Και τώρα... η απάντηση

Ο τυφώνας Ντόναλντ Τραμπ έριξε τη «βόμβα» των δασμών, λεπτομέρειες των οποίων θα διαβάσετε στις σελίδες του ΟΤ, σημαίνοντας και την έναρξη του πρωτοφανούς παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Και μιλάμε για «πόλεμο» διότι δεν θα σταματήσει εδώ το μπρα – ντε – φερ.

Διότι πλέον περιμένουμε τις «απαντήσεις» από τις άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη δηλαδή η Κομισιόν επεξεργάζεται προτάσεις οικονομικής στήριξης που θα συνοδεύουν σχέδια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε βασικούς τομείς που θίγονται ευθέως.

Άλλωστε, η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι η ΕΕ «έχει πολλά χαρτιά», συμπεριλαμβανομένων των αντιποίνων απέναντι σε αμερικανικές εταιρείες υπηρεσιών και τεχνολογίας.

————————————————

Στην πράξη

Στο μεταξύ στην ελληνική αγορά, αναζητούνται οι εισηγμένες που έχουν έκθεση στις ΗΠΑ και το κατά πως επηρεάζονται από τις τελευταίες εξελίξεις.

Μία εξ αυτών, η Intralot, όπως διαβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Νικολακόπουλος, δεν επηρεάζεται, αν και τα διάφορα συμβόλαια της στις ΗΠΑ παραμένουν ο κινητήριος μοχλός εσόδων και κερδών για την εταιρεία.

Αλλά πλέον ιδιαίτερη δυναμική αρχίζει να λαμβάνει η αγορά της Κροατίας ενώ και η Τουρκία εμφανίζει εξαιρετικά υψηλή κερδοφορία.

Αναφορικά με τις ανησυχίες για το αν επηρεαστεί η Intralot από την πολιτική υψηλών δασμών της κυβέρνησης Τραμπ, ο Νικολακόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος μιας και η εταιρεία συμμετέχει σε διαγωνισμούς που διενεργούνται από επιμέρους πολιτειακές κυβερνήσεις άρα δεν υπάρχει εμπλοκή της Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η δραστηριότητα της Intralot στις Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγεται μέσω της εκεί θυγατρικής Intralot Inc.

——————————-

Οι «12» στη Νέα Υόρκη

Και μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, αρχίζει σήμερα το επενδυτικό συνέδριο Wood’s EME NYC Conference, στη Νέα Υόρκη.

Στο συνέδριο θα δώσουν το «παρών» 12 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν one-on-one και group meetings με θεσμικούς επενδυτές από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν οι Alpha, η Athens Exchange Group, η Bank of Cyprus, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η HELLENiQ ENERGY, η Metlen, ο ΟΠΑΠ, η Optima Bank, η Πειραιώς, η ΔΕΗ, ο Σαράντης και η THEON International.

——————————————————–

Αποπληρωμή για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στους άσσους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μεταξύ άλλων, θα είναι το ότι η εταιρεία προχωρά αύριο, Παρασκευή 4 Απριλίου, στην αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 120 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε εκδώσει πριν από επτά χρόνια, στα τέλη Μαρτίου του 2018.

Η εξόφληση του κοινού ομολογιακού δανείου, όπως σημειώνεται στην αγορά, αποτελεί ένδειξη της οικονομικής ευρωστίας της εισηγμένης, καθώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αξιοποιεί την ισχυρή της ρευστότητα, η οποία έχει ενισχυθεί και μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Η αποπληρωμή οδηγεί και σε μείωση του συνολικού δανεισμού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενισχύοντας τη χρηματοοικονομική της ευελιξία ενόψει επόμενων αναπτυξιακών κινήσεων.

———————————

Βγαίνουν σκελετοί…

Θετικό, δε λέω, το μέτρο της ανάθεσης της είσπραξης των οφειλών από τον e – ΕΦΚΑ, αλλά ίσως πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν οι οφειλές.

Και δεν το λέω για την Υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, που κατέθεσε τη διάταξη βάσει της οποίας ο e – ΕΦΚΑ θα αναθέτει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, αλλά για το τι είναι αυτές οι οφειλές.

Και στο παρελθόν έγιναν κάποιες προσπάθειες να εισπραχθούν αυτά τα υπέρογκα ποσά, αλλά όπως όλοι είδαμε, ήταν οφειλές νομικών προσώπων που πλέον δεν βρίσκονται… εν ζωή.

Σε κάθε περίπτωση…

Σε κάθε περίπτωση, ότι εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο καλό είναι.

Ακόμη και λίγα δισ. να βάλει στα ταμεία, από τα σχεδόν 49 δισ. που είναι οι οφειλές, θα γίνει ένα βήμα προς τη βιωσιμότητα.

