
Ήταν δύσκολη η χθεσινή νύχτα κι ακόμη δυσκολότερη η σημερινή για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Η οριζόντια επιβολή δασμών ύψους 20% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα κατέστρεψε τις ελπίδες που είχαν αρκετοί Έλληνες εξαγωγείς ότι ενδεχομένως τα δικά τους προϊόντα θα εξαιρεθούν.
Η επιτραπέζια ελιά
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των εξαγωγέων της επιτραπέζιας ελιάς. Μέχρι την τελευταία στιγμή έλεγε, μιλώντας προς τον ΟΤ, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Κώστας Ζούκας, «ελπίζαμε ότι θα δεν επιβληθούν δασμοί στην επιτραπέζια ελιά διότι δεν υπάρχει αμερικανικό ανταγωνιστικό προϊόν. Δυστυχώς διαψευστήκαμε».
Η αμερικανική αγορά απορροφά το 9% του συνόλου των εξαγωγών
Τώρα βέβαια, εξήγησε πως το υπερβάλλον κόστος που προκύπτει από την επιβολή των δασμών θα επιμεριστεί. Κι είναι πολύ πιθανό με το μεγαλύτερο μέρος του να επιβαρυνθεί ο παραγωγός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η παραγωγή έχει συγκεντρωθεί, στην ποικιλία της Καλαμών, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις διαθέτουν περίπου το 50% της παραγωγής και το 50% βρίσκεται στα χέρια των αγροτών. Ως εκ τούτου και οι αγρότες στην προκειμένη περίπτωση θα περάσουν δύσκολες μέρες. Οι διαπραγματεύσεις σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολες.
Επίσης ένα μέρος του κόστους που προκύπτει από τους δασμούς θα επιβαρύνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και ένα μέρος τις αμερικανικές εισαγωγικές επιχειρήσεις. Και φυσικά το υπόλοιπο θα περάσει στην κατανάλωση. Υπάρχει φόβος όμως θα επηρεαστεί η κατανάλωση, δεδομένου ότι όπως είπε ο κ. Ζούκας «είναι ελαστική η ζήτηση». Δηλαδή δεν πρόκειται για προϊόν άμεσης κατανάλωσης, αν και τα τελευταία χρόνια η ελληνική επιτραπέζια ελιά έχει αποκτήσει πιστούς καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η περίπτωση της φέτας
Δύσκολη επίσης είναι και η περίπτωση της φέτας – το δεύτερο προϊόν που έχει γίνει success story από την κατηγορία των γαλακτοκομικών.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο για τους εξαγωγείς τυποποιημένου ελαιολάδου
Μιλώντας προς τον ΟΤ ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) επεσήμανε το γεγονός η αμερικανική αγορά είναι από τις πιο δυναμικές αγορές της ελληνικής φέτας. Κι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο διάστημα των τεσσάρων τελευταίων χρόνων οι εξαγωγές φέτας τριπλασιάστηκαν.
Η αμερικανική αγορά απορροφά το 9% του συνόλου των εξαγωγών. Η επιβολή των δασμών, επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος, καταστρέφει το «εξαγωγικό momentum» του προιόντος. Κι ως εκ τούτου οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες αγορές για να διοχετεύσουν τις ποσότητες της φέτας που δεν θα μπορεί να απορροφήσει η αμερικανική αγορά.
Το τυποποιημένο ελαιόλαδο
Εν τω μεταξύ τα πράγματα δεν είναι τόσο για τους εξαγωγείς τυποποιημένου ελαιολάδου. Όπως εξήγησε μιλώντας προς τον ΟΤ ο κ. Κώστας Κουτσιούμπης, πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, οι τιμές παραγωγού του προιόντος έχουν μειωθεί σημαντικά. Κι ως εκ τούτου η μείωση της τιμής παραγωγού θα εξουδετερώσει την επιβολή των δασμών. Ετσι το προϊόν θα παραμείνει στις περσινές τιμές.
Υπάρχουν όμως δύο στοιχεία, ένα καλό κι ένα κακό. Το καλό είναι πως το ελληνικό ελαιόλαδο απευθύνεται κυρίως στην ομογένεια, οπότε όπως σημειώνει ο κ. Κουτσιούμπης «δεν θεωρούμε ότι θα έχουμε μείωση στην κατανάλωση». Το κακό είναι πως ο βασικός ανταγωνιστής μας στις ΗΠΑ είναι η Τουρκία, η οποία εξελίσσεται σε μεγάλη ελαιοπαραγωγό χώρα. Και στα τουρκικά προιόντα οι αμερικανικοί δασμοί είναι μόλις 4%!
Αγώνας δρόμου από τους οινοποιούς
Στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών οι εξαγωγικές εταιρείες του ελληνικού κρασιού στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχουν κάνει σοβαρές επενδύσεις στην προώθηση του προϊόντος. Και οι εξαγωγές τους, όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, αντιστοιχούν στο περίπου 20% της συνολικών εξαγωγών ελληνικού κρασιού.
Ανέρχονται στα 19 – 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Η συνολική αξία των εξαγωγών κρασιού ανέρχεται στα περίπου 100 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, προς τον ΟΤ, ο ΣΕΟ κινείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξαιρεθεί από τα ευρωπαϊκά αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς, το κρασί – όπως να εξαιρεθεί και το ουίσκι.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας