delphi Economic Forum X

Με άλμα 3,5% «ξέσπασε» το ΧΑ, «φοβήθηκε» τις 1.600 μονάδες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε το ράλι ανακούφισης που πυροδότησε διεθνώς η απόφαση του Λευκού Οίκου να «παγώσει» για 90 ημέρες τους αμοιβαίους δασμούς

Σταθερά στο +5% ο Γενικός Δείκτης - Κατακτά και πάλι τις 1.600 μονάδες
Η αγορά έχει χωριστεί σήμερα σε αυτά τα χαρτοφυλάκια που θέλουν να αξιοποιήσουν το "παράθυρο" του ράλι ανακούφισης και να πάρουν μέρος στη βραχυπρόθεσμη έκθεση

Στο άρμα του διεθνούς ράλι και το Χρηματιστήριο - Άλμα 6% για τον Γενικό Δείκτη
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί με τη σειρά του το παγκόσμιο ράλι που πυροδότησε η τελευταία απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» για 90 ημέρες τους δασμούς

Έσωσε στο τέλος τις 1.500 μονάδες το ΧΑ - Τεράστιες οι διακυμάνσεις
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε μια μέγγενη που δεν μπορεί να ξεφύγει

Βαθαίνει και πάλι η πτώση στο ΧΑ - Βαριές οι απώλειες σε όλο το ταμπλό
Το ΧΑ προσπαθεί να κρατηθεί στη ζώνη των 1.520 μονάδω