Αν και προκάλεσε έκπληξη και το ότι οι κύριες οφειλές είναι περί τα 32 δισ., με τις προσαυξήσεις να είναι τα υπόλοιπα 17 δισ.

Δηλαδή πλέον του 30%.

e-ΕΦΚΑ

——————————————–

Όπως και το ψηφιακό τέλος συναλλαγής για τα επιμελητήρια

Θετική επίσης είναι και η ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας η οποία καταργεί την επιβολή ψηφιακού τέλους συναλλαγής στα χρηματικά ποσά ή τις συνδρομές, που καταβάλλονται στα επιμελητήρια, ύψους 2,4%.

Θυμίζω ότι από την 1η Δεκεμβρίου του 2024 είχε καταργηθεί το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές μετά από σχεδόν δύο αιώνες αφότου είχε επιβληθεί.

Τη θέση του σε πράξεις, συμβάσεις και συναλλαγές είχε πάρει το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.
————————————–

Πάει Ιταλία η Prodea

Το μεγάλο βήμα για μια άλλη χώρα έκανε η Prodea Investments, καθώς κατέληξε σε συμφωνία με τις Accor και Invel Real Estate για το ξενοδοχείο Bellevue Cortina d’Ampezzo ως Emblems Collection.

Το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του 2026 και βρίσκεται στην Cortina d’ Ampezzo του Βένετο.

Το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει 80 πολυτελή δωμάτια, εκ των οποίων 27 σουίτες με απρόσκοπτη θέα στους Δολομίτες.

Και κατά τον Αριστοτέλη Καρυτινό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Prodea Investments, η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην επέκταση της εταιρείας real estate σε προορισμούς υψηλών προδιαγραφών.

———————————————-

Ανοίγει ο δρόμος

Ανοιχτός πλέον είναι ο δρόμος για τα επόμενα βήματα του ομίλου Vivartia, καθώς έκλεισε η συμφωνία για την εξαγορά του 60% της αλυσίδας εστίασης Jackaroo.

Το τίμημα έφτασε τα 10 εκατ. και όπως πληροφορείται η στήλη θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα.

Άλλωστε το γνωστό στα ελληνικά δρώμενα αμερικανικό fund CVC Capital Partners ακολουθεί ένα μοτίβο ώστε να αυξάνει τις αξίες πριν αποεπενδύσει.

—————————————–

Κάτι νέο ετοιμάζει ο Peter Economides

Αισιόδοξος δηλώνει ο Peter Economides. O αποκαλούμενος και Έλληνας γκουρού του μάρκετινγκ.

Και αυτό, όπως λέει σε συνομιλητές του, εξαιτίας της νέας γενιάς και των δυνατοτήτων που έχει.

Ο ίδιος άλλωστε, έχει πολύ καλή εικόνα αφού συμμετέχει ως μέντορας σε διάφορες πρωτοβουλίες start ups.

«Υπάρχουν», όπως τονίζει, «αρκετά νέα παιδιά που μας δείχνουν το δρόμο και έχουν αναπτύξει μια υγιής νοοτροπία που ρέπουν στη δημιουργία».

Πληροφορούμαι πως μετά την επιτυχημένη καμπάνια με τις θρυλικές μπότες Dr Martins και τη συμμετοχή στην Στοά Αρσακείου εργάζεται πυρετωδώς πάνω σε νέα projects.

Projects που απλώνονται από την Κύπρο έως την Ολλανδία και τις ΗΠΑ και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων…

Στην επόμενη… φουρνιά

Τα σχέδια του για τη λειτουργία παραρτήματος ξένου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα εξέφρασε το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας, αλλά όπως ανακοίνωσε σχεδιάζει να καταθέσει τη σχετική αίτηση το φθινόπωρο του 2025, σε συνεργασία με αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και με έναρξη λειτουργίας το 2026.

Μάλιστα, έδωσε και επιπλέον στοιχεία, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικά πανεπιστήμια να προσφέρουν ένα ή περισσότερα από τα ακαδημαϊκά τους προγράμματα στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις εκτεταμένες δυνατότητες των εγκαταστάσεών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Η πρώτη «φουρνιά»

Πάντως, μέχρι 31 Μαρτίου που ήταν η πρώτη προθεσμία για τις αιτήσεις υποψηφιότητας, προκειμένου να ανοίξουν παραρτήματα στη χώρα μας, έχουν καταθέσει 12 ξένα Πανεπιστήμια.

Ουσιαστικά θα είναι αυτά που δεχθούν φοιτητές από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Δηλαδή το University of East London, το Queen Margaret University, το Keele University, το University of West London, το Open University, το Sorbonne Paris Nord, το York, το Πανεπιστήμιο του Greater Manchester, το University of Essex, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το London Metropolitan University και το University of Derby.

Ακόμα ένα μητρικό Πανεπιστήμιο που κατέθεσε αίτηση, αλλά για το 2026-2027, είναι το Sunderland University.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories