Στη Λ. Αθηνών έφτασαν τα κύματα των τριγμών των διεθνών αγορών που προκάλεσαν οι σαρωτικοί δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε 180 χώρες, με το χρηματιστήριο Αθηνών να προσγειώνεται ανώμαλα στη ζώνη των 1.680 μονάδων, με πολλούς τίτλους του όμως να δέχονται ισχυρότερο πλήγμα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,77% στις 1.678,70 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.676,28 μονάδων (-1,91%) και 1.712,13 μονάδων (+0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 220,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 46,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4 εκατ. τεμάχια αξίας 17,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,93% στις 4.136,84 μονάδες, ενώ στο -1,85% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.583,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,70% στις 1.572,39 μονάδες.

Ισχυρές οι πιέσεις

Αν και έκανε φιλότιμες προσπάθειες να αναχαιτίσει το κύμα των πωλήσεων, η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων. Το βάρος της διεθνούς αβεβαιότητας που προκάλεσε ο δασμολογικός ορυμαγδός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έκανε σχεδόν όλα τα χαρτοφυλάκια να θέλουν να μειώσουν την έκθεσή τους, αλλά και να μη χάσουν άλλο από τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, καθώς δεν αναμένεται αυτή η αβεβαιότητα να λήξει σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ είναι έως τις 1.660 μονάδες. Αλλά ουδείς πρέπει να ξεχάσει ότι κάθε τρίμηνο δεν είναι τόσο δυνατό όσο αυτό που μόλις ολοκληρώθηκε, με τα αναχώματα σταδιακά να αποδυναμώνονται. Το ιδανικό σενάριο βέβαια θα είναι να ενισχυθούν οι εισροές ξένων στη Λ. Αθηνών, ώστε να είναι η αγορά γεμάτη καύσιμα στις «ανηφόρες» των διεθνών αναταράξεων.

Μόνο έτσι θα μπορούσε να κρατήσει μια κάποια αυτονόμηση από την εικόνα των ξένων, η οποία πλέον δεν είναι δεδομένη. Και κατά τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, για την συνέχεια, η υπεραπόδοση/διατήρηση της εγχώριας τάσης θα απαιτήσει «άνοιγμα της βεντάλιας» και ενεργότερη συμμετοχή αξιόλογων μη-τραπεζικών τίτλων, οι οποίοι εξέδωσαν μεν εξαιρετικά αποτελέσματα και δικαιολογούν την άνετη πληρωμή μερίσματος αλλά συνεχίζουν να μην συγκεντρώνουν τα «φώτα της δημοσιότητας».

Από πλευράς επενδυτικής συμμετοχής, «να είναι καλά οι ξένοι διαχειριστές» που δίνουν ζωή στο ταμπλό καθώς το πενταετές ράλι μάλλον πέρασε (ευχόμαστε όχι ανεπιστρεπτί) και… δεν ακούμπησε τους ντόπιους κωδικούς λιανικής. Και όλα αυτά ενώ επίκεινται οι επόμενες αξιολογήσεις οικονομίας και ΧΑ, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν ότι η εικόνα σε μάκρο και ταμπλό έχει βελτιωθεί και ότι οι προοπτικές παραμένουν υποστηρικτικές για τη συνέχεια, προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και ΕΛΧΑ έκλεισαν με απώλειες 4,85% και 4,18% αντίστοιχα, με τις Motor Oil, Aeegan, Πειραιώς, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Εθνική, Τιτάν και Optima να χάνουν πάνω από 3%.

Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Aktor, Cenergy και ΟΠΑΠ, και άνω του 1% σε Jumbo, Helleniq Energy, ΔΕΗ, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Metlen και Λάμδα.

Στον αντίποδα, τρεις τίτλοι μόλις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση σε θετικά εδάφη, με το +1,92% του ΟΤΕ και το +2,67% της Coca Cola να κάνουν τη διαφορά. Μάλιστα η τελευταία έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, πάνω από 16 δισ. η κεφαλαιοποίηση της. Θετικός και ο Σαράντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ

Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