
Και ο Τραμπ πάτησε το κουμπί του εμπορικού πολέμου την Τετάρτη 2 Απριλίου.
Οι δασμοί που ανακοίνωσε βάλουν τους πάντες, συμμάχους και μη, και στήνουν ένα νέο σκηνικό στον πλανήτη.
Έναν κόσμο που μέχρι τώρα ζούσε και δραστηριοποιούταν σε καθεστώς ενιαίας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Και αυτό το πλαίσιο πλέον αλλάζει. Οι μεγάλες οικονομίες, η μία μετά την άλλη, με πρώτη εκείνη των ΗΠΑ σηκώνουν τείχη προστατευτισμού. Το ίδιο επιχειρεί να κάνει και η ενιαία οικονομία της Ε.Ε. με αντίμετρα όπως έχει αναγγείλει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο πλανήτης, όπως σημειώνουν όλοι οι αναλυτές διεθνών κι εγχώριων οίκων, μπαίνει σε νέες περιπέτειες με πρώτη επίπτωση την ύφεση των οικονομιών.
Οι επιχειρήσεις εισέρχονται σε ένα πιο δύσκολο πεδίο συναλλαγών, όπου πρέπει για μία ακόμη φορά να προσαρμοστούν υιοθετώντας νέες στρατηγικές.
Οι καταναλωτές, σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές αναλύσεις, θα δουν να δοκιμάζεται η αγοραστική τους δύναμη και φυσικά να περιορίζουν τις δαπάνες τους.
Οι οικονομίες επίσης έρχονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις με τα έσοδα από όλο αυτό το σκηνικό του εμπορικού πολέμου να περιορίζονται. Η κοινωνική συνοχή θα δεχτεί νέες επιθέσεις.
Το στοίχημα πλέον στην περιοχή μας, κι εννοώ την Ευρώπη, είναι στο κατά πόσο είναι έτοιμες οι οικονομίες να αμυνθούν αλλά και να περάσουν στην αντεπίθεση αναζητώντας νέες αγορές και νέες συμμαχίες. Κι επίσης να θωρακίσουν τις όποιες κοινωνικές πολιτικές εφαρμόζουν.
Και δυστυχώς η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική οικονομία στερούνται του βασικού τους όπλου: Μίας ισχυρής παραγωγικής βάσης, μίας ισχυρής βιομηχανίας.
Η Ευρώπη όπως έχει καταδείξει και η έκθεση Ντράγκι είναι πίσω στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες επί χρόνια, ακόμη και από την εποχή των μνημονίων, επισημαίνουν την ανάγκη της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στη βιομηχανία, την τεχνολογία και την καινοτομία. Ζητούν κίνητρα, ζητούν πλαίσιο που να ενισχύει αυτούς τους τομείς οι οποίοι δίνουν υπεραξίες και έχουν αποδειχτεί ανθεκτικοί αλλά και συνάμα επιθετικοί στις αγορές.
Η ελληνική οικονομία ευνοεί, όμως, τις μονοκαλλιέργειες του τουρισμού, του real estate και του Airbnb. Επιχειρηματικές δραστηριότητες ευάλωτες σε γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις. Τόσα χρόνια μετά την επώδυνη δοκιμασία των μνημονίων και όλα δείχνουν πώς η πολιτική ηγεσία δεν έχει αντιληφθεί τις νέες απαιτήσεις των καιρών και των άλλων ισχυρών οικονομιών.
Είμαστε Ευρώπη και Ελλάδα γυμνοί… απέναντι στον εμπορικό πόλεμο.
Οι Βρυξέλλες έστω και αργοπορημένα δείχνουν μετά τα απανωτά χαστούκια… που ήρθαν από την απέναντι μεριά του Ατλαντικού Ωκεανού να ξυπνούν…
Θα προλάβει η Ευρώπη, θα προλάβει η Ελλάδα να αλλάξουν παραγωγικό μοντέλο;


Latest News

Με «εγκληματική» παραποίηση της πραγματικότητας η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός παραπέμπεται σε δίκη για δύο πλημμελήματα
Πλήθος ερωτημάτων προκύπτουν για την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να παραπέμψει σε δίκη τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τα έωλα επιχειρήματα του κατηγορητηρίου και η πολιτική στόχευση εις βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη

Χωρίς ενημέρωση
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές γιατί δεν μπορούμε να χτίσουμε κουλτούρα πληρωμών στη χώρα κι όμως δεν έχουμε φροντίσει τα βασικά

Πρώτα παράγουμε, μετά ξοδεύουμε
Στη δημόσια συζήτηση, αντί να ασχολούμαστε πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε, πώς θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία, εμείς σχεδόν μονοθεματικά, ασχολούμαστε με το πώς και πόσο θα αυξήσουμε τις κρατικές δαπάνες

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη