
Ένα νέο κύκλο ανάπτυξης ανοίγει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία με τον πρόεδρο και CEO Γιώργο Στάσση να παρουσιάζει από τον ΑΗΣ Καρδιάς στη Δυτική Μακεδονία ένα επενδυτικό σχέδιο εύρους 5,8 έως 12 δισ. ευρώ που θα μετατρέψει την πρώην λιγνιτική περιοχή σε πράσινο ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο.
«Το όραμά μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να γίνει ένας τεχνολογικός και πράσινος ενεργειακός κόμβος για τη χώρα και τη Ν.Α. Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς για να παρουσιάσει το επενδυτικό σχέδιο για τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε πράσινο ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο.
Όπως είπε ο επικεφαλής του ομίλου της ΔΕΗ: «Το στρατηγικό μας πλάνο για τη Δυτική Μακεδονία είναι να επενδύσουμε στην πράσινη παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας που, εκτός από τη χώρα, θα τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα. Και όχι απλώς στην Ελλάδα, το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο θα κατασκευάσουμε εδώ, στη Δυτική Μακεδονία», ξεκίνησε το αφήγημα του ο Γιώργος Στάσσης.
Τα επόμενα 3 με 5 χρόνια θα επενδύσουμε στην περιοχή 5,8 δισ. ευρώ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 12 δισ. ευρώ
Επενδύσεις 5,8 έως 12 δισ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία
Ο κ. Στάσσης είπε ότι η Δυτική Μακεδονία περνάει από τον λιγνίτη στην πράσινη ψηφιακή εποχή. «Τα επόμενα 3 με 5 χρόνια θα επενδύσουμε στην περιοχή 5,8 δισ. ευρώ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 12 δισ. ευρώ» και εξήγησε ότι οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτήσουν δεκάδες διαφορετικά projects, από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας μέχρι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποκαταστάσεις εδαφών, δίκτυα ενέργειας και οπτικών ινών και κυρίως του data center.
Συνολικά, το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος και CEO εξειδίκευσε το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου.
Η Πτολεμαϊδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου. Θα σταματήσει να καίει λιγνίτη στο τέλος του 2026 και κατά τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας
Η Πτολεμαϊδα 5
«Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε παραγωγικά τις υποδομές που υπάρχουν ήδη. Γι’ αυτό η Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου», σημείωσε. Η νέα Πτολεμαΐδα 5 θα σταματήσει να καίει λιγνίτη στο τέλος του 2026. Αρχικά, μέχρι το τέλος του 2027 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου ισχύος 350 MW. Κατά τη διάρκεια της μετατροπής της μονάδας σε φυσικό αέριο θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστεί η Πτολεμαϊδα 5 σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου 500 MW, με δυνατότητα περαιτέρω επαύξησης της παραγωγικής της δυνατότητας , ώστε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 1.000 ΜW, ανέφερε ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ.
Οι γεννήτριες των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς μετατρέπονται σε σύγχρονους πυκνωτές. Πρόκειται για μία επένδυση 30 εκατ. ευρώ
Η μετατροπή του ΑΗΣ Καρδιάς σε σύγχρονους πυκνωτές
Ένα ακόμη μέρος του σχεδίου της ΔΕΗ είναι το έργο μετατροπής των παλαιών γεννητριών των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς σε σύγχρονους πυκνωτές για την εξισορρόπηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης.
«Με απλά λόγια», εξήγησε ο Στάσσης, «οι πυκνωτές είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες γεννήτριες έχοντας ενσωματώσει στον άξονά τους έναν σφόνδυλο, ένα ας πούμε βαρίδι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες ρύθμισης τάσης και συχνότητας του συστήματος. Η μετατροπή αυτή υποστηρίζει την ασφάλεια λειτουργίας του συστήματος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση του κόστους ενέργειας του συστήματος».
Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Είναι η βέλτιστη τεχνο-οικονομικά λύση για την αξιοπιστία και την ασφάλεια των εθνικών δικτύων υπερυψηλής τάσης.
«Έχουμε ήδη πάρει τις απαραίτητες άδειες και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες εύρεσης αναδόχου για την κατασκευή. Όπως είπα, θα χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί και να επαναχρησιμοποιηθεί από τα υφιστάμενα πάγια της περιοχής».
Το project των αποσύρσεων όλων αυτών των υλικών είναι απαιτητικό, κοστοβόρο και χρονοβόρο. Συνολικά, θα επενδυθούν 130 εκατ. ευρώ για τις αποσύρσεις και θα ολοκληρωθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια καθώς κλείνουν και οι τελευταίες μονάδες. Τα χρήματα αυτά στηρίζουν την τοπική οικονομία σε αυτή την περίοδο μετάβασης και δημιουργούν θέσεις εργασίας», εξήγησε ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ
Ο πάγιος εξοπλισμός των λιγνιτικών μονάδων
Έτσι, όπως είπε ο Γιώργος Στάσσης: «Πέρα από όσες υποδομές χρησιμοποιήσουμε ή τους αλλάξουμε χρήση, υπάρχει ένας αριθμός κτιρίων, εγκαταστάσεων, μονάδων, μέσων παραγωγής κλπ. που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη των οποίων η ζωή τελείωσε και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάποιο άλλο σκοπό».
Για παράδειγμα οι τεράστιοι εκσκαφείς που χρησιμοποιούνταν στην εξόρυξη λιγνίτη, οι πύργοι ψύξης και τα φουγάρα των μονάδων. «Το project των αποσύρσεων όλων αυτών των υλικών είναι απαιτητικό, κοστοβόρο και χρονοβόρο. Συνολικά, θα επενδυθούν 130 εκατ. ευρώ για τις αποσύρσεις και θα ολοκληρωθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια καθώς κλείνουν και οι τελευταίες μονάδες. Τα χρήματα αυτά στηρίζουν την τοπική οικονομία σε αυτή την περίοδο μετάβασης και δημιουργούν θέσεις εργασίας», εξήγησε ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ.
Το 95% των υλικών θα ανακυκλωθεί, ενώ ό,τι μπορεί να πουληθεί θα πουληθεί, σύμφωνα με τον ίδιο. «Να δώσω ένα παράδειγμα», πρόσθεσε και συνέχισε: «Τα 400 χιλιόμετρα ταινιοδρόμων που μετέφεραν τον λιγνίτη στα εργοστάσια ή τα υλικά στα σημεία απόθεσης. Στα παλιά ορυχεία του Αμυνταίου στήνουμε μονάδα πυρόλυσης των ταινιοδρόμων ώστε αντί απλά να πεταχτούν σε κάποια χωματερή, να πάρουμε, μέσω της διαδικασίας πυρόλυσης, χρήσιμα χημικά, αέρια και έλαια ώστε αυτά να δοθούν στις βιομηχανίες που τα χρειάζονται».
Η ΔΕΗ είχε σχεδόν 200.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή, στη λεκάνη που υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη, από την Κοζάνη μέχρι τη Φλώρινα. Από αυτά, τα περίπου 80.000 στρέμματα επιστρέφονται σταδιακά στο Δημόσιο, στη Μετάβαση. Και αυτά που θα παραδίδουμε θα είναι έτοιμα για τη νέα χρήση που το Δημόσιο έχει προβλέψει. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και συμμετέχουμε ενεργά στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με το σχέδιο της Μετάβασης. Εμείς από την πλευρά μας επενδύουμε 270 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια
Οι αποκαταστάσεις εδαφών
Εκτός από τα μηχανήματα και τα κτίρια, το μεγαλύτερο κομμάτι της απολιγνιτοποίησης αφορά στις αποκαταστάσεις εδαφών.
«Θα αφήσουμε τον τόπο ομορφότερο από ό,τι τον βρήκαμε πριν ξεκινήσουν οι εξορύξεις λιγνίτη. Η ΔΕΗ είχε σχεδόν 200.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή, στη λεκάνη που υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη, από την Κοζάνη μέχρι τη Φλώρινα. Από αυτά, τα περίπου 80.000 στρέμματα επιστρέφονται σταδιακά στο Δημόσιο, στη Μετάβαση. Και αυτά που θα παραδίδουμε θα είναι έτοιμα για τη νέα χρήση που το Δημόσιο έχει προβλέψει. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και συμμετέχουμε ενεργά στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με το σχέδιο της Μετάβασης. Εμείς από την πλευρά μας επενδύουμε 270 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για να παραδώσουμε τους χώρους έτοιμους για νέα εκμετάλλευση από το Δημόσιο και θα δουλέψουν 500 άτομα στις αποκαταστάσεις», τόνισε ο Γιώργος Στάσσης αναφερόμενος στο επόμενο στάδιο της επένδυσης.
Η Δυτική Μακεδονία που για χρόνια έδινε ενέργεια στην Ελλάδα από λιγνίτη, τώρα δίνει και θα συνεχίσει να δίνει «πράσινη ενέργεια» από δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επενδύουμε 1,2 δισ. ευρώ στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στην περιοχή. Στις περιοχές των ορυχείων δημιουργούμε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη
Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά
«Το μέλλον είναι η καθαρή ενέργεια και ο ρόλος της Δυτικής Μακεδονίας είναι κομβικός», τόνισε ο Στάσσης και συνέχισε την περιγραφή για άλλο κομμάτι του επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ.
«Η Δυτική Μακεδονία που για χρόνια έδινε ενέργεια στην Ελλάδα από λιγνίτη, τώρα δίνει και θα συνεχίσει να δίνει «πράσινη ενέργεια» από δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επενδύουμε 1,2 δισ. ευρώ στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στην περιοχή. Στις περιοχές των ορυχείων δημιουργούμε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη.
Από το Αμύνταιο έως τον Άγιο Δημήτριο, στην ευρύτερη περιοχή των ορυχείων της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου, κατασκευάζονται συνολικά 2.130MW φωτοβολταϊκών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 715 χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.
Στο Αμύνταιο, η ΔΕΗ μαζί με την RWE, χτίζει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο. Mε ισχύ 940MW, το πάρκο που κατασκευάζει η κοινοπραξία ΜΕΤΩΝ, παράγει ενέργεια που μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μία πόλη μεγαλύτερη από τη Θεσσαλονίκη
Τα φωτοβολταϊκά στα ορυχεία Πτολεμαϊδας και το Αμύνταιο
Ο κ. Στάσσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μετατροπή των ορυχείων Πτολεμαϊδας και του Αμυνταίου.
Το πρώτο είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο που ολοκληρώνεται στο πρώην Ορυχείο Πτολεμαΐδας, εκεί όπου γίνονταν οι εξορύξεις λιγνίτη. Έχει ισχύ 550 MW και αναμένεται να παράγει 880 GWh ενέργεια που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 200.000 νοικοκυριών. Ουσιαστικά, μιλάμε για το 1,8% της εγχώριας παραγωγής.
Ταυτόχρονα, θα αποτρέψει την εκπομπή σχεδόν 440 χιλιάδων τόνων Διοξειδίου του Άνθρακα ετησίως. Στο έργο έχουν δουλέψει πάνω από 2.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής, με το 90% να είναι ντόπιοι.
Στο Αμύνταιο, η ΔΕΗ μαζί με την RWE, χτίζει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο. Mε ισχύ 940MW, το πάρκο που κατασκευάζει η κοινοπραξία ΜΕΤΩΝ, παράγει ενέργεια που μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μία πόλη μεγαλύτερη από τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στα παλιά ορυχεία λιγνίτη του Αμυνταίου, σε μία περιοχή 20.000 στρεμμάτων και κατασκευάζεται αποκλειστικά από Έλληνες εργολάβους από 17 τοπικές εταιρείες που έδωσαν δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους στην περιοχή.
Για τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θέλουμε τους κατοίκους να έχουν μερίδιο στο Μετοχικό Κεφάλαιο σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5%
Μέτοχοι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας στα έργα ΑΠΕ
Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ αποκάλυψε επίσης πώς οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι συμμέτοχοι: «Για τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θέλουμε τους κατοίκους να έχουν μερίδιο στο Μετοχικό Κεφάλαιο σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5%. Για αυτό σχεδιάζουμε ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά προς τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που επηρεάζονται οικονομικά από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Θα προχωρήσουμε λοιπόν σε έκδοση Ομολόγου 5 εκατ. ευρώ με εγγύηση κάλυψης του συνόλου της έκδοσης από τη ΔΕΗ. Η απόδοση θα είναι σταθερή της τάξης του 8% και με την ονομαστική αξία της κάθε ομολογίας να διαμορφώνεται ενδεικτικά σε 100 ευρώ ώστε να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους της περιοχής. Το ομόλογο θα διατεθεί στους κατοίκους στο τρίτο τρίμηνο του 2025», ανέλυσε.
Η ΔΕΗ την επόμενη τριετία θα επενδύσει στην περιοχή περίπου 940 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας πάνω από 860 ΜW. Συνολικά, αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία
Έργα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση
Ο κ. Στάσσης έκανε επίσης γνωστό πώς ένα ακόμη παζλ των επενδύσεων της ΔΕΗ είναι η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Η ΔΕΗ την επόμενη τριετία θα επενδύσει στην περιοχή περίπου 940 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας πάνω από 860 ΜW. Συνολικά, αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία.
