
Με γνώμονα το εμπορικό ισοζύγιο που έχει με καθεμιά από τις χώρες στις οποίες επέβαλε δασμούς υπολόγισε τα ποσοστά που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ και όχι με κριτήριο αναλογικά προς το ύψος των δασμών και τους εμπορικούς φραγμούς που επιβάλλουν αντίστοιχα στις ΗΠΑ, όπως ο ίδιος διακήρυττε.
Ο μαθηματικός τύπος
Με ανακοίνωσή του μετά τις αναγγελίες Τραμπ που «πάγωσαν» τον πλανήτη για επιβολή δασμών έως και 46% σε 180 χώρες και περιοχές του κόσμου, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ εξήγησε έναν μαθηματικό τύπο που διαιρεί το εμπορικό πλεόνασμα μιας χώρας σε σχέση με τις ΗΠΑ με τις συνολικές εξαγωγές της, βάσει των στοιχείων από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ για το 2024. Και στη συνέχεια, αυτός ο αριθμός διαιρέθηκε στα δύο, παράγοντας το τελικό ποσοστό δασμών.
Η Κίνα, για παράδειγμα, είχε εμπορικό πλεόνασμα 295 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ πέρυσι με συνολικές εξαγωγές 438 δισεκατομμυρίων δολαρίων — μια αναλογία 68%. Διαιρούμενο διά δύοσ σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο του Τραμπ, απέδωσε δασμολόγιο 34%. Οι ίδιοι υπολογισμοί παρήγαγαν χονδρικά τα ποσοστά για άλλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα επλήγησαν επίσης, με ένα σταθερό ποσοστό 10%, ανεξαρτήτως.
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Αντιπροσώπου ανέφερε ότι ενώ ήταν τεχνικά δυνατός ο υπολογισμός των ποσοστών για τα πραγματικά εμπόδια, αυτή η μεθοδολογία θα πετύχαινε τον στόχο του Τραμπ να μειώσει τα εμπορικά ελλείμματα.
«Ενώ ο κατά περίπτωση υπολογισμός των επιπτώσεων του εμπορικού ελλείμματος δεκάδων χιλιάδων δασμολογικών, ρυθμιστικών, φορολογικών και άλλων πολιτικών σε κάθε χώρα είναι περίπλοκος, αν όχι αδύνατος, οι συνδυασμένες επιδράσεις τους μπορούν να πολογιστούν προσεγγίζοντας το επίπεδο των δασμών που συνάδει με τη μείωση των διμερών εμπορικών ελλειμμάτων στο μηδέν», αναφέρεται στην ανυπόγραφη ανακοίνωση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Γιατί άλλαξε τρόπο υπολογισμού
Η μέθοδος υπολογισμού των δασμών ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ. Επιπρόσθετα στη σύγχυση, τα ποσοστά που δημοσίευσε ο Τραμπ διέφεραν ελαφρώς από αυτά στο παράρτημα που συνοδεύει το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ. Η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, καταγράφηκε με ποσοστό 25% στο διοικητικό συμβούλιο του Τραμπ και 26% στο παράρτημα.
Η κυβέρνηση του Τραμπ είχε πει ότι τα ποσοστά θα ήταν ένας υπολογισμός που θα συνυπολογίσει τόσο τους δασμούς όσο και τους μη δασμολογικούς φραγμούς, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Και το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ εμφάνισε τα ποσοστά σε μια κατηγορία με τίτλο «Δασμοί που χρεώνονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης νομίσματος και των εμπορικών φραγμών».
Ο πραγματικός τύπος που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Λευκός Οίκος αρχικά σηματοδότησε ότι θα γίνονταν οι υπολογισμοί.
Στο υπόμνημά του της 13ης Φεβρουαρίου που περιείχε τους αμοιβαίους δασμούς, ο Τραμπ διέταξε μια ανάλυση «ολοκληρωτικού πεδίου εφαρμογής, εξετάζοντας τις μη αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις με όλους τους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών», συμπεριλαμβανομένων των δασμών, των φόρων, των μη δασμολογικών φραγμών, των νομισματικών φραγμών και «οποιασδήποτε άλλης πρακτικής» που «επιβάλλει σε κάθε θεμιτό ανταγωνισμό ή αθέμιτο ανταγωνισμό».
Δεν απαριθμούσε τα εμπορικά ισοζύγια, αλλά ανέφερε ξεχωριστά ότι το μη αμοιβαίο εμπόριο είναι «μία πηγή του μεγάλου και επίμονου ετήσιου εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας σε αγαθά».
Ο τύπος του Τραμπ περιελάμβανε δύο άλλες παραμέτρους – την ελαστικότητα της ζήτησης εισαγωγών ως προς την τιμή και την ελαστικότητα των τιμών εισαγωγής σε σχέση με τους δασμούς. Αυτά ορίστηκαν σε αριθμούς που ουσιαστικά ακυρώνονταν ο ένας τον άλλον, πολλαπλασιάζοντας μαζί επί ένα.


Latest News
ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο - Όχι στην οικονομική πίεση της Κίνας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας ενώ οι ΗΠΑ ο επίσημος σύμμαχος ασφαλείας της

Μήνυση από δώδεκα πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς
Οι δασμοί Τραμπ θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομοι, σύμφωνα με την αγωγή, που θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία

Η Κίνα διαψεύδει ότι γίνονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Ζητά να ανακαλέσει η Ουάσινγκτον τους μονομερείς δασμούς
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα... θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Μπρουνό Λε Μερ: Να αναλάβει η ΕΕ μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών
Τι προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ

Το Επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας έχασε 40 δισ. δολ. από τις επενδύσεις σε μετοχές τεχνολογίας
Το αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικό ταμείο έχει μεγάλες επενδύσεις στις λεγόμενες Big tech