Μέρος αυτών των έργων θα είναι τα τα αντλησιοταμιευτικά που θα αναπτυχθούν στα πρώην λιγνιτικά πεδία: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ξεκινάμε την κατασκευή δύο μεγάλων αντλησιοταμιευτικών που θα κάνουν ουσιαστική διαφορά στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Επιλέξαμε να τα κατασκευάσουμε εδώ γιατί υπάρχουν ήδη σχεδόν έτοιμες οι κάτω λίμνες, στα ορύγματα των ορυχείων. Υπάρχει δηλαδή έτοιμη η μισή δουλειά», είπε και συνέχισε: «Το πρώτο, θα βρίσκεται στο ορυχείο Καρδιάς. Η κάτω δεξαμενή θα είναι στον πυθμένα του ορυχείου και η άνω δεξαμενή θα κατασκευαστεί περίπου 100 μέτρα από εδώ που είμαστε σήμερα, εκεί που βρίσκονται οι πύργοι ψύξης των Μονάδων, οι οποίοι πρόκειται να κατεδαφιστούν εντός του 2026. Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για 8 ώρες». Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 430 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει κατά την κατασκευή 600 θέσεις εργασίας».
Το δεύτερο αντλησιοταμιευτικό θα βρίσκεται στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου. Η κάτω δεξαμενή θα είναι στον πυθμένα του ορυχείου και η άνω δεξαμενή θα κατασκευαστεί στο ανώτερο τμήμα του ορυχείου.Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 240 MW για 12 ώρες. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 310 εκατ. ευρώ που και αυτή θα δημιουργήσει κατά τη διάρκεια κατασκευής 550 θέσεις εργασίας.
Μαζί με τη Motor Oil επενδύουμε, μέσω της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen, στην πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο Αμύνταιο
Αποθήκευση με μπαταρίες
«Εκτός από αποθήκευση με αντλησιοταμίευση επενδύουμε στην περιοχή και σε αποθήκευση με μπαταρίες», τόνισε ο Στάσσης και συνέχισε: «Συνολικά κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300 MW σε διάφορες περιοχές. Κάποιες θα είναι στα πρώην εργοστάσια του Αμυνταίου και της Μελίτης και κάποιες στα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ακρινή». Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Παραγωγή υδρογόνου – Το σχήμα με Motor Oil
«Εκτός από ΑΠΕ και αποθήκευση και για να διαφοροποιήσουμε τις δυνατότητές μας, επενδύουμε και σε νέες καθαρές τεχνολογίες ενέργειας στην περιοχή, που στοχεύουν στην απομάκρυνση του άνθρακα από τομείς με υψηλές εκπομπές ρύπων, όπως οι μεταφορές και η βιομηχανική παραγωγή», είπε ο Στάσσης αναφερόμενος στην κοινή επένδυση με τη Motor Oil για το υδρογόνο. «Μαζί με τη Motor Oil επενδύουμε, μέσω της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen, στην πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο Αμύνταιο».
Επίσης, εξετάζουμε -ανάλογα και με το πως θα προχωρήσει και το αδειοδοτικό πλαίσιο- και μία νέα μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών. Η μονάδα Waste to Energy σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ακριβώς εκεί που βρίσκεται σήμερα η αυλή του λιγνίτη της Πτολεμαΐδα 5
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση «το πράσινο υδρογόνο είναι μία υποσχόμενη τεχνολογία που πιθανώς στο μέλλον παίξει σημαντικό ρόλο και επιλέξαμε να την κατασκευάσουμε εδώ. Η μονάδα που κατασκευάζεται στον ευρύτερο χώρο του παλιού εργοστασίου θα είναι σε πρώτη φάση της τάξης των 50 MW. Πρόκειται για μία επένδυση περίπου 70 εκατ. ευρώ που θα απασχολήσει 300 εργαζομένους κατά την κατασκευή της».
Το υδρογόνο στο μέλλον θα χρησιμοποιείται στη μονάδα ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά και τις άλλες μονάδες φυσικού αερίου.
Μονάδα Waste to Energy
«Επίσης, εξετάζουμε -ανάλογα και με το πως θα προχωρήσει και το αδειοδοτικό πλαίσιο- και μία νέα μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών. Η μονάδα Waste to Energy σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ακριβώς εκεί που βρίσκεται σήμερα η αυλή του λιγνίτη της Πτολεμαΐδα 5», έκανε γνωστό. Ο σχεδιασμός της Μονάδας προβλέπει την εγκατάσταση γεννήτριας ισχύος περίπου 38MW που εκτός από ρεύμα θα μπορεί να διαθέτει και θερμική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών των Τηλεθερμάνσεων.
Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ που θα απασχολήσει 200 εργαζομένους κατά την κατασκευή της.
Συνολικά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα αναπτυχθούν πάνω από 3.000 MW έργα ΑΠΕ και συμβατικής τεχνολογίας στην ηλεκτροπαραγωγή και 860 MW αποθήκευση. Πρόκειται για 3,5 δισ. ευρώ επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας
Η μονάδα ΣΗΘΥΑ
Ο Στάσσης ανακοίνωσε επίσης την εκκίνηση της κατασκευής της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).
Ο στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης των κατοικιών της περιοχής. Το έργο, που προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός του οικοπέδου ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ακριβώς πίσω από εδώ που βρισκόμαστε, αποτελεί εξολοκλήρου επένδυση του Ομίλου ΔΕΗ και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2026.
Συνολικά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα αναπτυχθούν πάνω από 3.000 MW έργα ΑΠΕ και συμβατικής τεχνολογίας στην ηλεκτροπαραγωγή και 860 MW αποθήκευση. Πρόκειται για 3,5 δισ. ευρώ επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
To mega data center της ΔΕΗ θα είναι μεγέθους 300ΜW. «Και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή μόλις συμφωνήσουμε με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν. Πρόκειται για μία επένδυση 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόνο κατά την κατασκευή του θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει τη κατασκευή των χώρων στέγασης του data center και των απαραίτητων ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Είναι μια μεγάλη επένδυση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», εξήγησε ο Στάσσης
Το μεγαλύτερο data center
Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα είναι στο τεχνολογικό κομμάτι. «Γιατί όπως σας είπα στην αρχή, θα δημιουργήσουμε εδώ το μεγαλύτερο data center στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης», τόνισε ο Στάσσης αναφερόμενος στο mega data center που θα αναπτύξει στη Δυτική Μακεδονία. «Έχοντας δημιουργήσει το ενεργειακό περιβάλλον που σας περιέγραψα, όπου υπάρχει άφθονη, πράσινη, αδιάλειπτη ενέργεια, η Δυτική Μακεδονία είναι ιδανική για να γίνει τεχνολογικός κόμβος», σημείωσε.
To mega data center της ΔΕΗ θα είναι μεγέθους 300ΜW. «Και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή μόλις συμφωνήσουμε με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν. Πρόκειται για μία επένδυση 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόνο κατά την κατασκευή του θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει τη κατασκευή των χώρων στέγασης του data center και των απαραίτητων ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Είναι μια μεγάλη επένδυση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», εξήγησε ο Στάσσης.
Το mega data center θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο που σήμερα βρίσκεται η αυλή λιγνίτη του Αγίου Δημητρίου. «Επιπλέον, για τις ανάγκες του θα κατασκευάσουμε και μονάδα φυσικού αερίου 100 ΜW στον Άγιο Δημήτριο, δίπλα στο data center». Σε δεύτερη φάση, το Mega Data Center θα γίνει ένα Giga Data Center, να φτάσει δηλαδή από τα 300 τα 1.000MW.
Πρόκειται για μία επιπλέον επένδυση της τάξης των 5,4 δισ. Και για να υποστηριχθεί θα χρειαστούν και επιπλέον επενδύσεις 1,2 δις σε μονάδες ενέργειας στο χώρο της Πτολεμαΐδα 5 και στον Άγιο Δημήτριο. Σε αυτή τη δεύτερη φάση, οι συνολικές θέσεις εργασίας από όλα τα έργα (ενεργειακά και τεχνολογίας) θα φτάσουν τις 20.000 κατά την κατασκευή και τις 2.000 κατά τη λειτουργία.
Οι επενδύσεις της ΔΕΗ είναι η αρχή ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό. Και άλλες περιοχές στην Ευρώπη, όταν το βασικό παραγωγικό αγαθό έλειψε, αντί να προσπαθήσουν απλά να ανακάμψουν άλλαξαν το παιχνίδι και επανεφηύραν τον εαυτό τους. Να αναφέρω μόνο την περίπτωση του Bilbao (Μπιλμπάο)
Η περίπτωση του Μπιλμπάο
Ο Γιώργος Στάσσης παρομοίασε το επενδυτικό πλάνο και την επόμενη ημέρα της Δυτικής Μακεδονίας με την περίπτωση του Μπιλμπάο: «Οι επενδύσεις της ΔΕΗ είναι η αρχή ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό. Και άλλες περιοχές στην Ευρώπη, όταν το βασικό παραγωγικό αγαθό έλειψε, αντί να προσπαθήσουν απλά να ανακάμψουν άλλαξαν το παιχνίδι και επανεφηύραν τον εαυτό τους. Να αναφέρω μόνο την περίπτωση του Bilbao (Μπιλμπάο). Η πρωτεύουσα της χώρας των Βάσκων βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο τη δεκαετία του 80 όταν η βασική της πλουτοπαραγωγική πηγή, το βιομηχανικό λιμάνι της, βρέθηκε σε παρακμή. Το Bilbao επανεφηύρε τον εαυτό του και άλλαξε τελείως κατεύθυνση. Επένδυσε στις υποδομές και τον πολιτισμό. Καταλύτες της προσπάθειας ήταν έργα όπως το μετρό και το μουσείο Guggenheim. Σήμερα το Bilbao είναι μία πόλη σε άνθιση».
Και κατέληξε ο Στάσσης: «Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Όπως το Cardiff στην Ουαλία που από το κάρβουνο πέρασε στον πολιτισμό και τις υπηρεσίες.Το πλάνο που σας παρουσίασα σήμερα είναι ο καταλύτης ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της με όχημα την τεχνολογία».


Latest News

Όλοι οι μεγάλοι hyperscalers στο… πιάτο της ΔΕΗ - Το σχέδιο Στάσση για βιώσιμη ανάπτυξη στη Δ. Μακεδονία
Η ΔΕΗ αλλάζει τη Δυτική Μακεδονία μέσω του νέου της επενδυτικού πλάνου και συγχρόνως βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των AI data centers

Έρχεται πόλεμος στις ηλεκτρονικές πληρωμές με την εφαρμογή του IRIS
Οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν απευθείας από το κινητό τους, με άμεση χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού

Επιστροφή στο... σπίτι και (απ)αισιοδοξία - Τι δείχνουν δύο έρευνες για τον Έλληνα καταναλωτή και την αγορά
Πώς «διαβάζει» η αισιόδοξη αγορά τροφίμων και ποτών την απαισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών - Αποκαλυπτικές έρευνες από Circana και NielsenIQ

Αναζητά ξενοδοχεία σε Σύρο, Μήλο και Κρήτη η Square Lime - Πως κινούνται Μύκονος, Σαντορίνη
Η Square Lime βλέπει άνοδο των αφίξεων σε Αθήνα, Κυκλάδες, Μάνη - Αντίθετα, προβλέπει πτώση σε Μύκονο

«Πόλεμος όλων, εναντίον όλων» - Το τίμημα που θα πληρώσει η αγορά απο τους δασμούς Τραμπ
Τι είπαν ο Αριστοτέλης Παντελιάδης και ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι δασμοί Τραμπ στο εμπόριο και τις τιμές

Θεοδωρόπουλος στον ΟΤ: «Δύσκολη η πρόβλεψη για το κόστος των δασμών Τραμπ»
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας στον ΟΤ δεν κρύβει την ανησυχία των ελληνικών επιχειρήσεων – Ποιοι κλάδοι εξαιρούνται από τους δασμούς

Στα 28 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της Dimand - Τα ορόσημα του 2024 και το πλάνο του 2025
Από τον Πύργο Πειραιά και το Skyline, στις νέες επενδύσεις του 2025 - Τα 13 επενδυτικά έργα

Νέα δωρεά της HELLENiQ ENERGY στην ΕΛ.ΑΣ - Στο επίκεντρο, Θριάσιο και Δυτική Θεσσαλονίκη
Στόχος, ο εξοπλισμός της Αστυνομίας με σύγχρονα μέσα για τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες

Στα 5,75 δισ. ευρώ οι επενδύσεις του Ομίλου ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία
Το αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία παρουσίασε ο πρόεδρος Γιώργος Στάσσης - Το όραμα για πράσινο ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή αστάθειας» - Τι είπε ο Καφούνης για τος δασμούς
Ο προστατευτισμός εμποδίζει την ανάπτυξη και εμπορίου και υπονομεύει την ευημερία των κρατών - Αναλυτικά η δήλωση του κου Καφούνη